Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlo má jméno „evropské dotace“

Zastánci našeho členství v EU často hovoří o tom, že jednou z jeho výhod je, že jsme průběžně prokrmování evropskými dotacemi. Dle mého soudu nám členství nepochybně nějaké výhody přináší. Ovšem dotace mezi ně nepatří. Naopak...

Řada lidí se dozví o tom, že existují nějaké evropské dotace obvykle až ve chvíli, kdy má kvůli nim někdo oplétačky se zákonem. Nebo v případě, kdy nám někdo vyhrožuje, že nám je za neposlušnost sebere. Máločím by nám přitom prokázal větší službu. Evropské dotace totiž neuvěřitelným způsobem ničí podnikatelské prostředí a volnou soutěž – tento základ fungující tržní ekonomiky. Pro ilustraci si uveďme malý příklad.

Představme si dva podnikatele – říkejme jim pan Modrý a pan Bílý. Oba mají záměr postavit na nějakém místě hotýlek, přičemž oba mají být přibližně stejně velké a obdobně vybavené. A tak je i logické, že náklady na jejich výstavbu jsou téměř shodné. Řekněme 100 miliónů. Pan Modrý dostane na jeho výstavbu dotaci z EU ve výši 30 miliónů a pan Bílý financuje vše ze svého. Pan Modrý tak díky tomu musí vrazit do hotýlku ze svého jen 70 miliónů. Nebo jej může za 30 ušetřených miliónů něčím dovybavit. Pokud zvolí první možnost bude moci v porovnání s panem Bílým nabídnout svým zákazníkům za srovnatelné služby nižší cenu. V případě druhém pak za stejnou cenu služby širší a kvalitnější. Kdo podle vás získá konkurenční výhodu? No pochopitelně, že pan Modrý. A nestálo ho to ani korunu. To není kapitalismus, to je dotační socialismus…

Pokřivení soukromého sektoru je evidentní, ale dotace mají zhoubný vliv i na veřejné projekty. Jen si vzpomeňme na obce, které se pustily do megalomanských akcí, které sice zvládly s pomocí dotací investičně, ale po jejich dokončení se ukázalo, jaký že vybudovaly nesmysl (o těchto projektech pojednával před časem tento seriál). Vedle prostředků, které obce utratily (nebo spíše vyhodily z oken) za spolufinancování, je přitom často zatěžují i náklady na provoz příslušných objektů. A protože si je pořídily z dotací, nemůžou je po nějakou dobu ani prodat (jak by bylo možné například při úvěrovém financování) a zbavit se tak alespoň té provozní zátěže.

Takto nesmyslně použité finance obci pochopitelně někde chybí. A tak se třeba neopravují chodníky. Někdo by mohl namítnout, že za to přeci nemohou dotace, ale špatná analýza projektu a posouzení jeho efektivity. To je pravda jen částečně. Obávám se totiž, že analýza nemá u tohoto typu projektů prokázat realističnost příslušného záměru, ale jen dosáhnout toho, aby byla dotace přidělena. „Koláče bez práce“ jsou zkrátka až příliš lákavé. A tak je požadovaný výsledek dopředu dán a zadání pro zpracovatele analýzy daného projektu zní: „udělejte to tak, aby to vyšlo“. Hodně to připomíná proces posuzování schopnosti Řecka fungovat v eurozóně. Jen v malém. 

A tak pokud v něčem nemají dotace přímý destruktivní účinek, tak to jsou snad jen ty, které jsou určené pro velké veřejné investiční projekty celostátního významu. Třeba do dopravní infrastruktury. I když i v těchto případech pozor. Dotace jsou jako droga a kdo si na jejich přísun zvykne, je snadněji ovladatelný. Proto taky dávají dealeři narkomanům zpočátku drogy téměř zadarmo a přitvrdí, až když si na ně jejich oběť navykne. Narkoman se tak postupně stává loutkou v jejich rukách a pro drogu udělá všechno, co mu řeknou. A když náhodou zazlobí, tak ho absťák přivede rychle k rozumu.

Nezapomínejme na to, až budeme zase poslouchat vzletné řeči o tom, jaké úžasné štěstí nás v podobě dotací EU potkalo. Nebo až se bude někdo chvástat, že státní rozpočet skončil díky nim v přebytku. Je to stejné chucpe, jako když se dopující sportovec chlubí vítězstvím v závodě…

Autor: Kateřina Lhotská | neděle 17.2.2019 19:01 | karma článku: 42,24 | přečteno: 3074x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,58 | Přečteno: 1195x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6704x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,32 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,73
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik