Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Absurdní nadsázka se stává šílenou realitou

Čtenáři mých článků ví, že si libuji v absurdní nadsázce. Stává se však, že ji lidé nepochopí a myslí, že jde o skutečnost. Není to jejich chyba. Ono se totiž to, co bylo dříve nadsázkou, postupně stává realitou.

Občas někteří na moje absurdní nadsázky reagují „varováním“, že budu tak dlouho provokovat, až se toho někdo chytne a stane se z toho skutečnost. Musím těmto „kritikům“ dát za pravdu, protože na tom asi něco bude. Na svoji obranu uvádím, že na sobě pracuji a některé myšlenky si nechávám z bezpečnostních důvodů pro sebe. Například jsem zatím příliš nevrtala do diskriminace žen v dostupnosti a nabídce služeb veřejných toalet. Je totiž na první pohled zjevné, že když se tvoří fronty jen přede dveřmi s panenkou a před těmi s panáčkem nikoliv, tak něco není v pořádku. Ovšem obávám se toto téma otevřít, protože by se mohl najít někdo, kdo nepochopí nadsázku, předá to antidiskriminační expertům a ti to vyřeší úpravou pánských toalet tak, aby si fronty užili i muži. A o to, aby mne pánové v celé EU, přešlapující ve frontě na jeden jediný pisoár široko daleko, proklínali, vážně nestojím. Takže toto téma zařadím mezi ta, o kterých se nežertuje. Ostatně to, jak také mohou být lidé zmateni při konfrontaci s nadsázkou, nechť jest doloženo následující příhodou.

Kromě blogu na iDnes mám ještě pravidelný pondělní sloupek na jednom odborném portálu. Protože letos připadal 1. duben na pondělí, neodolala jsem pokušení a sloupek pojala jako aprílový žert. Což sice není nic originálního, ale měla jsem jeden námět, který si o trochu bžundy přímo říkal. A tak jsem ve svém sloupku uvedla (plné znění zde), že úředníci EU uznali svoji chybu a s okamžitou platností ruší jednu opravdu hodně na hlavu padlou regulaci (konkrétně zákaz počítat pojistné podle pohlaví klienta, přestože rozdíly v rizikovosti mužů a žen objektivně existují). Už samotný fakt, že by bruselská vrchnost uznala svůj omyl, mi připadalo jako tak jasné vodítko, že musí každý na první přečtení pochopit, že je to celé fór. Ale abych to jó posichrovala, přidala jsem ještě něco mnohem nepravděpodobnějšího a to sice smyšlené vyjádření J.C.Juncker sypajícího si popel na hlavu a prohlašujícího, že EU tímto krokem odstraňuje nesmysl, který před časem sama zavedla. A aby to byla naprostá „tutovka“ a pochopil to už úplně každý, doplnila jsem ještě totálně ujeté vyjádření fiktivní zástupkyně nefiktivní Gender studies Andrey Procházka-Procházkové: „Tímto krokem se jen dále prohlubuje už překonaný společenský konstrukt připouštějící existenci jen dvou pohlaví – muž a žena. Ale co příslušníci zbylých 62 doposud objevených genderů? Jak těm se bude pojistné počítat? Na ty nikdo ani nepomyslel. Cítíme se postupem Evropské komise zrazeni/-y/-o a určitě to tak nenecháme.

Celá „zpráva“ byla zkrátka tak evidentní kachna, že jsem ani na vteřinu nezapochybovala, že by někdo nerozpoznal aprílový žert. A tak jsem si odpustila i závěrečné upozorňující „PS“. Což jsem se secsakra spletla. Pár lidí vyjádřilo pochybnosti do diskuze a několik lidí mi dokonce volalo, nebo psalo s prosbou o poskytnutí zdroje, aby se mohli seznámit s podrobnostmi. No a když se mi ozval šéfredaktor onoho portálu s tím, co že mu píšou lidi na xichtoknihu, seznala jsem, že bude asi nutné uvést věci na pravou míru a „PS“ s informací o aprílovém žertu doplnit.

Nicméně jsem si položila otázku, jak je možné, že nikdo evidentní a absurdní výmysl nerozpoznal. Když měli navíc několik nepřehlédnutelných vodítek. A pak mi to došlo. Lidé kolem sebe totiž vidí tolik nesmyslů, že ztrácejí schopnost rozpoznat fiktivní blbost od té skutečné. Koho by třeba před pár lety napadlo, že se najde někdo, kdo zažaluje svoje rodiče za to, že ho přivedli na svět. A on se skutečně našel (zde). Ten příběh je vynikajícím materiálem na absurdní komedii, nebo alespoň skeč ve stylu Monty Python. Ty nejspíš ani ve snu nenapadlo, že to, co oni před desetiletími pracně vymýšleli, bude jednou přinášet sám život. Další námět na kasovní trhák přinášejí ekologičtí antinatalisté (zde) odmítající přivádět na svět děti kvůli tomu, že by znečišťovaly planetu. Na komedii bych to ale neviděla. Spíš katastrofický film v jehož závěru bude Země zachráněna tím, že celé lidstvo spáchá kolektivní sebevraždu.

To jsou jen ty nejkřiklavější případy z nedávné doby. Mohli bychom pokračovat záležitostmi, kdy rodiče blbnou dětem hlavu tím, že je nevychovávají ani jako chlapce, ani jako dívky, aby, až si jednou budou samy vybírat gender, nebyly zatížené překonanými genderovými konstrukty. Pokrok zkrátka člověk nezastaví. To my jsme byly tak omezené stereotypní výchovou, že jsme snily tak maximálně o tom, že jednou budeme doktorkou, učitelkou, nebo zpěvačkou. Tedy jenom holky. Kluci měli stereotypy samozřejmě jiné.

To, že takových absurdit přibývá není podle mne ovšem dáno tím, že by se snad rodilo víc šílenců. Svoji roli v tom nejspíš sehrávají dva faktory. Jednak se lidi mají dnes až moc dobře, nemusí pracovat od slunka do slunka, mají roupy a taky spoustu času na vymýšlení kravin. A druhak dříve byli takoví exoti známí jen lokálně a informace o jejich šílenství se šířily mnohem pomaleji. Dnes ale stačí, aby nějaký pomatenec na jednom konci světa prohlásil, že třeba „žaluje vlády celého světa jako právní následníky předchozích generací lidí za vyhubení mamutů“ a už jsou toho zpravodajské weby plné. A politici celého světa se sjíždějí, aby odhlasovali odsuzující rezoluci a vymýšlejí, jak z toho tématu vytřískat prachy. To dříve by na takového člověka hodili síť, dostal by pár skotských střiků a byl by klid. A politici by utřeli…

Ony se totiž takovéto případy řešily až do nedávna mnohem jednodušeji a přímočařeji. A musíme za to našim předkům poděkovat. Kdyby totiž třeba v 17. století v období třicetileté války lidem kolektivně hráblo a prohlásili, že míru bude dosaženo pouze tím, že se nebudou rodit děti, a tím pádem ani budoucí vojáci, tak tu možná ani dneska nejsme. Naštěstí na podobné fantasmagorie nebyl čas. Byla bída, uživit sebe a rodinu nebyla žádná legrace a děti sice znamenaly hladové krky navíc, ale také jakous takous jistotu zabezpečení na stáří pro ty, kteří se ho dožili. Takže by tenkrát nepochybně nějakého pacifistického antinatalistu hnali. Tak mne napadá… Jak my jsme vlastně přišli na to, že jsme intelektuálně výš než naši předkové?

Autor: Kateřina Lhotská | neděle 7.4.2019 19:01 | karma článku: 35,58 | přečteno: 1510x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,20 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6696x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,32 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:10

V mobilní aplikaci agentury ČTK se dnes objevily dvě falešné zprávy o údajném pokusu o atentát na...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,69
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik