Lidé mající v přecpané MHD batoh na zádech si zaslouží náš respekt

17. 03. 2019 19:01:55
„Červenáčku, tornu dolů“ upozornil Mirek Dušín svého kamaráda nastupujícího do tramvaje s batohem na zádech. Podle množství „toren“ na zádech cestujících se zdá, že dnes Rychlé šípy už moc lidí nečte. Je to ale úplně jinak...

To si takhle lebedíte v přecpaném vozidle MHD stoje na jedné noze, a ještě ne na své, když se kolem vás začne prodírat člověk s batohem na zádech (zvaný „batohář“). A když je přesně za vašimi zády, začne se otáčet, což mu jeho zádové zavazadlo moc neusnadňuje. A o co mu to jde hůř, o to větší úsilí do otočky vkládá. Vy nemáte pochopitelně kam uhnout, a tak je jeho snaha marná.

„Nevidíte sakra, že tu překážíte? Já potřebuju projít“ zpraží vás nevrle, když zjistí, že hmota jeho zavazadla nemůže hmotou vašeho těla při otočce proniknout. Jste z toho trochu zkoprnělí, ale v zájmu předcházení konfliktu se s omluvným pohledem co nejvíce natlačíte buď na okolostojící, případně okolosedící cestující. Načež batohář svoji otočku dokončí a posune se k nějakému jinému šťastlivci.

Pokud máte při tomto manévru v ruce něco (třeba mobil nebo knížku), co nedržíte dostatečně pevně, tak vám to nejspíš batohem z ruky vyrazí a ona věc skončí buď na zemi, nebo v klíně pod vámi sedícího cestujícího. A pokud se zároveň neřídíte pokynem „Cestující je povinen se za jízdy držet“, tak mu na klíně skončíte i vy sami. Což způsobí oboustranně trapné chvíle. O trochu jiné to je, když máte to štěstí, že sedíte. V tom případě padají věci okolostojících, případně i samotní okolostojící do vašeho klína, a jako bonus k tomu ještě dostanete batohem po hlavě, jste jím rozcucháni, nebo přijdete o brýle.

Situace je zdánlivě jednodušší, když si dotyčný batohář sedne. Ale zdání klame. Jsou totiž tací, kteří si ani v této chvíli svoje zavazadlo ze zad nesundají. V závislosti na jeho výšce pak sedí na větším či menším krajíčku sedačky, a o co méně svého pozadí umístí na sedátko, o to víc přečuhuje zbytkem těla do přepravního prostoru. Pokud jsou sedadla uspořádána tak, že se sedí zády k oknu (jako třeba v metru) a jde o batoháře vyššího vzrůstu, tak má nohy až do poloviny šířky vozu a ostatní cestující o něj zakopávají. Což dotyčný nese obvykle s nelibostí a z jeho pohledu lze vyčíst něco jako „kam čumíš, blbe“. Pokud jsou sedačky uspořádány tak, že cestující sedí proti sobě (například „čtyřky“ v autobusech), tak dosahuje svými koleny až k okraji protější sedačky, kam si tak může sednout jen trpaslík.

Když člověk vidí, jak se batoháři chovají, jen těžko se ubrání myšlence, že jde o bezohledná paka. Ale právě fakt, že si při sezení způsobují nepohodlí i sami sobě, tuto prvotní domněnku činí nepravděpodobnou. Bezohledné pako se totiž chová bezohledně vůči ostatním lidem, ale nikdy vůči sobě. A tak je téměř jisté, že by si takový sedící batohář své zavazadlo sundal a dál by si ho třeba na klín. Tedy kdyby mohl. Kdyby mu totiž batoh k zádům nepřirostl!

Co to jen musí být za utrpení... Jak špatně se musí takovému batoháři třeba spát. Na zádech to nejde, takže může spát jen na boku, nebo na břiše. Usnout se mu ještě podaří, ale pokud se začne ve spánku převalovat, tak se neustále budí a kvalita spánku nestojí za nic. A ráno je pochopitelně celý nevyspalý a rozmrzelý. Pak vleze do tramvaje, kde mu nějaký neuróza, který neví vůbec nic o jeho postižení, říká, že si má batoh sundat. Nebo mu nikdo nechce uhnout, když se se svým neoddělitelným batohem na zádech tramvají prodírá. No není pak poněkud prudší reakce takového člověka pochopitelná?

Tím ovšem trable nekončí. Jak asi musí být komplikované třeba takové oblékání. Tady by mohli pomoci výrobci oděvů tím, že by pro batoháře vyráběli oblečení speciální. Zatím je jedinou běžně dostupnou oděvní součástkou, která se dá oblékat přes batoh, pláštěnka. A přiznejme si, že to je hodně málo. Ale snad se výrobci chytnou za nos a s odpovídající nabídkou slušivého oblečení přijdou.

Aby k tomu ovšem mohlo dojít, tak si musí společnost konečně takto postižených lidí začít všímat, mluvit o nich a pochopit jejich trable. To je ale jen první krok. Tím druhým je nezbytnost změnit vnímání této menšiny většinovou společností. Je fakt, že zmiňovaný výrok Mirka Dušína vytvořil stereotypní společenský konstrukt, podle kterého má být normální si ve vozidle MHD batoh ze zad sundávat. Nicméně je zřejmé, že od doby, kdy jej Jaroslav Foglar napsal, prošla společnost velkou proměnou, a dnes tento výrok batohářskou menšinu diskriminuje. Myslím, že je na čase Mirkovi Dušínovi příslušnou „bublinu“ v kresleném seriálu trochu zvětšit a vložit do ní jiný text: „Červenáčku, nestyď se za svoji jinakost. A vy ostatní jeho odlišnost respektujte“.

Batoháři jsou zkrátka neprávem osočováni z bezohlednosti. Přitom ale jde jen o nešťastné lidi, kterým je třeba pomoci, respektovat jejich jinakost a přemýšlet, jak mohou inspirovat nás ostatní kabelkáře (tedy spíše kabelkářky), kufříkáře, brašnáře, síťovkáře, plastotaškáře, ledvinkáře a kapsáče (nezaměňovat s kapsáři). Společenskou diverzitu je zkrátka třeba podporovat. Z výhod, které sebou přináší pestřejší multizavazadlová společnost, pak můžeme těžit my všichni...

Autor: Kateřina Lhotská | neděle 17.3.2019 19:01 | karma článku: 34.92 | přečteno: 1797x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.76 | Přečteno: 1153 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.96 | Přečteno: 983 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.53 | Přečteno: 998 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.71 | Přečteno: 1117 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.62 | Přečteno: 566 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.21 | Přečteno: 1954 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 283 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 272 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 41.98 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...