Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruský hybridní válečník za každým rohem a centrum boje proti hybridním hrozbám nekoná?

Když se člověk začte do některých článků a komentářů na téma „ruská hrozba“ získá neodbytný pocit, že na něj číhá ruský hybridní válečník za každým rohem. A tak je zarážející, že nekoná naše centrum boje proti hybridním hrozbám.

Nejspíš si ještě všichni pamatujeme, s jakou pompou před více než dvěma roky vznikalo Centrum pro boj proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH). Tenkrát bylo veřejnosti prezentováno, že jeho činnost má spočívat v monitorování hrozeb spojených s vnitřní bezpečností státu, navrhování legislativních řešení vzešlých z vyhodnocení těchto hrozeb a v šíření odborných informací a osvětě o těchto problémech. S jeho vznikem byly ovšem spojené i určité obavy, jako například z cenzury internetu.

Ukazuje se, že byly liché. O CTHH totiž není prakticky slyšet a veřejnost ani pořádně neví, co vlastně tato instituce dělá. Například za celý loňský rok spočívaly její veřejné aktivity ve vydání pár informačních letáků, pak si její zástupci udělali výlet do Helsinek a pokecali si s několika zahraničními návštěvami (zdroj zde). Je sice pravda, že činnost centra má být orientována především „dovnitř“ a nikoliv na veřejnost, ale i tak bych v situaci, kdy na našince všude číhá nějaký ten ruský hybridní válečník, očekávala, že bude odhalovat jednu dezinformaci za druhou a vzdělávat nás, jak záškodnické činnosti Putinových agentů čelit. A když ne přímo CTHH, tak alespoň jiné státní instituce, kterým dodá „střelivo“. To, že tomu tak není, může mít dvě vysvětlení – buď je CTHH docela slušná zašívárna a jeho lidi na svoje povinnosti kašlou, nebo je celá ta „ruská hrozba“ jen hodně nafouknutá bublina. Jak už to tak bývá, bude pravda nejspíš někde uprostřed. Tedy, že ohrožení skutečně existuje, ale nebude to s ním tak žhavé, jak do nás různí „strašiči“ hustí.

Asi jen málokdo pochybuje o tom, že Rusko usiluje o ovlivňování veřejného mínění v „západních“ zemích, protože je považuje za geopolitického konkurenta, má v nich svoje obchodní zájmy a jde mu také o jeho bezpečnost. Dle mého soudu nejde ostatně o jednostranné aktivity, ale podobnou činnost vyvíjí i „západ“ v Rusku. Je to zkrátka normální a logické. Je ovšem otázkou nakolik jsou Rusové ve svých aktivitách skutečně úspěšní a zda „ruský vliv“ není často jen výmluvou v okamžiku, kdy něco nedopadne podle něčích představ. Typicky v případě volební porážky, kdy neúspěšná strana hledá příčiny všude možně, jen ne u sebe. Jako při referendu o brexitu, kdy jeho odpůrci vidí jako jednu z příčin jeho schválení právě „ruskou stopu“. Nebo v případě prezidentských voleb v USA, kde Demokraté stále ještě nestrávili porážku a hledají chybu všude jinde, jen ne ve vlastních řadách.

Výmluvy na „cizí vlivy“ místo přiznání vlastního selhání není přitom principiálně nic nového. Třeba za komoušů mohli za každý neúspěch v budování socialismu (a že jich bylo) západní imperialisté. Když tenkrát někdo zpochybnil „zhoubný vliv západu“, byl okamžitě označen za agenta „vól strýtu“ a nebezpečného reakcionáře. Což není nepodobné dnešnímu nálepkování každého euroskeptika, odpůrce multikulturalismu, genderismu a podobných fantasmagorií, za rusofila, kremlobota a Putinova agenta. Ta podobnost je zkrátka až zarážející a jediný podstatný rozdíl je v tom, že tenkrát byl nepřítel na západě, zatímco dnes cení zuby z východu. A podobně jako tenkrát, je i dnes svádění vlastních selhání na „důsledek rejdů zahraničních nepřátelských sil“ lidem k smíchu. Jenže ona to zase taková bžunda není. Ve chvíli, kdy se totiž každý neúspěch v budování Dobra hází na Rusko, tak hrozí, že až se objeví něco, v čem skutečně bude mít prsty, tak už lidé na varování před „ruskou hrozbou“ neuvěří. Což může být docela problém. „Ruské hrozba“ je zkrátka zprofanovaná. A komu že za to vlastně vděčíme?

CTHH to není. To se v této otázce drží zpátky. Jen je těžko rozlišit zda z racionality, nebo na to kašlou. Ale o co více se drží CTHH zpět, o to aktivnější jsou různé profesionální nevládní organizace a think-tanky. A pak je tu ještě zástup „amatérských rusobijců“. Obě tyto skupiny „bojovníků“ spojuje to, že vidí Putina za každým rohem a tím dávají boji proti „ruské hrozbě“ punc komedie. Dost špatné, protože všechny scény mají stejnou a předvídatelnou pointu a už je to docela nuda. A tak dost možná tihle „rusobijci“ slouží Kremlu lépe než všichni ti Putinovi hybridní válečníci dohromady. Že by se tak opět prokázala platnost známého úsloví „aktivní blbec horší než třídní nepřítel“?

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 4.4.2019 8:31 | karma článku: 40,81 | přečteno: 2192x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,65 | Přečteno: 1212x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6710x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,33 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,43
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik