Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další klimatický strašák, aneb vysoká škola manipulace

V souvislosti s klimatickými změnami je veřejnost pravidelně masírována katastrofickými scénáři. Z nich však panikaří jen ti, co už dávno zpanikaření jsou, zatímco ostatní emocím nepodléhají. A tak klimatičtí alarmisté přitvrdili.

Doposud do nás cpali, že pokud do 12 let, nebo raději okamžitě, nezastavíme produkci emisí, tak roztají ledovce, stoupnou hladiny oceánů, přijde katastrofické sucho a s ním i vlny požárů. Teď však přišli s hrozbou jiného kalibru – zkrácením lidského života. Informuje o tom Simona Fendrychová na portálu Aktuálně.cz ve svém článku „Klimatická změna zkrátí životy Evropanů“. Jako zdroj použila studii zpracovanou „skupinou vědců“ a publikovanou v časopise The Lancet. 

Celý článek je nepřekvapivě založen na teorii o antropogenní příčině klimatických změn a úplně tak ignoruje skutečnost, že v této otázce nepanuje mezi klimatology konsenzus. Pět stovek z nich dokonce poslalo generálnímu tajemníkovi OSN Antoniu Guterresovi dopis (zde), ve kterém argumenty zastánců antropogenní teorie zpochybňují a nabízejí alternativní pohled na celou problematiku. Přehlížení existence různých názorů na příčinu klimatických změn tak dle mého soudu výrazně snižuje objektivitu zmiňovaného článku. Ale v porovnání s tím, jaké další „objevné“ zjištění přináší, je to v podstatě maličkost.

Na scéně se totiž objevuje nový strašák, kterým není nic menšího než hrozba zkrácení lidského života jako údajného důsledku klimatických změn. To je hodně závažné tvrzení, které by si nepochybně zasloužilo důkladné vysvětlení a hodně přesvědčivou argumentaci. Kdo by však očekával, že něco takového v článku paní Fendrychové najde, bude zklamán.

Obsahuje totiž jen konstatování, že v důsledku spalování fosilních paliv vznikají škodliviny poškozující zdraví natolik, že to může mít za následek zkrácení lidského života. Což je sice tvrzení pravdivé, ale nevysvětluje se tím příčinná souvislost snižování věku dožití a klimatických změn. Jen se tím konstatuje, že ke zkrácení života má docházet ze stejného důvodu, který podle antropogenní teorie stojí i za změnami klimatu. Ale když mají dvě záležitosti stejnou příčinu, tak jen těžko může jedna z nich způsobovat druhou. A tak tvrzení, že klimatická změna zkrátí lidské bytí, nejen že není doloženo, ale naopak zásadně zpochybněno.

Paní Fendrychová si je nejspíš vědoma tohoto zjevného logického rozporu, a tak se snaží souvislost vysvětlit jinak: „K tomu všemu se vlivem zvyšujících se teplot přidá ještě další zdroj znečištění – mnohem častější lesní požáry.“ Jinak řečeno: v důsledku oteplování budou častěji hořet lesy, což bude znamenat více emisí pevných částic, které budou lidé vdechovat a umírat tak dříve. Toto tvrzení a následný řetězec implikací ovšem není nic jiného než čirá spekulace. Úmrtnost je navíc závislá na celé řadě faktorů a vytrhávat jeden jediný z jejich kontextu je vždy velmi ošidné. Vezměme si ostatně, jak se za poslední tři desetiletí změnil průměrný věk dožití u nás a co všechno na to mělo vliv.

Za to, že žijeme o 6–7 let (zde) déle, můžeme poděkovat minimálně třem okolnostem. Jednak pokročila medicína, jednak lidé změnili svůj životní styl a žijí zdravěji, a jednak má svůj pozitivní vliv nesporně i výrazné zlepšení kvality ovzduší. Nejspíš nikdo nezpochybňuje, že všechny tyto vlivy se o prodloužení našeho života zasloužily, ale těžko by si někdo troufal odhadnout jak konkrétně. Tedy že třeba medicíně můžeme děkovat za tři roky života, změně životního stylu za dva a čistšímu ovzduší za zbytek. Analogicky je proto dle mého soudu nemožné předpovídat, jak (blíže neurčené) větší množství emisí pevných částic obsažených v ovzduší a způsobené (blíže neurčeným) vyšším množstvím lesních požárů zkrátí lidský život. A tak pokud se v článku paní Fendrychová píše, že to bude například o půl roku, je to podle mého názoru vyjádření absolutně neseriózní a nevěrohodné. Neboli „vycucané z prstu“...

Tím to ovšem nekončí. Téměř v závěru článku se totiž píše o tom, že „v roce 2090 se může teplota zvýšit až o 4 °C“. Na tuto spekulaci navazuje autorka citací jednoho z tvůrců studie pana Nicka Wattse: „Z pohledu klimatu si zhruba dokážeme představit, jak to bude vypadat. Ale co se týče lidského zdraví, nemáme nejmenší ponětí. Víme jen, že to bude katastrofa.“ Hmmm... Pan Watts sice nic neví, ale je si jistý, že to bude špatné. Dost to připomíná uvažování dentofobního pacienta sedícího v čekárně u zubaře: „Nevím, jestli nemám kaz, ale určitě mi vytrhnou zub“. 

Z článku paní Fendrychové sice člověk mnoho věrohodných informací nezíská, ale přesto není jeho přečtení ztrátou času. Jde totiž o přímo ukázkovou školu manipulace. Pojďme se tedy na některé praktiky v něm použité podívat blíže. Pro jejich identifikaci použijme metodiku portálu BezFaulu, který se právě manipulacemi zabývá. 

Jedna souvisí přímo s titulkem článku. Je totiž nazvaný „Klimatická změna zkrátí životy Evropanů“, ale v textu není nikde věrohodně vysvětleno, jak a proč by k tomu „zkrácení životů“ mělo dojít. Což je metoda manipulace označovaná jako „Rozpor titulku a textu“. Další použitou technikou je „Apel na strach“, kterým je text prodchnut úplně celý. Autorka dále použila metodu nazvanou „Klam vyloučením“ (definována zde). Toho se dopustila tím, že operuje jen s jedinou příčinou klimatických změn, ačkoliv v této otázce neexistuje mezi klimatology konsenzus. 

Jiným prohřeškem je pak použití manipulativní techniky nazvané „Nevyvratitelnost“. Ta spočívá v argumentaci něčím, co nelze ani ověřit, ani vyvrátit. Nebo snad někdo dokáže potvrdit, nebo rozporovat spekulaci „v roce 2090 bude na Zemi možná o 4 °C tepleji“ něčím jiným, než tvrzením obdobně neurčité kvality? A v článku je použita i manipulativní technika „Střed pozornosti“. Při ní manipulátor těží z toho, že se na nějaký fakt v dané chvíli soustředí větší zájem a tím vytváří falešný dojem, že je významnější. V našem případě jako by tedy škodlivé emise z lesních požárů vyvolaných klimatickou změnou měly na délku života výrazně větší vliv, než třeba kvalita lékařské péče a styl života, přestože ani u jednoho z těchto aspektů není ve skutečnosti známa kvantifikace jejich působení. 

Článek paní Fendrychové je zkrátka manipulacemi přímo prošpikován. Možná někomu připadá, že je text posuzován příliš přísně, protože jde o názor autorky zformovaný na základě zmiňované studie. A názor, že může mít, jaký chce. To by byla jistě pravda, kdyby ovšem článek nebyl na portálu Aktuálně.cz označen jako „zpráva“. To totiž podstatně mění situaci, protože na zprávy jsou kladeny úplně jiné nároky. Měly by předně přinášet informace pravdivé, objektivní a relevantní fakta by v nich neměla být zamlčována. Pokud tato kritéria zpráva nesplňuje, je možno ji dle mého soudu právem označit za manipulativní a někdy dokonce i za dezinformační. 

Na závěr si neodpustím jednu poznámku... Nejspíš si ještě všichni pamatují na rok 2015 a vrcholící migrační krizi. Tenkrát řada politiků a komentátorů odsuzovala pokusy manipulovat veřejnost podněcováním strachu z migrantů. Včetně redaktorů Aktuálně.cz (nejaktivnější v tom byl pan Fendrych například zde, zde, nebo zde). Teď, když se stala tématem „klimatická změna“, se situace opakuje. Opět se našli lidé, kteří se snaží vytvářením atmosféry strachu a paniky veřejností manipulovat. Jenomže nyní bychom už na portálu Aktuálně.cz články tyto praktiky odsuzující hledali marně. Naopak se na něm objevují takové, které se snaží strach a klimatickou paniku vyvolávat a prohlubovat (pár příkladů zde, zde, zde, nebo zde). Možná by proto nebylo od věci položit redakci Aktuálně.cz otázku, zda jim nepřipadá nemravné používat v souvislosti s tématem klimatických změn stejné praktiky, které byly dříve na jejich stránkách v souvislosti s migrační krizí tvrdě odsuzovány. Ovšem dost silně pochybuji, že bychom se dočkali odpovědi...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 28.11.2019 9:01 | karma článku: 46,44 | přečteno: 8668x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,58 | Přečteno: 1195x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6704x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,32 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,73
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik