Stojí vůbec někdo o vyšetření kauzy Čapí hnízdo?

13. 01. 2019 19:00:55
V průběhu nedávných svátečních dnů proběhla bez většího zájmu veřejnosti médii zpráva o dalším odložení termínu dokončení vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Mimoděk se tím otevírá otázka, zda o její vyřešení vůbec někdo stojí.

Nelze se totiž zbavit pocitu, že všem hlavním politickým hráčům tak nějak vyhovuje současný stav, kdy je sice premiér vyšetřován, ale uzavření případu je v nedohlednu. Všichni totiž dokáží využívat současnou situaci ve svůj prospěch.

Osobně jsem přesvědčena o tom, že ze strany Andreje Babiše to bylo tenkrát před lety opravdu šméčko a účelovka. Ale jednou věcí jsou domněnky (byť důvodné) a druhá je prokázání, že dané konání bylo v rozporu se zákonem a tedy trestné. Těžko přitom usuzovat, jak moc má policie nabito na to, aby trestnost opravdu dokázala. Určitý obrázek by si mohl člověk udělat ze zprávy OLAF. Ta je v podstatě kompilátem obdobných listinných podkladů, ze kterých nejspíš vychází i policie. Tedy vlastně před více než rokem vycházela. Jiné tuzemské zdroje totiž OLAF při svém šetření neměl. Předvolaní svědci (zároveň v této kauze stíhání) mu totiž vzkázali, ať si trhne nohou (jak uvádí OLAF, byť za použití jiného výraziva).

Už je to sice nějaký ten pátek, co jsem zprávu četla, ale v hlavě mi utkvěly dvě záležitosti, se kterými se dle mého soudu nevypořádala dostatečně. Jednak se znaleckým posudkem jakéhosi „experta na dotace“, o který sama požádala a jehož závěry dokonce připouští, že by podle tehdejší právní úpravy nemuselo být čerpání dotace na Čapí hnízdo s pravidly EU nutně v rozporu. OLAF však tento posudek ve zprávě zpochybnil a zjednodušeně řečeno uvedl, že to „expert“ vidí špatně. A jednak se dle mého nesprávně opírá o jeden metodický pokyn, který sice neoprávněnost čerpání inkriminované dotace dokládá, ale jeho vadou na kráse je to, že vyšel až několik let poté, co k čerpání došlo. Což zpráva přiznává.

Zprávu OLAF by zkrátka rozprášil i právní elév. Navíc neřeší (a ani nemůže) to, zda šlo o podvod (tedy úmyslné a vědomé obcházení unijních pravidel), nebo o jednání, byť v rozporu s předpisy EU, ale konané v „dobré víře“ (a napravené vrácením dotace). A pokud šlo skutečně o podvod, zda do něj byl zapojen i pan Babiš. Přestože si nedokážu představit, že by tomu tak nebylo (jde o firmu „jednoho muže“), zdá se, že jasné a nezpochybnitelné důkazy dosud chybí. Jejich absence, a dost možná i nedostatky ve zprávě OLAF, jsou tak pravděpodobně důvody dalšího posunu termínu dokončení vyšetřování. Mezitím se počet trestně stíhaných postupně snižuje, až možná nakonec nezbyde žádný. Prostě bramboračka...

Otázkou ovšem je, zda současná situace, kdy stojí v čele vlády trestně stíhaný premiér, hlavním politickým hráčům vlastně nevyhovuje. Třeba taková opozice. Čím by aktivizovala a sjednocovala svoje příznivce, kdyby bylo stíhání Andreje Babiše zastaveno? Chvíli by sice opoziční politici vykřikovali něco o zmanipulovaném vyšetřování, ale tím se zájem voličů dlouho udržovat nedá.

O uzavření vyšetřování kauzy Čapí hnízdo dost možná nestojí ani sám Andrej Babiš. Už si vyzkoušel, že poměrně velké části voličů je jeho trestní stíhání úplně šumafuk. Navíc mu umožňuje stavět se do role mučedníka, kterého se snaží „kmotři“ a s nimi spříznění politici zničit. A musí se nechat, že je v této roli tak excelentní, že by ji mohl vyučovat na DAMU.

Mohlo by se sice zdát, že pokud by bylo trestní stíhání proti panu Babišovi zastaveno, že by vyšel z celé kauzy posílen a mohlo by mu to jako „očištěnému z nepravdivého nařčení“ zvednout volební preference. Ovšem vzhledem k tomu, že v disciplíně „přihrávání dalších voličů ANO“ vyniká především opozice, tak se z jeho pohledu jeví jako vhodnější, když zůstane stávající rozdělení rolí zachováno. Andrej Babiš jako mučedník a opozice jako nadháněč voličských hlasů pro ANO.

Po vyšetření kauzy pravděpodobně netouží ani koaliční partneři ANO – socani a komouši. Stávající uspořádání jim vyhovuje a každý zvrat ve vývoji by pro ně mohl znamenat, že by mohli o svůj vliv přijít. A riskovat změnu poměrů v případě uzavření kauzy nechce ani SPD jako „tichý“ partner ANO pro „špinavou hlasovací práci“. Nemá sice na první pohled žádný vliv, o který by mohla přijít, ale zdání klame. Dělá bubáka na oranžovou partu a zajišťuje tak její poslušnost. Což nepochybně umí dobře zobchodovat.

Chůzí po tenkém ledě by pro politickou scénu bylo i to, kdyby pan Babiš nakonec přeci jen obviněn byl a stanul před soudem. Čapí hnízdo je totiž kauza do značné míry precedentní. Zdráhám se uvěřit tomu, že by to byl jediný projekt, který je dotačně problematický. A nikdo v tuto chvíli nedokáže dohlédnout, na koho z podnikatelů spřízněných s kterou politickou stranou by to mohlo prasknout příště. Takže kecy o politickém marasmu a výzvy k odstoupení budou pokračovat, ale požadavky na urychlené vyšetření budou zaznívat jen tak, aby se neřeklo.

Suma sumárum, myslím, že všem vyhovuje, nebo přinejmenším nevadí, status quo, kdy je Andrej Babiš vyšetřován, ale šetření se táhne a není uzavřeno. A tak nejspíš budeme ještě nějakou dobu sledovat pestrý divadelní kus, který v sobě má prvky antického dramatu (opozice vyzývající pana Babiše k odstoupení), náboženské výjevy (s Andrejem Babišem v roli mučedníka), klaunská čísla (v oranžových barvách) a intriky zákulisních hráčů (s herci z řad komoušů a SPD).

Autor: Kateřina Lhotská | neděle 13.1.2019 19:00 | karma článku: 30.91 | přečteno: 1103x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.76 | Přečteno: 1155 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.97 | Přečteno: 985 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.53 | Přečteno: 1000 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.71 | Přečteno: 1117 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 251 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 220 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.13 | Přečteno: 626 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 41.98 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...