Starší uvolněte místa mladším

27. 06. 2019 9:01:55
Ne, to není překlep. A mým záměrem tedy není moralizovat, jak mladí sedí v tramvaji a staří nad nimi vlají na tyči. Ono se totiž ukazuje, že starší překážejí mladším v rozletu a kazí jim život. A tak by jim měli uvolnit místo.

A nutno podotknout, že nárok těch mladších je skutečně oprávněný. Vždyť si jen vezměme, kolik zla ti starší napáchali jen v poslední době. Kdo třeba může za to, že naším prezidentem je Miloš Zeman? No přeci ta starší a hloupější část společnosti. A komu vděčí Andrej Babiš za to, že se vším tím máslem na hlavě může dělat premiéra? No samozřejmě, že té starší, hloupější a koblihami prokrmené části občanů. Ale destruktivní vliv na společnost ze strany staršího a hloupějšího občanstva není jen náš lokální problém. Kdo ostatně odsouhlasením brexitu úplně zničil budoucnost mladým Britům? Jejich starší a zabedněnější spoluobčané. A lidé ze stejného těsta pak zvolili za oceánem prezidentem „univerzálního arcilotra“ Donalda Trumpa.

Když se člověk zamyslí nad tím, jaké volební škody starší lidé způsobují, je na místě vážně uvažovat o tom, zda volební právo neomezit věkem nejen zespodu, ale i z vrchu. Ale to, že špatně volí, není jejich jediný prohřešek. Dalším je třeba pobírání starobních důchodů, což dostává naše veřejné finance do stále větších a větších problémů. Nemluvě o zdravotnictví, ve kterém čerpají péči nepochybně za více peněz, než do něj buď oni sami, nebo stát nasype. A zapříčiňují tak vnitřní deficit celého systému. Proto by nebylo od věci stanovit horní věkovou hranici jak pro vyplácení důchodů tak i pro proplácení zdravotní péče.

Ale tím seznam prohřešků, které mají ti starší a hloupější na svědomí, ani zdaleka nekončí. K těm dalším patří třeba jejich lehkovážný přístup ke spalování fosilních paliv. Tím způsobili současnou klimatickou katastrofu a nenávratně tak zkazili mladým život. Ten samý život, který jim nepředloženě sami dali. Kdyby se před zhruba 30 lety věnovali méně lidské reprodukci a takto ušetřený čas už tenkrát trávili bojem s klimatem, tak by dnešní mladí nežili životy bez perspektivy.

K tomu ještě připočtěme, že starší lidé nejsou tak technicky zdatní a hůře se seznamují s technologickými výdobytky současné doby. A nějakým cizím jazykem neumí obvykle ani žblebtnout. Tím to však ani zdaleka nekončí a výčtem dalších a dalších prohřešků bychom mohli pokračovat.

Teď ale vážně. Samozřejmě, že výše uvedené je myšleno v ironii a nadsázce. Na rozdíl od výroků některých (nejspíš) mladých a chytrých týpků v internetových diskuzích, kteří se vyjadřují obdobně a nevypadá to, že by si dělali legraci. Nicméně platí, že boží mlýny melou sice pomalu, ale neúprosně. A tak za nějakých 30 let budou pro změnu oni ti staří a hloupí a od těch o generaci mladších uslyší v podstatě to samé, co dnes o hloupých starcích sami říkají.

Nevěříte? Jen si vzpomeňme na 90. léta. Tenkrát byli dnešní starší těmi mladšími, kteří o tehdejších starších říkali, že „neumí pracovat s počítačem a neznají cizí řeči“ a tak „jsou k ničemu“ a „měli by jít od válu“. Taky jim vyčítali, že neskáčou nadšením z rychlosti ekonomické transformace a i k dalším novotám se staví zdrženlivě. Byli prostě staří a hloupí. To samozřejmě vnímaly tehdejší děti, kteří jsou dnes těmi mladými a chytrými a ve vztahu ke starším tak jen „navazují na tradici“. Ale i pro ně platí, že budou jednou starší. Copak jim asi budou říkat jejich děti, až dorostou do věku mladých a chytrých?

Omlátí jim o hlavu, že za prezidenta zvolili Mikuláše Mináře, protože pro někoho takového může hlasovat jen někdo starý a úplně zabedněný. A taky, že jenom díky hlasům starých a hloupých a rozdáváním balíčků datově-mediálních služeb zdarma se mohla stát pirátka Olga Richterová premiérkou. Britská mládež pak bude spílat starším a hloupějším Britům za to, že kvůli jejich hlasům v referendu o „brjoin EU“ se jejich země opět vrací do područí Bruselu. A jejich američtí vrstevníci zase svým přihlouplým a zabedněným starcům neodpustí, že do funkce prezidentky USA svými hlasy nainstalovali Alexandrii Ocasio-Cortezovou, která konečně začne realizovat svůj 30 let starý program New Green Deal.

Je to zkrátka začarovaný kruh. Mladší lidé nenechávají na těch starších nit suchou, a pokud se něco nevyvíjí podle jejich představ, udělají „viníky“ právě z nich. Což vidí jejich děti, které si z toho vezmou příklad a v okamžiku, kdy se samy stanou mladými a chytrými, to těm bývalým mladých a chytrým (nyní ovšem starým a hloupým) pěkně osladí. A tak pořád dokola. Ovšem jak z toho ven? Nikdo neví a to přesto, že se tento začarovaný kruh pokouší rozetnout už celá řada pokolení. Nevěříte? Tak si přečtěte Nerudovu báseň Dědova mísa. Není to dlouhé a je to poučné. Najde se však konečně nějaká generace, jejíž příslušníci budou nejen mladí, ale i dostatečně chytří, a dojde jim, stejně jako Janu Nerudovi a jeho postavě syna ve zmiňovaném dílku, že svým despektem ke starším si vlastně lajnují svůj vlastní osud? Nebo je lidstvo navždy odsouzeno k tomu, že všechny nastupující generace budou „jen“ mladé...?

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 27.6.2019 9:01 | karma článku: 42.96 | přečteno: 6241x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.57 | Přečteno: 1126 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.92 | Přečteno: 979 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.49 | Přečteno: 996 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.68 | Přečteno: 1115 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 118 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 124 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 332 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 41.93 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...