Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo tady ohrožuje demokracii?

Stalo se u nás zvykem označovat názorové odpůrce za „hrozbu demokracie a svobody“. Je to ale jen prázdná floskule používaná ve snaze podpořit silnými slovy různá „zásadní“ vyhlášení. A působí tedy spíše kontraproduktivně. 

Už před časem jsem tu psala o tom, že naše společnost není rozdělená jen na tzv. „babišovce“ a „antibabišovce“, ale je tu ještě skupina třetí. Její příslušníci sledují nekonečné půtky fanatických zástupců obou táborů a můžou si přitom hlavu ukroutit, jaké perly z nich padají. Například když se navzájem obviňují z „ohrožování svobody a demokracie“.

V posledních týdnech kupříkladu „antibabišovci“ protestují proti jmenování paní Benešové na post ministryně spravedlnosti. V podstatě tím navazují na předchozí protesty proti jmenování pana Babiše do čela vlády, protože má podle nich až příliš škraloupů na to, aby mohl být premiérem. Což je názor legitimní, a protože je (až na výjimky) vyjádřen slušným způsobem, nelze proti tomu nic namítat. „Babišovci“ však označující tyto protesty za „ohrožení demokracie“, protože „antibabišovci“ podle jejich názoru nerespektují výsledky svobodných voleb. No myslím si, že mezi neuznáváním rozhodnutí voličů a projevením nesouhlasu s konkrétní osobou je dost podstatný rozdíl. Jo, kdyby „antibabišovci“ třeba blokovali vládní budovy, nebo parlament a neumožnili demokraticky zvoleným poslancům a vládě vykonávat svoji činnost, tak to by byla jiná. Ale sejít se na náměstí s transparenty, vyslechnout si omleté plky, zažít pocit sounáležitosti, zakřičet si a pak se zase v klidu rozejít? Nějak v tom to „ohrožení demokracie“ ne a ne najít. Jak říká klasik – premiér Babiš se jim nemusí líbit, mohou proti němu protestovat, ale to je tak všechno, co proti němu mohou aktuálně dělat. A tak to dělají. Nic tím ovšem nezmění, ani kdyby těch „chvilek pro demokracii“ byla miliarda.

To „antibabišovci“ zase obviňují z „ohrožení demokracie“ Andreje Babiše. I v tomto případě mi však uniká, čím se toho má dopouštět. Že koná kroky, ke kterým dostal mandát od voličů? Nebo protože naopak nedělá to, co by chtěli jeho odpůrci? To jako vážně? Proti panu Babišovi může mít člověk tisíc a jednu výhradu a rozumím tomu, že (nejen) v očích „antibabišovců“ je zdiskreditovaný tak, že by premiérem být zkrátka neměl. Ale téměř třetina voličů hlasujících při posledních parlamentních volbách měla jiný názor a jeho škraloupy jim nevadí. Což je sice na jednu stranu na pováženou, ale voliči rozhodli a v demokracii nelze dělat nic jiného, než jejich rozhodnutí respektovat. A kdo není s rozložením politických sil spokojen, může svůj postoj slušně vyjádřit a při nejbližších volbách se pokusit situaci zvrátit. Pokud toto funguje, tak demokracie ohrožena není.

Pan Babiš prý „ohrožuje demokracii“ také prosazováním paní Benešové na místo ministryně spravedlnosti. Že prý ho má zbavit problémů s kauzou Čapí hnízdo. No, pokud by to tak opravdu bylo, tak bych si musela u našeho premiéra škrtnout jednu z mála vlastností, kterou u něj oceňuji – tedy, že jde o vysoce inteligentního člověka. Protože takto by postupoval jedině úplný hlupák. Dovede si někdo představit, že by byla za působení paní Benešové celá kauza shozena ze stolu? Nebo, že by ona zařídila, aby z ní byl pan Babiš vyviněn? Jaký by asi nastal virvál? Pomiňme přitom čistě technické provedení, které prakticky znemožňuje ovlivnění kauzy ministryní bez zapojení dalších osob. Čímž zároveň roste riziko, že to někdy někdo vyžvaní. Osobně si nedělám iluze, že by bylo rozhodování soudů vždy úplně čisté a nezávislé. Ostatně párkrát už na soudce jejich „čachrování“ prasklo. Ale že by za nitky tahal přímo ministr...? To je hodně fantaskní představa. 

Kdepak, k žádnému ohrožení demokracie u nás nedochází. To si jen „babišovci“ a „antibabišovci“ mezi sebou posílají slovní šrapnely. Jenom je hodně nešťastné, že přitom používají takový silný kalibr. Tím totiž dochází k jejich zevšednění, lidé postupně otupí a stávají se méně vnímavými vůči ohrožení demokracie a svobody skutečnému. A to je dle mého názoru hmatatelnější, než bychom si byli ochotni připustit.

Velmi trefně je pojmenoval pan Kubera před několika dny na tryzně v Terezíně (zde). Jeho výrok „Jsme lhostejní k opětovnému nárůstu totalitního uvažování, ve kterém tak nepokrytě platí: ‚kdo není s námi, je proti nám a je potřeba ho umlčet‘. Vždyť totalita, nesnášenlivost k jiné rase, k jinému názoru může a má dnes zcela jinou podobu. Třeba zahalenou do slov ekologie, životní prostředí, rovnost pohlaví, politická korektnost a multikulturalismus,“ vystihuje dle mého soudu podstatu současné hrozby pro demokracii naprosto přesně. Byť o tom, co pan Kubera zmiňoval, k nám zatím pronikají jen občasné informace zpoza našich západních hranic, existují snahy, abychom si  těchto novodobých „vymožeností“ mohli užívat i my. Zatím o tom můžeme ještě svobodně mluvit i psát, takže je to v pořádku. Není ale bohužel samozřejmé, že to tak zůstane navždy. Ostatně i pan Kubera už to za svoje výroky slíznul (zde). V některých případech jde sice především o reakce „potrefených hus“, ale třeba pan Fendrych na Aktuálně.cz to vzal pěkně z gruntu a vyzývá rovnou k jeho odstoupení (zde). Což je docela psina, protože tím v podstatě potvrzuje pravdivost páně Kuberových slov: „kdo není s námi, je proti nám a je potřeba ho umlčet.

Ale zpět k „babišovcům“ a „antibabišovcům“. Ať po sobě klidně  dál slovně střílí. Jen by ve svých prohlášeních měli trochu ubrat na síle. Jednak je to už trochu nuda a jednak to jejich „ohrožení demokracie“ je úplný houby proti hrozbě, která na nás cení zuby zpoza hranic. A to z obou světových stran. Snad se nedočkáme situace, kdy zůstaneme jako ostrůvek svobody mezi Západem blbnoucím na kvadrát a Východem, kde nikdy žádná demokracie nebyla. Asi by nám totiž ten ostrůvek dlouho nevydržel…

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 23.5.2019 9:01 | karma článku: 42,59 | přečteno: 3330x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,38 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6700x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,32 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,71
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik