Kdy padne Andrej Babiš?

6. 06. 2019 9:01:55
Odpůrci pana Babiše už nějaký ten týden chodí po náměstích a vyzývají k jeho odstoupení. Na neinformovaného pozorovatele to může působit dojmem, že jeho pád je jen otázkou času. Máloco je však tak vzdáleno realitě.

Už několik týdnů sledujeme, jak se postupně plní náměstí našich měst lidmi požadujícími odchod Andreje Babiše. Nejdřív jich bylo pár desítek tisíc, ale postupně jejich počet roste, přičemž se shromáždění rozšířila i mimo Prahu. Zpočátku bylo hlavním tématem odstoupení paní Benešové z pozice ministryně spravedlnosti, ale později se nosným požadavkem těchto akcí stal konec pana Babiše na postu premiéra. Neinformovaný pozorovatel by si mohl myslet, že veřejnost už ho má plné zuby a jeho politický konec je tak neodvratný.

Pohleďme však na celou věc pohledem nezaujatým a oprostěme se od sympatií a antipatií k jeho osobě. To totiž nutně vede k tomu, že se člověk upne na svá přání a není pak schopen situaci hodnotit racionálně. K čemu tedy po potlačení emocí dojdeme? Že do politického pádu pana Babiše je ještě daleko. Nenastala totiž žádná nová situace, která by jeho příznivce zviklala a „probabišovský“ elektorát tím oslabila. Argumenty jeho odpůrců totiž přesvědčují jen přesvědčené, a tak jeho postavení nemohou vážněji ohrozit. Vždyť si vezměme, čím se ohánějí.

Jsou tu jednak notoricky známé záležitosti. Podezření ze spolupráce s StB, kauza Čapí hnízdo a korunové dluhopisy. Jsou to sice závažné věci, ale je vysoce nepravděpodobné, že by mohly zapříčinit páně Babišův pád. Byly totiž známé již před posledními parlamentními volbami. A při nich dala zhruba třetina voličů tím, že hlasovali pro hnutí ANO, najevo, že jim jsou tyto věci tak nějak šumák. Takže kvůli nim pana Babiše rozhodně podporovat nepřestanou. Je dokonce docela možné, že jim nepřikládají zásadní váhu ani voliči dalších stran, které s ANO tak či onak spolupracují. Ať už jde o oranžovou partu, komouše, nebo SPD. To už je více než polovina hlasujících voličů a s takovou silou nepohne ani miliarda chvilek pro cokoliv.

Větší naději proto vkládají odpůrci pana Babiše do aktuální kauzy týkající se jeho střetu zájmů a s tím souvisejícího podezření na neoprávněné čerpání evropských dotací společností Agrofert. Vypadá to totiž jako fungl nová věc a zdánlivě to tak může strukturu voličských preferencí změnit. Ovšem opravdu jen zdánlivě. Že je Andrej Babiš v gigantickém střetu zájmů, totiž opět není nic nového, protože i to bylo jasné už před volbami. Přičemž jeho voliče to zjevně netrápí. A to přesto, že jen úplný naiva by si mohl myslet, že převodem svých firem do svěřenského fondu se odstřihl od jakéhokoliv vlivu na ně. A tak „odhalení“ jeho střetu zájmu (mimochodem samo o sobě dost podivné a zavánějící něčím nepěkným i na straně těch „spravedlivých“) je jen plácnutím do vody, které jen těžko nějak zásadně voličské preference změní. Pan Babiš si opět odehraje svoji roli „mučedníka“, kterou mimochodem zvládá mistrovsky, a dost možná, že mu to naopak nějaké to procento příznivců ještě přihraje.

To ovšem neznamená, že současné události nemohou teoreticky vést k pádu vlády. I když je jen málo pravděpodobný. Socani řídící se heslem „každý den dobrý“ ji totiž jen těžko položí. Komouši by možná nějaké to hlasování o důvěře vládě uvítali, protože by pro ně bylo další příležitostí navýšit „cenu“ za svoji podporu. Kterou by pak bezpochyby „inkasovali“. A i kdyby všechno selhalo, tak je tu ještě SPD. Její „cena“ by však byla nejspíš vyšší než „výpalné“ komoušům. I kdyby se však stala ta věc, jejíž pravděpodobnost je srovnatelná s pravděpodobností vyschnutí Pacifiku, že by situace dospěla až k předčasným volbám, tak je celkem jasné, kdo by je vyhrál. Samozřejmě, že pan Babiš, potažmo hnutí ANO. A nejspíš i s velkým náskokem. Kdepak. Přes pád vlády cesta k politickému konci Andreje Babiše nevede.

Nevidím nic špatného na tom, když se lidé schází na náměstích, a tam slušnou formou vyjadřují svůj nesouhlas s jeho premiérováním. Pokud si od toho ovšem slibují, že tím dosáhnou jeho pádu, budou zklamáni. Ten mu totiž mohou přivodit jen jeho vlastní voliči. Ovšem ti na něj nezanevřou kvůli spolupráci s StB, nebo pro nějaké dotace (ať už to s nimi dopadne jakkoliv). Ale jen pokud nebude dělat politiku, která jim vyhovuje a imponuje.

Jestli však teď někdo očekává, že se vytasím s nějakým úžasným nápadem, jak jej v jejich očích znedůvěryhodnit a odpopularizovat, bude zklamán. Žádný takový nemám. Jinak bych si založila politickou stranu, převálcovala ve volbách ANO a všechny další politické soupeře, stala se premiérkou a koukala na televizi, jak na náměstích vyzývají k demisi pro změnu mne. Žádný geniální nápad ale není potřeba. Myslím, že s voličskou přízní v neprospěch pana Babiše může zamávat třeba příští ekonomická krize. Dá se totiž předpokládat, že pak nebude schopen plnit očekávání svých voličů a ti ho opustí. Nepůjde však o žádný raketový pád, spíše o postupnou ztrátu podpory tak, jak se budou hospodářské problémy prohlubovat. Na voličskou přízeň pana Babiše ovšem může mít vliv i jakákoliv jiná krize. A ne vždy musí být její dopad pro něj nepříznivý. Třeba při znovuvypuknutí té migrační může naopak posílit.

Jeho politický pád však nepochybně jednou přijde. Jen to ještě nějakou dobu potrvá. Dle mého soudu by se člověk tak nepevných mravních zásad jako on nikdy premiérem stát neměl. Ovšem pokud téměř třetině voličů jeho poklesky nevadí, tak se s tímto faktem dá v demokracii dělat jen to, že je třeba jej respektovat a příště zvolit někoho jiného. Otázkou je, kdo by to měl být. Variant je několik a ne všechny znamenají změnu k lepšímu. Ale o tom zase až někdy příště...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 6.6.2019 9:01 | karma článku: 43.98 | přečteno: 9191x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.78 | Přečteno: 1161 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.99 | Přečteno: 986 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.55 | Přečteno: 1001 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.72 | Přečteno: 1118 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.26 | Přečteno: 162 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 342 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 238 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 658 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 42.00 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...