Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Europarlament bez zástupců občanů České republiky

S blížícími se volbami do Evropského parlamentu kolem sebe často slyšíme, že si při nich zvolíme „naše“ zástupce v této instituci. To je ale zásadní omyl. My totiž v tomto orgánu žádné „naše“ zástupce nemáme a ani mít nebudeme.

Jednou z častých výhrad euroskeptiků vůči EU je nutnost podrobovat se „diktátu Bruselu“ a povinnost přijímat euronesmysly, které se tam odhlasují. Eurooptimisté na to reagují tvrzením, že si za to můžeme do značné míry sami, protože jsme do Evropského parlamentu zvolili špatné zástupce neschopné účinně naše zájmy hájit. Čekala bych od nich lepší informovanost. Protože touto argumentací jen přiznávají, že vědí starou belu o tom, koho europoslanci ve skutečnosti zastupují a čí zájmy tedy hájí. To totiž vyplývá z Lisabonské smlouvy, kde se o Evropském parlamentu píše v článku 14 odst. 2 toto:

Evropský parlament se skládá ze zástupců občanů Unie.

Pokud to ještě někomu z této věty nedochází, tak přidejme vysvětlení významu tohoto ustanovení tak, jak je prezentováno přímo na stránkách EU věnovaných výkladu Lisabonské smlouvy. Cituji (celý text zde):

Podle čl. 14 odst. 2 Smlouvy o Evropské unii je Evropský parlament (EP) složen „ze zástupců občanů Unie“, nikoli „zástupců lidu států“.

Zdánlivě bezvýznamná věta mající ovšem dalekosáhlý dopad. A doklad toho, že výroky o volbě „našich zástupců do Evropského parlamentu“, jsou jen cancy na hony vzdálené skutečnosti. Žádní „zástupci občanů členských států“ totiž neexistují. Jen „zástupci občanů EU“. V praxi to znamená, že Evropský parlament a volby do něj fungují v obdobné logice, jako třeba volby do naší poslanecké sněmovny. Při nich si totiž také občané volí zástupce z kandidátů za jednotlivé volební kraje, kteří potom, pokud jsou zvoleni, nezastupují ovšem daný kraj, ale občany celé České republiky.

Analogie mezi vztahem volebních krajů vůči poslanecké sněmovně a členských států vůči europarlamentu je zřejmá. Při „domácích“ volbách je to v pořádku. Kraje jsou samosprávnými celky naší republiky, které ale nemají vlastní svrchovanost a jsou nedílnou součástí našeho státu. 

V případě evropských voleb to ovšem vyvolává znepokojující otazníky. Při použití stejné analogie to totiž znamená, že členské státy EU jsou z pohledu Bruselu jen jakési správní celky a nikoliv útvary s mezinárodně-právní subjektivitou. A EU si jen tak mimoděk hraje na stát, který tyto celky zastřešuje. Tím jasně dokládá své směřování k cílovému uspořádání, kterým má být evropská federace, kde by byla úloha národních parlamentů okleštěna jen na správu příslušné gubernie. Ono k tomu máme ostatně celkem slušně nakročeno, protože už dnes je naše poslanecká sněmovna v případě přijímání evropské legislativy jen hlasovacím automatem naprogramovaným podle pokynů eurovrchnosti.

Když tedy naši europoslanci nezastupují nás, ale voliče celé EU, tak by tomu také měli lidé při volbách do Evropského parlamentu přihlížet. A nesledovat ani tak programy jednotlivých kandidujících subjektů, protože ty se stávají v podstatě nezajímavé, ale především to, do jaké frakce se chtějí po volbách zařadit. A sledovat její program. Což není úplně jednoduché, protože ucelený dokument ne vždy existuje a někdy se lze orientovat pouze podle prezentovaných tezí. Což jsou zpravidla jen obecné bláboly. Další potíž spočívá v tom, že není nikde psáno, zda v příslušné frakci daná strana skutečně skončí.

Je tedy zřejmé, že volič vlastně ani neví, pro jaký program hlasuje. Mohlo by se pak dokonce stát i to, že třeba politická strana prohlašující se za euroskeptickou může kvůli blízkosti dalších částí programu (třeba v sociální oblasti) vstoupit do frakce, která bude naopak podporovat hlubší integraci. A občan, který dal hlas někomu, kdo mu sliboval oklešťování bruselské byrokracie, se pak nebude stačit divit. A ještě mu budou eurooptimisté předhazovat, že takto rozhodl ve volbách, tak teď může akorát tak držet ústa.

Takže až se před vás v blížící se předvolební kampani postaví politici a budou vám tvrdit, jak že „budou hájit na půdě Evropského parlamentu zájmy České republiky“, věřte jim jen tu první část výroku. Tedy, že „na půdě Evropského parlamentu budou hájit zájmy“. Ale nikoliv České republiky, ale svých politických frakcí a voličů těch zemí, ve kterých dokáže daná frakce svoji podporu přetavit do největšího počtu poslaneckých mandátů.

Nicméně europoslanci nejsou jediní naši „domnělí“ zástupci na bruselské úrovni. Ještě tam máme eurokomisaře. O něm Lisabonská smlouva říká, že „je vybírán podle celkové způsobilosti a evropanství z osob, které poskytují veškeré záruky nezávislosti.“ Jinak řečeno musí to být především uvědomělý eurosoudruh a rozhodně jej není možno považovat za zástupce země, která jej do Evropské komise navrhla. Jinak by totiž jen těžko poskytoval „veškeré záruky nezávislosti.

A tak jediný, kdo v Bruselu skutečně zastupuje naši republiku, je náš zástupce v Evropské radě. Je nám tam však pendrek platný, protože může být hravě přehlasován. Sice se traduje, že by nikdo neměl být válcován v „důležitých otázkách“, ale když se před lety hlasovalo o migračních kvótách, tak bylo v praxi vidět, že ve vnímání slova „důležité“ se členové EU moc neshodnou. Z pohledu těch, co se chtěli nevítaných hostů zbavit, šlo o otázku „nedůležitou“ a tedy řešitelnou přijetím kvalifikovanou většinou. A z pohledu těch, co před nimi chtěli zůstat uchráněni, pak naopak „důležitou“ a tedy návrh migračních kvót měl být přijímán jednomyslně. Nedělejme si iluze, že to bylo naposledy, kdy si pod slovem „důležitý“ představil každý stát něco jiného. Myslím, že rozhodujícím faktorem určující napříště „důležitost“ něčeho, bude to, nakolik je pro velké státy EU důležité, aby něco bylo, nebo nebylo „důležité“.

Takže kolem a kolem - europoslanci nás nezastupují, eurokomisař(-ka) taky ne, a tak nás zastupuje jen jeden člověk v Radě. A jak říká klasik, tak pokud se nám něco nelíbí, může v Radě naším jménem nesouhlasit, může proti tomu protestovat, ale to je tak všechno, co s tím může dělat. No neberte to...

Ostatně soudím, že EU ve své polisabonské podobě musí být zničena!

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 11.4.2019 11:01 | karma článku: 41,35 | přečteno: 2137x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,58 | Přečteno: 1195x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6704x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,32 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,73
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik