Neviditelný senátor, aneb kam se poděl Jiří Drahoš?

7. 11. 2019 9:01:55
Zhruba před rokem se Jiří Drahoš po neúspěšné prezidentské kandidatuře zčásti „zahojil“ zvolením do Senátu. Čekalo se, že se stane jeho výraznou postavou. Kdo jiný by jí měl taky být než ten, komu uteklo hradní křeslo jen o fous.

Ze začátku vše probíhalo podle očekávání. Ve svém senátním obvodě na Praze 4 zvítězil s převahou již v prvním kole, což se jen tak někomu nepovede. V jednom z prvních rozhovorů v roli senátora (zde) se pak prezentoval jako někdo, kdo nebude žádným poslušným „kývačem“, kdo se v horní komoře bude prosazovat svými názory a koho bude rozhodně vidět. Dokonce se o něm hovořilo jako o kandidátovi na křeslo předsedy Senátu. I proto nejspíš vstoupil do klubu STAN, který se tak stal nejsilnějším. Což mělo jeho šance na druhou nejvyšší ústavní funkci v naší zemi zvýšit. Nakonec to ale nestačilo. Předsedou se stal pan Kubera z ODS a dle mého soudu to byla volba velmi dobrá.

Poté se o panu Drahošovi během jeho senátního angažmá hovořilo ještě letos v únoru v souvislosti s vyúčtováním náhrad za dojíždění do Senátu (zde). Za cesty z 8 kilometrů vzdálených Lysolají totiž vyinkasoval 80 tisíc. Což naznačuje, že jednou z prvních senátorských dovedností, kterou si osvojil, bylo umění, jak podojit erár.

Od té doby se nám však z mediálních zpráv a vystupování ve sdělovacích prostředcích téměř vytratil. Dokonce ani ČT ho nezve do svých relací. Nejspíš jedinou výjimkou bylo pozvání do pořadu Události a komentáře vysílaného rok po jeho porážce v prezidentských volbách (zde). V něm si mimo jiné postěžoval, že prohrál kvůli nefér krokům ze strany Miloše Zemana a jeho volebního týmu. Dle mého soudu tak pan Drahoš stále ještě nepochopil, že pro vítězství bylo třeba nabídnout voličům něco víc než jen to, že jeho zvolením se nestane prezidentem Miloš Zeman. Měl by zkrátka hledat chyby především u sebe a poučit se z nich. Obzvláště pokud vážně zvažuje další prezidentskou kandidaturu, jak prohlásil před několika měsíci v jednom z mála rozhovorů, které poskytl (zde). Bude muset prostě secsakra přidat a na rozdíl od předchozí volby vysvětlit voličům také to, proč by měli volit právě jeho.

Ale zpět k jeho senátnímu působení. Ono toho vlastně už moc není, protože na půdě horní komory našeho parlamentu po něm není téměř ani vidu ani slechu. Což je poněkud překvapivé zjištění. Od někoho, kdo chtěl být prezidentem a zvažuje i opakovanou kandidaturu, by se totiž dalo čekat, že bude hýřit aktivitou, průběžně občanstvo seznamovat se svými názory a vysvětlovat svůj postoj k důležitým společenským tématům. Ale pojďme se podívat na jeho senátní činnost detailněji.

Popravdě řečeno, žádná sláva to není. Kupříkladu zpravodajem k senátními tisku byl za rok svého působení jen jednou a za stejnou dobu nenavrhl žádný zákon. Pravda, senátoři, se kterými soupeřil v prezidentské volbě, na tom nejsou lépe. Pan Hilšer byl zpravodajem také jen jednou a na svém kontě má jeden návrh zákona, pan Fischer pak zpravodajoval dvakrát a nenavrhl nic. Z ostatních senátorů je na tom hůř snad už jen Lukáš Wagenknecht, který má v obou těchto kolonkách nulu. Ale jsou naopak tací, kteří dělali zpravodaje třeba desetkrát i dvacetkrát. Co se týká navrhování zákonů, tak je to různé. Někteří jsou poměrně aktivní a předložili jich několik, jiní jsou na tom stejně jako zmiňovaní prezidentští ex-kandidáti.

Pan Drahoš moc neexceluje ani v disciplíně „vystupování na plénu a diskuze o projednávaných návrzích v rozpravě“. Zatím totiž takto promluvil všehovšudy sedmkrát! Třeba ale jen není typ užvaněného tlachala majícího při každé příležitosti potřebu „obohacovat“ svět svým prázdným plkáním. A je naopak člověkem, který nemusí řečnit často, ale když promluví, tak to stojí za to. Takže co nám o jeho vystoupeních říkají stenozáznamy (zde)?

Hned na první schůzi prohlásil, že má problém s panem Babišem. Pak zastoupil pana senátora Papouška s oznámením o zřízení jakéhosi podvýboru. Ve svém dalším vystoupení se věnoval exekucím, ale ničím převratným plénum nepřekvapil. Potom prohlásil, že nechce, aby byl 17. listopad přejmenován na Mezinárodní den studenstva. Následoval příspěvek, kde hovořil o ruských dezinformacích a odsoudil zdanění církevních restitucí. No a pak se na dlouhých osm měsíců odmlčel a promluvil až letos v říjnu s technickou poznámku ke způsobu hlasování. Prostě samá „zásadní“ sdělení hodná bývalého prezidentského kandidáta netajícího se tím, že by se o hradní sesli chtěl ucházet znovu.

A snad jen na dokreslení výše zmiňované neaktivity ještě statistika jeho účasti na hlasování. Podle senátních záznamů (zde) chyběl zhruba u každého pátého. Pravda, někteří jeho kolegové jsou na tom mnohem hůř, ale celkově patří pan Drahoš z pohledu hlasovací kázně spíše ke slabšímu průměru. Zajímavé je, že až do 6. schůze prakticky nechyběl. Od další se však jeho disciplína rapidně zhoršila, když absentoval téměř u třetiny hlasování.

Pan Drahoš zkrátka přehnanou činorodostí v Senátu nehýří. Ani se tak nechce věřit, že tento člověk měl (respektive stále má) ambice stát se prezidentem a v čele státu aktivně vstupovat do politického života. Otázkou je, co je příčinnou takové zarážející pasivity. Nabízí se, zda ho netrápí nějaké zdravotní problémy. Ale podle statistiky jeho hlasování (zde) je zřejmé, že do Senátu „chodí“ pravidelně. Takže na zdravotní trable to nejspíš nevypadá.

Co je tedy příčinou jeho nečinnosti? Že by ho tato práce nenaplňovala, a proto na ni s odpuštěním „kašle“? Nebo měli pravdu jeho odpůrci poukazující při prezidentském volebním klání na to, že je jen loutkou a „mluvící hlavou“ někoho jiného? A tedy, že by se v Senátu, kde už nemá svoje vodiče a našeptávače, naplno projevila absence jeho vlastního názoru a politických schopností? Nebo je důvodem úplně něco jiného? Měli by se ho na to zeptat především jeho voliči. Svoji jednoznačnou volbou mu dali velice silný mandát, a tak mají právo vědět, jak s ním (ne-)nakládá.

Myslím, že to, co předvádí, respektive nepředvádí, pan Drahoš na půdě Senátu překvapilo všechny, kdo očekávali, že bude pravidelně a „silným hlasem“ prezentovat své postoje a názory na klíčové společenské otázky a polemizovat s politickými oponenty. Nic z toho se ovšem nekoná. Místo toho pan Drahoš mlčí až to rve uši. Tím ovšem svým oponentům rafinovaně vytřel zrak. S mlčením totiž polemizovat nemohou...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 7.11.2019 9:01 | karma článku: 49.03 | přečteno: 35733x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.69 | Přečteno: 1140 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.92 | Přečteno: 980 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.49 | Přečteno: 996 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.68 | Přečteno: 1115 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 20.35 | Přečteno: 329 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 41.95 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...