EU se chystá přejmenovat dny v týdnu

24. 03. 2019 19:01:55
Evropská agentura pro normalizaci připravuje reformu označování dnů v týdnu. Cílem je harmonizovat celý systém, zavést jednotná a srozumitelná pravidla a tím zjednodušit komunikaci mezi členskými státy EU i jednotlivými občany.

Potřeba této reformy vyplývá především z toho, že označování dnů v týdnu vznikalo před tisíciletími podle potřeb tehdejší společnosti a tak už nemůže vyhovovat požadavkům dnešní globalizované doby a potřebám multikulturní společnosti. Vznikají tak komunikační problémy a z toho plynoucí nedorozumění. Označování dnů v týdnu je zkrátka třeba dát pevný řád a začít tuto oblast regulovat na evropské úrovni.

Evropská komise pověřila přípravou reformy Evropskou agenturu pro normalizaci. Ta dostala za úkol připravit návrh prostý všech konstruktů vycházejících z náboženských a kulturních zvyklostí, které každotýdenně zraňují cítění menšin. Požadovaným cílovým stavem je, když budou dny v týdnu označovány podle jasného a neutrálního algoritmu, který se nikoho nedotkne.

Při přípravě reformy vyzvala agentura členské státy EU, aby podávaly svoje vlastní návrhy jak jednotlivé dny v týdnu pojmenovat. Sešla se jich celá řada. Bohužel však jejich autoři nepochopili velikost celé myšlenky a v návrzích se snažili řešit jen svoje národní bolístky. Ilustrují to dva návrhy z České republiky. Autorem jednoho z nich byla Česká ženská boby, která chtěla z kalendářem odstranit označení „neděle“. Je odvozen z charakteru daného dne, který je převážně odpočinkový a plný „nedělání“. Zástupkyně České ženské boby ovšem připomněly, že to platí jen pro muže, protože ženy musí v tento den vykonávat řadu domácích prací a požadovaly, aby byl tedy na jejich počest označován jako „děle“.

Autorem druhého návrhu byl think-tank Evropské trampoty. Jeho experti nenavrhovali ani tak změnu názvů jednotlivých dnů, ale jejich posun v rámci týdne. Argumentovali přitom tím, že obdobně jako výuka historie, jsou i názvy dnů poplatné ruskému vlivu. Což je pravda, protože české „úterý“ je velmi podobnému ruskému „vtórnik“, nebo „sobota“ ruskému „subóta“. To představuje vážnou bezpečnostní hrozbu, protože Rusko může jednoduše odvodit, jaký den je právě v České republice a tomu přizpůsobit svoji nepřátelskou činnost. Navrhovaný posun třeba o jeden den dopředu pak zajistí zmatení ruských hybridních válečníků, jejich aktivity budou probíhat vždy s jednodenním zpožděním a budou se tak míjet účinkem.

Když agentura zjistila, že návrhy členských států jsou nepoužitelné, reálně hrozilo, že bude muset úsilí na přípravě reformy vzdát. Pak se ovšem objevila naprosto nová a spásná myšlenka. Po náročné analýze experti agentury zjistili, že týden lze rozdělit na tři třídenní části – začátek, prostředek a konec. A v rámci každé této části, že existuje právě jeden den, který je na jejím začátku, právě jeden den, který stojí uprostřed a právě jeden den na konci. Problém toho, že tři části týdne po třech dnech je o dva dny více, než má týden, pak experti vyřešili tím, že některé dny bude možné pojmenovat dvěma názvy. Za použití těchto pravidel pak vypadá označení dnů v týdnu takto (uvedeno v češtině, v ostatních jazycích EU je tvořeno na stejném principu):

Pondělí – Počátek počátku týdne

Úterý – Prostředek počátku týdne

Středa – Konec počátku týdne a také Počátek prostředku týdne

Čtvrtek – Prostředek prostředku týdne

Pátek – Konec prostředku týdne a také Počátek konce týdne

Sobota – Prostředek konce týdne

Neděle – Konec konce týdne

V souvislosti s tím se pochopitelně změní i označení některých svátečních dnů. A tak třeba na Velikonoce budeme slavit Zelený prostředek prostředku týdne, nebo Květný konec konce týdne.

Kromě naplnění základních požadavků Evropské komise přináší toto řešení řadu dalších výhod. Například nově příchozím zjednoduší překonávání jazykové bariéry. Místo nutnosti pamatovat si sedm odlišných názvů dnů bude nyní stačit, když se naučí tři slova a pravidla, jak z nich označení daného dne složit. Toto zjištění inspirovalo Evropskou agenturu pro normalizaci k tomu, aby šla v reformě ještě dál a připravila návrh na nové pojmenování kalendářních měsíců. Použila obdobný přístup, byť tentokrát zůstaly některé názvy zachovány. A tak již brzo najdeme v kalendáři měsíce pojmenované takto: předúnor, únor, poúnor, předkvěten, květen, pokvěten, předsrpen, srpen, posrpen, předlistopad, listopad a polistopad.

Uvidíme, kam až toto evropolibé počínání povede. Určitě by stálo za zamyšlení třeba řešit problém nestejné délky jednotlivých kalendářních měsíců, možná by se dalo něco udělat i s přestupnými roky a takto bychom mohli pokračovat dál. Ostatně když si mohou evropští a světoví lídři odhlasovat, o kolik se zvýší průměrná teplota na Zemi, tak proč by nemohli hlasovat o rychlosti obíhání naší planety kolem Slunce, případně rychlosti jejího otáčení kolem své osy. Proto si přejme, aby EU jako světový lídr v boji za záchranu Země převzala iniciativu i v těchto otázkách. Žijeme zkrátka v převratné a vzrušující době...

Psáno na konci konce týdne 24. poúnora 2019

PS: Jen pro jistotu – článek je fikce...

Autor: Kateřina Lhotská | neděle 24.3.2019 19:01 | karma článku: 40.65 | přečteno: 2936x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 38.50 | Přečteno: 894 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.40 | Přečteno: 923 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.91 | Přečteno: 1057 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Istanbulská úmluva je zpět

Znáte úsloví o tom, že když někoho vyhodíte dveřmi, tak se oknem zase vrátí? Tedy, že se ho ne a ne zbavit? Platí to i o Istanbulské úmluvě. Sotva ji náš Senát shodil ze stolu, chystá se k nám zpět. Tentokrát befelem z Bruselu.

16.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.93 | Přečteno: 1326 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 8.75 | Přečteno: 84 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.00 | Přečteno: 470 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.25 | Přečteno: 4762 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 225 | Diskuse
Počet článků 274 Celková karma 42.04 Průměrná čtenost 5049

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...