Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Těžká volba proevropského euroskeptika

Blížící se evropské volby chtě nechtě nutí člověka k zamyšlení, komu to tentokrát hodit. Pro „proevropského euroskeptika“ to bude mimořádně těžké. Pokud se bude držet zásady „menší zlo je stále zlo“, jeho hlas nejspíš propadne.

Nejprve si objasněme, kdo to ten „proevropský euroskeptik“ vlastně je. Sice už jsem to několikrát vysvětlovala, ale opakování je matkou moudrosti. Jde o člověka, kterému dává hluboký smysl, když spolu evropské země velmi úzce kooperují v hospodářské oblasti a pro tuto spolupráci vytvářejí co nejlepší podmínky pro volný pohyb kapitálu a služeb, odstraňují celní a byrokratické bariéry a maximálně zjednodušují pohyb osob ať už jako podnikatelů, pracovních sil, nebo spotřebitelů. A pro tento účel vytvoří nějakou nadnárodní organizaci, která tuto spolupráci procesně zajišťuje, ale nikoliv řídí. Řízení totiž zůstává stále v rukou členských zemí. Tolik k tomu, proč „proevropský“. A proč „euroskeptik“? Protože současná EU rozhodně takovou organizací není, ale molochem, který místo aby členským zemím sloužil, tak je nutí, aby ony sloužily jemu.

Pokud bychom měli nějak definovat, jak by taková evropská organizace (úmyslně nepoužívám termín „Evropská unie“) měla vypadat, a co by mělo být základním heslem míry její integrace, tak by znělo asi nějak takto: „jen tolik Evropy, kolik je nezbytně nutné“. A dodejme to, co už je nejspíš z výše uvedeného zřejmé, že „proevropský euroskeptik“ se dívá na svět spíše pravicovýma očima.

A teď zpět k původnímu tématu. Z čeho může „proevropský euroskeptik“ v nadcházejících volbách vybírat, aby to bylo v souladu s jeho chápáním smysluplné evropské spolupráce? Podívejme se na strany, které mají podle různých průzkumů šanci nějaké ty mandáty v eurovolbách získat a zamysleme se, zda mu některá z nich nějaká akceptovatelná řešení nabízí. Jsou to mimochodem ty samé, které jsou v současnosti zastoupeny v naší poslanecké sněmovně. Takže pěkně popořadě…

ANO – jeho majitel je zároveň majitelem (formálním sice ne, ale těžko uvěřit, že za nitky netahajícím) podnikatelského impéria přisátého na bruselské dotační cecíky. A tak lze jen těžko předpokládat, že by jím nominovaní europoslanci plnili politická zadání, která by mohla tyto penězovody nějak přiškrtit, neřkuli ucpat. Takže něčemu, co by zavánělo rozvolnění EU, se vyhnou velkým obloukem. Jen si vzpomeňme na minulé eurovolební období, a kdo ze stáje ANO v něm na evropské úrovni působil. Třeba pan Telička, nebo paní Jourová. Ani jednoho z nich nelze zrovna považovat za člena dezintegračního fanklubu. Paní eurokomisařce Jourové dokonce Lisabonská smlouva předepsala povinnost svoje uvědomělé „evropanství“ prokázat. Bez toho by nemohla v komisi snad ani roznášet kafe. Nicméně při vzpomínce na tato dvě jména a při notoricky známém personálním neumění páně Babiše se lze jen obávat, koho že vyšle ANO do bruselsko-štrasburských lavic tentokrát. Ve světle (nejen) toho všeho, je tak toto uskupení pro „proevropského euroskeptika“ absolutně nevolitelné.

ODS – strana tvářící se jako „konstruktivně euroskeptická“. A když se „proevropský euroskeptik“ seznámí s názory pana Zahradila, mohl by získat pocit, že by to mohla být docela dobrá volba. To by se ale nesměl zajímat o názory ostatních kandidátů. Když totiž následně narazí třeba na vyjádření pana Krutílka (zde), paní Decroix (zde) a paní Luňákové (zde), je v tu ránu ze svých iluzí vyléčen. ODS je zkrátka ztělesněním „eurooptimismu v rouše euroskeptickém“.

Piráti – ti mají ve svém programu sympatický bod spočívající v požadavku na revizi smluv EU s cílem navrátit některé pravomoci členským státům. Ale hoďte to straně, jehož členové si zvolí do svého čela člověka, kterému není hloupé veřejně podpořit levicově extrémistickou organizaci Antifa zahalováním se do jejich vlajky (jen pro srovnání – jaký by asi nastal cirkus, kdyby na nějakého poslance prasklo, že se v minulosti zahalil do vlajky s háknkrajcem?). Pirátům přijde třeba normální podporovat i levičáky v barvách „Kliniky“ (zde) a sympatizovat s myšlenkami řeckého radikálního levičáka Janise Varufakise (zde). Těm to zkrátka „proevropský euroskeptik“ nemůže hodit ani omylem.

SPD – to je taková oportunistická partička fungující jako spolehlivá ozvěna veřejného mínění. Kdyby bylo hlasem lidu, že máme chodit po hlavách a odstrkovat se ušima, tak to bude SPD hlásat taky a začne prosazovat zákon upravující povinnost dávat názvy ulic a směrové cedule vzhůru nohama, aby člověk chodící po hlavě nezabloudil. A když si ještě uvědomíme, že pro SPD je pravicová politika španělskou vesnicí, tak tahle sešlost rozhodně nevypadá jako někdo, pro koho by „proevropský euroskeptik“ mohl s čistým svědomím hlasovat. A nešlo by to ani s nečistým...

KSČM – to by „proevropskému euroskeptikovi“ spíš ruka upadla…

ČSSD – strana plná levicových eurofanatiků. Takže taky nic volitelného...

KDU-ČSL – o ní platí podobné jako o ODS. Na jedné straně pan Zdechovský s velmi rozumnými názory, se kterými se může „proevropský euroskeptik“ většinou bez problémů ztotožnit. Ale na straně druhé jeden z největších eurofanatiků pan Svoboda a (zatím neúspěšná) importérka osob bez dozoru paní Šojdrová. Brrr...

TOP 09 a STAN – formálně sice dva subjekty, ale ve vztahu k EU jsou si podobní jako vejce vejci. Oba se vyznačují nadkritickým podílem eurofanatiků snících možná i o tom, že se Česká republika v EU jednou rozpustí, a že jejím hlavním městem se stane Brusel. Na každý blábol, který odtamtud vzejde, hledí jak na písmo svaté a běda, jak si proti tomu dovolí někdo něco namítat. Svým nekritickým eurofanatickým ideologickým zapálením docela připomínají komouše. Jen s tím rozdílem, že místo na východ hledí směrem opačným. „Proevropskému euroskeptikovi“ může už jen čtení jejich programu způsobit těžkou zdravotní újmu. Nedej bože, kdyby došlo k jeho realizaci...

„Proevropský euroskeptik“ to nemá zkrátka jednoduché. Žádný subjekt, jehož kandidáti mají reálnou šanci do poslaneckých eurolavic zasednout, a kterému by to mohl s čistým svědomím hodit, ve volební nabídce není. V těchto situacích lidé obvykle volí metodou „menšího zla“. Ale „menší zlo“ je stále „zlo“. Pokud se tedy nechce na volby úplně vybodnout, asi mu nezbude nic jiného než volit takové uskupení, jehož program co nejvíce konvenuje jeho vnímání smysluplné evropské spolupráce a (ne-)integrace, nebo vhodit do urny prázdnou obálku. A smířit se s tím, že jeho hlas nakonec nejspíš „propadne“. To však zase není tak špatná cena za zachování si čistého svědomí...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 16.5.2019 9:01 | karma článku: 38,00 | přečteno: 2136x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Nebezpečná hra s ohněm

Co myslíte, že je nebezpečnější – kouřit na bedně s dynamitem, kontrolovat množství benzínu v nádrži s hořící sirkou v ruce, nebo se vojensky zapojit do války na Ukrajině? Kdo tipoval poslední možnost, podle mne trefil.

26.4.2024 v 9:02 | Karma: 24,04 | Přečteno: 355x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,69 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6711x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 279
  • Celková karma 38,27
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik