Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká televize potřebuje čerstvý luft, aneb když se pravda pojme kreativně

Městský soud v Praze řešil před časem poněkud „žumpoidní“ spor mezi Parlamentními listy a portálem Forum 24. ČT o jeho závěrech informovala tak, že vložila soudu do „úst“ výroky, které nepronesl, a ty, které vyslovil, zkreslila.

V čem dezinterpretace rozsudku spočívá, není tak těžké odhalit. Stačí si jen přečíst jeho plné znění (zde) a porovnat s příslušným článkem na webu ČT (zde). Než si však konkrétně ukážeme ty nejmarkantnější rozdíly mezi oběma texty a co všechno si ČT vycucala z prstu, podívejme se do rozsudku a seznamme se s tím, o co ve skutečnosti ve sporu šlo a jak dospěl soud ke svým závěrům. 

Společnost OUR MEDIA provozující portál Parlamentní listy zažalovala společnost 1. FORUM 24 jako provozovatele portálu Forum 24 a jeho redaktoru Johanu Hovorkovou za zveřejnění článku (zde) s názvem: „Problémem senátora Valenty není jen střet zájmů, ale ruská žumpa jménem Parlamentní listy“. Vadilo jí velmi expresívní pojetí textu a některé urážlivé formulace jako například tato: „Je to prostě provozovatel té nejhnusnější ruské žumpy na českém internetu, která se výrazně podílí na prohlubujícím se rozvratu české společnosti“, nebo tato: „Jedná se o asociální médium, které na sebe váže všechny odpůrce polistopadové demokracie a frustrované příznivce někdejší zločinecké diktatury.“. 

Parlamentní listy (pro jednoduchost titulujme účastníky sporu názvy jejich portálů) se dožadovaly u soudu omluvy za poškození své pověsti. Soud však jejich žalobě nevyhověl. Podle něj ji Forum 24 nepoškodilo, protože se ve svém článku opíralo o texty na Parlamentních listech zveřejněné a o obdobná veřejně dostupná vyjádření jiných autorů. Ty si tak dle soudu svoji pověst vytvořily jednak samy publikovanými články, a jednak se na jejím utváření spolupodíleli i jiní autoři tím, že o nich šířili své názory. 

Ohledně použití expresivních výrazů soud konstatoval, že inkriminovaný článek na Forum 24 je psán obdobně (nevymáchaným) způsobem, s jakým je možné se setkat i na Parlamentních listech. Takže i v tomto případě byla již jeho pověst jako média nešetřícího vulgarismy vytvořena a článkem paní Hovorkové nemohla utrpět. Pokud tento závěr zobecníme, tak tím dle mého názoru soud vlastně říká, že ten, kdo expresivní výrazy používá, nemůže být překvapen tím, když je jimi také titulován. A tak by se nemělo divit ani Forum 24, pokud jej na základě článku paní Hovorkové někdo označí výrazem obvykle užívaným pro odpadní jímku. Při hodnocení míry vulgarity obou portálů lze pak konstatovat, že platí ono příznačné „jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet“...

Je důležité si uvědomit, že soud se ve svém dokazování zabýval výhradně pověstí Parlamentních listů a tím, zda ji článek paní Hovorkové poškodil. Pověst přitom definuje jako: „...to, co si o určitém subjektu myslí ostatní, nikoli to, jak o sobě uvažuje onen subjekt sám.“ Je tedy dána subjektivním vnímáním, a nikoliv objektivní skutečností. Soud tedy zkoumal to, zda byl portál vnímán už před uveřejněním článku jako medium šířícím „proruskou propagandu, dezinformace a manipulace“, ale vůbec se nezabýval tím, jestli „proruskou propagandu, dezinformace a manipulace“ skutečně šíří.

A jak závěry soudu interpretovala ve svém článku ČT? Tak nějak po svém. Už jeho titulek „Praktiky Parlamentních listů podle rozsudku soudu: Démonizace, manipulace a apel na strach“ zavání manipulací. Působí totiž dojmem, že jde citaci soudu, ale ve skutečnosti se jedná o shrnutí obsahu jednoho z důkazů předloženého portálem Forum 24. Jde konkrétně o „Analýzu manipulativních technik na vybraných českých serverech“. Soud o ní konstatuje toto: „Za manipulativní techniky autoři označili svalování viny, fabulaci, nálepkování, apel na strach, názor autora ve zpravodajství, realativizaci, démonizaci, manipulativní video či obrázek. Tyto techniky objevili i u Parlamentních listů...“ Takže zatímco v titulku k článku na webu ČT se píše, že podle soudu jsou praktikami Parlamentních listů Démonizace, manipulace a apel na strach“, ve skutečnosti soud jen shrnuje to, co o technikách Parlamentních listů píší autoři zmiňované „analýzy“. 

K této „analýze“ se váže ještě jedna nepravda, kterou ČT v článku uvádí. Jde o tuto větu: „Soud dále přijal jako důkaz i předloženou analýzu Masarykovy univerzity, ve které autoři zkoumali manipulativní techniky na vybraných českých serverech.“ Jaká je realita? „Analýza“ uvedena jako jeden z důkazů sice je, ovšem soud se na ni ve zdůvodnění svého rozhodnutí vůbec neodvolává. V bodě 39 totiž píše: „Lze tedy shrnout, že obsahem i formou článků, které v Parlamentních listech publikuje, si žalobkyně vytvořila pověst, která byla prokázána listinami uvedenými v bodech 24 až 28.“ Ona „analýza“ je ovšem uvedena v bodě 29.  

U té „analýzy“ se ještě na chvíli zastavme. Když si ji člověk prostuduje pozorně (zde), zjistí, že nejde o nic jiného, než o jakousi „inventuru“ manipulativních metod využívaných na portálech označených už předem jako dezinformační. Ovšem bez provedení stejné „inventury“ na webech, které za dezinformační považovány nejsou, a vzájemného porovnání výsledků se její vypovídací schopnost blíží v limitě nule. Teprve na základě tohoto pohledu by totiž bylo možno ty, u kterých bude v porovnání s ostatními nadužívání těchto praktik identifikováno, označit jako manipulativní a s přihlédnutím k jejich penetraci mediálního trhu i jako potenciálně nebezpečné. Takhle se však celá ta „analýza“ scvrkla jen na hledání příběhu, kterým její autoři odůvodnili již předem deklarovaný výsledek. Takový postup má ovšem k serióznosti hodně daleko. A podle mého názoru je to i důvod, proč se soud na „analýzu“ při dokazování neodvolával. Bylo mu zřejmě žinantní brát vážně něco tak odfláknutého a tendenčního.

Ale zpět k článku ČT. Kromě výše zmiňovaných prohřešků se jeho autor dopouští manipulace také vytrháváním vět z kontextu. Třeba v této pasáži: „Šířit lži a dezinformace je nebezpečné. Právem na svobodu projevu by se šíření lží a dezinformací zaštiťovat nemělo, píše se mimo jiné v nepravomocném rozsudku pražského městského soudu“. Když si však přečteme celou pasáž, ze které je text vytržen, zjistíme, že má podstatně širší vyznění než to, které nám servíruje ČT. Posuďte ostatně sami: „Soud se zcela ztotožňuje s názorem, že šířit lži a dezinformace je nebezpečné. Právem na svobodu projevu by se šíření lží a dezinformací zaštiťovat nemělo. Současně je však přesvědčen o tom, že obdobně nebezpečné je vzájemné paušální osočování jednotlivých médií z šíření dezinformací.“ Jinak řečeno, oba portály by měly „zklidnit hormon“ a trochu ubrat ze vzájemného nálepkování. A autor článku zamlčel fakt, že soud vycinkal budku i webu Forum 24. 

O ČT řada lidí míní, že jde o médium manipulativní, že šíří nepravdivé a zkreslené informace a jiné že zamlčuje, že je jednostranně zaměřené a podobně. Někdy se objeví konkrétní příklady toto mínění podporující (zde, zde, zde, nebo nechvalně proslulá propalestinská propaganda na Déčku zde), ovšem většinou jde jen o obecná vyjádření reflektující především pocity jejich autorů. To, jak zkresleně ČT informovala o sporu mezi portály Parlamentní listy a Forum 24 je tak dalším z příkladů „kreativního“ zacházení ČT s fakty. Byť není rozhodně něčím, co by hýbalo naší mediální scénou, lze jej považovat za další kamínek do mozaiky toho, že svoje poslání informovat veřejnost pravdivě a objektivně chápe ČT poněkud svérázně. 

V těchto dnech a týdnech jsme svědky přestřelky kolem volby nových členů Rady ČT a snahy kádrovat některé navržené kandidáty. V tomto sporu stojí na jedné straně ti, co se snaží zakonzervovat stávající stav a zaštiťují se nutností ochránit ČT jako „nezávislého“ média a místa, kde se říká pravda. A na druhé pak ti, kteří cítí, že na Kavčích horách je vzduch hodně zatuchlý a chce to tam pořádně provětrat, aby odtamtud mohla pravda zaznívat. Vzhledem k výše uvedenému soudím, že udělat tam pořádný průvan by nebylo od věci...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 6.2.2020 9:01 | karma článku: 46,04 | přečteno: 7325x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,41 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6700x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,32 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Opilá policistka, která zaklekla dívku před klubem, nijak potrestaná nebyla

24. dubna 2024  9:55

Policista, který v únoru na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku, byl zproštěn...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,71
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik