Ochránci menšin škodí ochraňovaným menšinám

6. 01. 2019 19:00:00
V poslední době je téměř módou ochraňovat něčí práva, aniž se ochránci ptají ochraňovaných, zda o to vůbec stojí. Aktivní v tom bývají především různí aktivisté, dělající to buď z čirého idealismu, nebo jako dobrý byznys.

Žen se například nikdo neptá, zda stojí o nějaké antidiskriminační kvóty. Přitom je v profesním životě pro ženu jen máloco více ponižující než získat vysokou pozici nikoliv díky svým schopnostem a dovednostem, ale kvůli tomu, že je ženou. To se pak dotyčná může stavět třeba na hlavu a stejně nikoho nepřesvědčí, že nenosit suně, tak na dané židli nesedí. Ale mnohem markantněji je vidět devastující vliv ochránců práv na postavení a vnímání menšin.

Například homosexuální menšina. K jejím příslušníkům měla ještě nedávno drtivá většina lidí neutrální vztah. Pár duševních mrzáků sice občas cítilo potřebu se na těchto lidech více, či méně agresivně léčit své mindráky, ale takoví se najdou vždycky. Většina veřejnosti chápala, že homosexuálové jsou úplně obyčejní lide, kteří pracují, platí daně, mají svoje záliby a koníčky, jsou mezi nimi chytří i hloupí a jejichž životy se liší jen v tom, že na ně doma čeká partner, nebo partnerka stejného pohlaví. A že to rozhodně nejsou exoti běhající při Prague Pride s nahým zadkem po ulicích. Pak ale někteří příslušníci této menšiny přišli s požadavkem na uzavírání manželství mezi dvěma osobami stejného pohlaví. V tom je začali podporovat různí profesionální i neprofesionální aktivisté, a i díky jejich působení se z racionální diskuze staly závody v demagogii.

Došlo tak k tomu, k čemu musí zákonitě dojít vždy, když se příliš tlačí na pilu. Kousne se. Veřejnost, která byla vůči homosexuální menšině dosud neutrální, na ni začala koukat podezíravě. Lidé totiž mají ještě v živé paměti ujišťování „nic víc, než registrované partnerství nechceme“, a získali tak oprávněný pocit, že homosexuální minoritě se nedá věřit ani pozdrav. Má však požadavek na uzákonění homosexuálních manželství opravdu podporu většiny z nich? Nebo je to jen politikum přivlastněné si ukřičenou hrstkou a podporované všelijakými aktivisty dělající si z toho byznys? Co když „mlčící většina homosexuální menšiny“ s kroky svých samozvaných zástupců a ochránců nesouhlasí? Pokud tomu tak skutečně je a chce tato část homosexuálů zabránit dalšímu zhoršování svého vnímání veřejností, musí se pořádně nahlas ozvat, dokud je čas. Heteráči to za ně udělat nemohou...

Analogická situace je třeba u muslimské menšiny. Většina se na ní kouká podezřívavě a s nedůvěrou. Je to z velké části dáno tím, co lidé vidí v zemích, kde je podíl muslimů „nadkritický“. Jejich popularitě ovšem nepřidávají ani činy a prohlášení některých jejich tuzemských souvěrců, nebo aktivistických ochránců. Vzpomeňme jen na provokaci s muslimskými šátky na zdravotní škole. U nás za tuto minoritu hovoří fanatik pan Abbás. Pak několik neméně fanatických konvertitek (zkrátka „poturčenec horší Turka“), které uráží i to, když si vedle nich sedne „cizí“ muž v metru. A také různí více či méně zaslepení aktivisté, kteří by nejraději nastěhovali muslima do každé rodiny. A tak není zas tak nepochopitelné, že vztah většiny k této menšině je poněkud nevlídný.

Ale opět je na místě otázka, zda to samé, co proklamují promuslimští aktivisté a mluvčí muslimů, opravdu chce i většina z nich. Občas sice zazní z jejich komunity hlasy, že jestli si něco nepřejí, tak je to masová imigrace jejich souvěrců (logicky – vznik no-go zón jim neprospěje) a nesouhlasí ani s dalšími požadavky na ústupky ze strany většiny. Ale zní příliš slabě. Rozhodně výrazně slaběji než hlasy těch, kteří si uzurpovali právo za muslimy mluvit. Pokud tedy chtějí zabránit dalšímu zhoršování vztahů s většinou, musí se nejdříve jasně a dostatečně důrazně distancovat od falešných mluvčí.

Jak by asi mělo vypadat soužití většiny s menšinou je vidět na židovské minoritě u nás. V historii nebyly vzájemné vtahy vždy ideální. Ještě za protektorátu se našli Češi, kteří Židy udávali (ale i tací, kteří jim pomáhali). Po válce se to snad podařilo alespoň trochu odčinit tím, že Československo pomohlo státu Izrael v boji proti jeho nepřátelům. A naše země jej podporujej i dnes. Vztahy s touto menšinou jsou dnes absolutně nekomplikované a nedokáží je narušit ani občasné antisemitské akce několika vypatlanců. Nepochybně k tomu přispívá i to, že za Židy u nás hovoří lidé moudří, které by ani ve snu nenapadlo dožadovat se například toho, aby mohli na zdravotní škole nosit jarmulku, nebo pejzy. A pokud by někdo u nás zaútočil na nějakého Žida, nebo na synagogu, tak by to nepochybně drtivá většina společnosti odsoudila. Na rozdíl od útoku na muslimy. V jejich případě by totiž bylo nezřídkou (a možná i většinovou) reakcí něco ve smyslu „ten útok je sice blbost, ale sklízejí jen to, co zaseli jejich souvěrci“.

Menšiny si zkrátka musí ohlídat, kdo za ně hovoří a samozvané mluvčí a různé aktivistické ochránce poslat do kélu. Pokud totiž budou jejich jménem mluvit magoři, tak hrozí, že dříve či později budou mluvit jiní magoři i jménem většiny. A to by byl pořádný průšvih. Ti by totiž nejdříve zatočili s menšinami a pak by došlo i na většinu...

Autor: Kateřina Lhotská | neděle 6.1.2019 19:00 | karma článku: 41.70 | přečteno: 2214x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.76 | Přečteno: 1152 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.96 | Přečteno: 983 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.53 | Přečteno: 998 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.71 | Přečteno: 1117 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.29 | Přečteno: 137 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 193 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.55 | Přečteno: 601 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 41.98 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...