Zeman Zemanovi abolicí vlastně pomohl

23. 09. 2019 9:01:55
Oznámení Miloše Zemana o případném udělení abolice panu Babišovi vyvolalo vlnu rozhořčení. Mimo jiné mu je vyčítáno, že tím svazuje ruce nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. A co když mu je tím naopak uvolňuje?

Osobně mne krok Miloše Zemana zase až tak moc nepřekvapil. Sice při své prezidentské kandidatuře něco takového vylučoval, ale je také znám tím, že se často řídí svým oblíbeným heslem „Jen idiot nemění názory“ (zde). Je to zkrátka jen další z projevů jeho svévole a nepochybně se náramně baví při sledování rozčilených reakcí, které tím vyvolal. Pravda, bylo možné zaslechnout i slabý potlesk. Pokud to ovšem nebylo pleskání dlaní o čelo.

Současný prezident se tak zařadil po bok svých předchůdců, kteří se při využívání institutu milosti, amnestie a abolice také zrovna dvakrát nevyznamenali. Ať už to byl Václav Klaus se svojí „slavnou“ amnestií krátce před koncem svého funkčního období, nebo Václav Havel, který vedle široké a ne moc domyšlené amnestie v roce 1990 udělil navíc několik kontroverzních milostí (například Martě Chadimové, synovi Věry Čáslavské Martinu Odložilovi, nebo Radomíru Šimůnkovi). Současný prezident s těmito nástroji sice výrazně šetří, ale i tak má šanci oba své předchůdce trumfnout. Ani jeden z nich totiž neomilostnil premiéra.

Avizovaná abolice by však mohla paradoxně ulehčit úlohu nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Ten se po nabytí právní moci rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Andreje Babiše ocitl v nezáviděníhodné roli. Odpůrci současného premiéra v něj totiž vložili své poslední naděje, že by se snad právě on mohl vývoj kauzy Čapí hnízdo ještě zvrátit a pan Babiš by před soud přeci jen doputoval. A příznivci premiéra naopak očekávají, že Pavel Zeman rozhodnutí městského státního zastupitelství potvrdí. Je tak jasné, že ať se rozhodne jakkoliv, bude to vždy špatně. Jak odpůrcům, tak i příznivcům Andreje Babiše totiž už dávno nejde o to dobrat se v kauze Čapí hnízdo pravdy, ale touží jen po tom, aby jim někdo potvrdil tu jejich. Odpůrce premiéra tak uspokojí jen to, když ho uvidí v báni. A podporovatele by o jeho vině nepřesvědčilo snad ani to, kdyby se sám přiznal. Nejspíš by si totiž mysleli, že ho k tomu někdo donutil.

Do této již tak dost zjitřené atmosféry byl navíc zveřejněn dokument, ve kterém pan státní zástupce Šaroch zastavení stíhání zdůvodňuje. Velká část z něj je z pochopitelných důvodů začerněna. Nicméně i z toho mála, co je čitelné, lze interpretovat dvě jasná sdělení. Jednak to, že čerpání dotaze na Čapí hnízdo bylo veskrze amorální. A jednak, že na některé amorálnosti je právo zkrátka krátké.

V reakci na to se objevila celá řada „právních expertů“ rozebírajících co a proč vyhodnotil podle nich pan Šaroch špatně. Dle mého soudu však jejich závěry nevycházejí ze střízlivého a racionálního posouzení celé věci, ale jsou jen odrazem jejich zbožného přání dostat Andreje Babiše za každou cenu za katr. Bez znalosti obsahu oněch začerněných pasáží obsahujících mimo jiné i výslechy svědků, nelze totiž o oprávněnosti argumentace pana Šarocha usuzovat vůbec nic. Právě v těchto částech se přitom nejspíš nachází fakta bořící celou konstrukci, na které bylo obvinění původně postaveno.

Ovšem právě zveřejnění tohoto dokumentu pozici Pavla Zemana ještě více zkomplikovalo. Pokud by se se závěry pana Šarocha ztotožnil, odpůrci pana Babiše by dali průchod svému zklamání tak intenzivně, jak jen to dokáže někdo, kdo přijde o poslední naději. Nedokázali by pochopit, jak je možné, že i Pavel Zeman vyhodnocuje fakta stejně „špatně“ jako pan Šaroch. Jediným vysvětlením by pro ně nejspíš bylo, že se „taky nechal koupit“, nebo „zastrašit“. A co v případě, že by se závěry pana Šarocha neztotožnil? Tak by to slíznul zase od příznivců pana Babiše. Pro ty by to byl pro změnu důkaz toho, jak dlouhé mají „kmotři“ prsty a jak velký mají z pana Babiše strach. A že by třeba Pavel Zeman rozhodl na základě pečlivého zvážení všech důkazů a okolností? To by bylo to poslední, co by si někdo ze zaslepených příslušníků obou znesvářených táborů připouštěl.

Pavlu Zemanovi tedy není co závidět. Respektive až dosud nebylo. Miloš Zeman svým avizovaným udělení abolice totiž jeho rozhodnutí staví do úplně jiné roviny. Byť pan Babiš avizoval, že ji odmítne. Ale znáte to. Řeč se vede a voda teče... Praktický výsledek kauzy Čapí hnízdo je tak zřejmě dán a Pavel Zeman jej v podstatě nemůže ovlivnit. Stává se tak paradoxně prvním člověkem podílejícím se na vyšetřování a posuzování celé věci, který není vystaven tlaku médií, politiků, nebo veřejnosti rozhodnout tak, či onak. Tím v žádném případě netvrdím, že by snad byl něčím takovým ovlivnitelný. Jenom si myslím, že je třeba velký rozdíl pracovat pod tlakem médií a bez něj. Ostatně i pan státní zástupce Šaroch potvrdil, že na něj vyvíjen byl (zde).

Lze také předpokládat, že jak příznivci Andreje Babiše, tak i jeho odpůrci budou nyní, když už „o nic nejde“, reagovat na výrok Pavla Zemana přeci jen o něco klidněji v případě, že nebude v souladu s jejich přesvědčením. U odpůrců se totiž neprojeví ono zmiňované rozčarování z poslední zmařené naděje (ta už totiž umřela) a příznivci si řeknou: „no a co, stejně to na věci nic nemění“. A tak se jeho rozhodnutí stane jen další příležitostí pro to, aby si fanatičtější příslušníci obou táborů vjeli vzájemně do vlasů.

Rozhodnutí Miloše Zemana udělit abolici tak paradoxně umožňuje Pavlu Zemanovi posoudit celou kauzu Čapí hnízdo opravdu nezávisle a bez nátlaku a zmírňuje intenzitu rozhořčených reakcí těch, kteří budou s jeho závěry nespokojeni. I když pochybuji, že právě tohle první z obou pánů Zemanů zamýšlel a druhý o to stál. Ale nechť je to dokladem, že i špatná rozhodnutí mohou mít vedlejší pozitivní efekty...

Autor: Kateřina Lhotská | pondělí 23.9.2019 9:01 | karma článku: 40.55 | přečteno: 6702x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.76 | Přečteno: 1153 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.96 | Přečteno: 983 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.53 | Přečteno: 998 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.71 | Přečteno: 1117 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 168 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 201 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 606 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 41.98 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...