EU se vměšuje do vnitřních záležitosti Česka

14. 05. 2020 9:01:55
Členové výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu vyzvali pana Babiše k tomu, aby se buď vzdal svého vlivu v Agrofertu, nepobíral dotace, nebo rezignoval na post premiéra. Myslím, že s tím posledním to dost přepískli.

Celou tiskovou zprávu je možno si přečíst zde. Europoslanci konkrétně Andreje Babiše vyzývají k tomu, že pokud bude potvrzen jeho střet zájmů ve věci čerpání evropských dotací, „musí jej vyřešit buď prodejem svých firem, ukončením pobírání jakýchkoli veřejných dotací nebo financí distribuovaných jeho vládou včetně finančních prostředků Evropské unie, nebo rezignací na post předsedy vlády“.

Orgány EU mají samozřejmě plné právo (respektive povinnost) neposkytovat dotace nikomu, kdo nesplní všechny stanovené podmínky. Jde o prostředky členských států a ony zkrátka zodpovídají za to, že budou přerozděleny podle dohodnutých pravidel. Mohou i požadovat učinění takových kroků, aby k jejich naplnění došlo. Má to ovšem své hranice. Určitě nelze nic namítat proti výzvám týkajících se záležitost soukromého charakteru nebo samotného podnikání. Tedy v tomto konkrétním případě, aby se pan Babiš zbavil svého faktického vlivu na Agrofert, nebo aby přestala tato firma evropské dotace čerpat. Co je ovšem absolutně nepřijatelné, je doporučovat mu rezignaci na post premiéra. V tomto případě totiž nejde o záležitost vyplývající z jeho privátních aktivit, ale o mandát získaný v demokratických volbách. A tedy o naplnění vůle voličů. Což je poněkud „jiná liga“ než jakákoliv soukromopodnikatelská činnost.

Výzva europoslanců je však kontroverzní i z jiného důvodu. I v Bruselu by totiž mohli vědět, jak výrazně rozdílné názory na přijatelnost páně Babišova premiérování v naší společnosti panují. Na jedné straně nelze jen tak přehlédnout to, jak je zatížen svými škraloupy. Ovšem na straně druhé je tu nezpochybnitelný fakt, že těmto pokleskům navzdory získal při posledních parlamentních volbách takovou voličskou podporu, že ji nelze jen tak ignorovat. A tak už po několik let probíhá v naší společnosti bouřlivá debata řešící dilema, zda je důležitější přísně dodržovat demokratická pravidla a umožnit tak vykonávat funkci premiéra i člověku zatíženého tolika problémy, nebo zda mají přednost aspekty etické a morální.

Obtížnost této volby je především v tom, že v obou případech se tím vytváří nebezpečný precedens. Působení pana Babiše v čele vlády totiž na jedné straně opět o něco snižuje požadavky na mravní integritu budoucích premiérů. Což může vést k tomu, že se jím příště stane člověk, proti kterému je pan Babiš hotový Mirek Dušín. Pokud bychom na druhou stranu z nároku na respektování demokratických pravidel slevili, vystavujeme se nebezpečí, že v budoucnu u nás bude padat premiér pokaždé, když se nějaké dostatečně hlasité skupině voličů znelíbí. Ani jedna z těchto vyhlídek není příliš radostná.

Do této už tak obtížné debaty vstupují europoslanci z kontrolního výboru a vyzývají premiéra k rezignaci. Nad jejich počínáním by se ještě daly velkoryse přimhouřit oči. Není totiž jasné, zda nejde jen o zveličené počínání několika horlivců. O kauze se má však jednat na zasedání europarlamentu (zde), a pokud se tato výzva stane součástí usnesení přijatého celým plénem, získá záležitost na závažnosti. Z politicky necitlivého kroku kontrolního výboru by se totiž v tu ráno stalo vážné a bezprecedentní strkání europarlamentního nosu do věcí, do kterých mu vůbec nic není. Což by mu mělo dát naše Ministerstva zahraničí jasně najevo.

Zajímavé je, že tato výzva přichází v době, kdy celá záležitost ohledně střetu zájmů pana Babiše není ještě ani zdaleka uzavřena. Zatím proběhl audit Evropské komise, který svá zjištění zformuloval v předběžné neveřejné zprávě. Její text však unikl na veřejnost. Jak je u nás už ostatně tradicí. Pokud je skutečně autentický, tak podle auditorů pan Babiš ve střetu zájmů opravdu je a Agrofert nárok na dotace nemá. Vyjádření k této zprávě aktuálně připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, které by jej mělo odeslat někdy v červnu (termín se posunul kvůli koronavirové pandemii). V něm bude pravděpodobně předběžné závěry auditu rozporovat. Pak se bude vše nějakou dobu vyhodnocovat a finální zpráva tak nebude k dispozici dřív než za několik měsíců.

Proto je podivné, že si evropský výbor (a europarlament jej dost možná bude následovat) s výzvou k rezignaci tak pospíšil. Proč s ní přichází již nyní, a proč nepočkal až na okamžik, kdy bude potenciální střet zájmů pana Babiše auditem definitivně potvrzen? Nabízí se celá řada spekulativních vysvětlení. Od toho, že o výsledku šetření je už dávno rozhodnuto a všechny ty procedury kolem jsou jen šaškárna, až po to, že europoslanci tuší, že nemají „nabito“, a tak se snaží co nejvíc kalit vodu, než praskne, že místo trumfů mají v rukách jen bezcenný póvl. Nebo třeba, že naše opozice požádala své evropské politické spojence, aby jí pomohli okopávat panu Babišovi kotníky.

Jak je to doopravdy se ještě několik měsíců nedozvíme. Ale jedno je jisté už dnes. Výzva europoslanců k rezignaci Andreje Babiše je jen dalším kamínkem do mozaiky dokumentující, že EU už dávno není nadnárodním subjektem poskytující členským státům užitečný „servis“, ale vrchností, která o nich chce rozhodovat.

Ostatně soudím, že EU ve své polisabonské podobě musí být zničena.

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 14.5.2020 9:01 | karma článku: 47.57 | přečteno: 11727x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.69 | Přečteno: 1143 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.92 | Přečteno: 980 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.49 | Přečteno: 996 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.68 | Přečteno: 1115 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.45 | Přečteno: 423 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 41.95 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...