Petříček se Zaorálkem by měli letět

28. 05. 2020 9:01:55
Samozřejmě z vlády. A to okamžitě. Pokud totiž někdo nechápe, že se jako ministr nemůže soukromě vyjadřovat k otázkám, které se citlivě dotýkají našich vztahů se spojenci, tak nemá ve vládě co pohledávat.

Dokážete si představit, že by třeba někdo z manažerů Škody Auto napsal jako soukromá osoba článek, ve kterém by velebil soud za to, že rozhodl v aféře „dieselgate“ v neprospěch automobilky Volkswagen? Myslím, že kdyby to udělal, tak by letěl takovým fofrem, že by ani nestačil otevřít dveře. A po právu. Každý z nich totiž kromě jiného odpovídá svým dílem i za pozitivní vnímání značky Škoda a celého koncernu Volkswagen veřejností. A tak nemůže ventilovat názory, které jsou s tímto úsilím v rozporu ani jako soukromá osoba. Pokud by přesto neodolal pokušení a pustil by si ústa (respektive prsty na klávesnici) na špacír, tak je okamžitý vyhazov zcela adekvátním důsledkem. Podotýkám, že jde jen o hypotetický příklad nemající s realitou nic společného. Nepochybuji totiž o tom, že manažeři Škody Auto jsou profíci i z tohoto úhlu pohledu.

O profesionalitě pánů Petříčka a Zaorálka by se naopak dalo úspěšně pochybovat. Nebo spíše o jejich politické prozíravosti a taktu. Tito dva spolu s panem Schwarzenbergem vydali v Právu článek „Co bude s Palestinci a Izraelskou demokracií“, ve kterém to pořádně natřeli dvěma našim blízkým spojencům, Izraeli a USA, za to, že ti první plánují anektovat židovské osady na Západním břehu Jordánu a ti druzí jim v tom přizvukují. Nechci se teď zabývat samotným plánem obou států. Jednak neznám dost dobře ani jeho podrobnosti a ani problematiku, kterou má řešit. Takže jej nemohu kvalifikovaně hodnotit. A jednak tu o něj vůbec nejde. Problém je totiž úplně v něčem jiném. Všichni pánové sice článek prezentují jako svůj soukromý názor, ale ve skutečnosti to platí jen pro pana Schwarzenberga. Ten nyní nezastává žádnou vrcholnou exekutivní funkci, a tak si může říkat co chce. Avšak pánové Petříček a Zaorálek zcela ignorují fakt, že vládní funkci vykonávají, a že v tom případě žádný jejich názor úplně soukromý není a ani být nemůže.

On totiž ministr není ministrem jen na 8 hodin a pak má padla. On je jím 24 hodin denně. A tak pro každé slovo, které pronese, platí, že není slovem nějakého pana Petříčka, nebo pana Zaorálka, ale má váhu vyjádření člena vlády České republiky. Takže by si měl dát secsakra pozor, co říká a přemýšlet o tom, jak by mohla být jeho slova vnímána nejen u nás doma, ale v případě vyjadřování se k zahraničně politickým otázkám také ze strany našich partnerů a spojenců. A především v případech z tohoto pohledu mimořádně citlivých vše s vládními kolegy konzultovat. Což se tentokrát vzhledem k odmítavé reakci pana Babiše (zde) evidentně nestalo.

Je otázkou, zda to oba pánové jen nedomysleli, nebo to udělali záměrně. Nevím, co z toho je horší. Především pan Zaorálek není totiž žádný politický zelenáč, takže by tato nepsaná pravidla měl moc dobře znát. Což mne vede k podezření, že to snad byl dokonce úmysl. Byť není úplně zřejmé, co by tím oba pánové sledovali. Pokud by to však opravdu tak bylo, je to o důvod víc, aby ze svých postů okamžitě vyletěli. I když ono je jich tak jako tak dost. Ministrem zahraničí totiž dle mého soudu nemůže být někdo, kdo se pohybuje v tak citlivých zahraničně politických otázkách jako „slon v porcelánu“ a ministrem čehokoliv jiného ten, kdo se vyjadřuje ke krokům našich spojenců, aniž mu to přísluší, a navíc bez konzultace s vládními kolegy.

Kauza „prohlášení tří“, jak byla mezitím lidovou tvořivostí pojmenována, však kromě jiného opět otevřela otázku fungování naší zahraniční politiky. V poslední době jí totiž dělá kde kdo. Od prezidenta až po starosty městských částí. U toho prvního to není na závadu. Mezi jeho úkoly to ostatně patří. A že se často se „zamini“ neshodne? To není nic nového. To tady bylo za Václava Havla i za Václava Klause. Někteří tuto dvojkolejnost kritizují, ale dle mého soudu na tom není nic špatného. Nikdy člověk neví, kdy bude třeba najít k někomu cestičku a bude se tak hodit, že jsme k němu nespálili všechny mosty. Jako malá země se zkrátka musíme snažit vycházet s každým. Tedy alespoň s těmi důležitými. A tak není úplně od věci, že když se naše země orientuje prozápadně, tak že někdo udržuje i cestičky vedoucí na východ. Ujal se toho Miloš Zeman a od svých odpůrců to kvůli tomu pěkně slízává. Určitou míru pragmatismu v této věci totiž považují za pokus paktovat se s Ruskem a Čínou. A snad jako protiváhu k těmto prezidentským „pochybením“ dělají na obě země ramena.

Přeborníky v této disciplíně jsou především pan primátor Hřib a páni starostové Kolář a Novotný. Zřejmě usoudili, že mají na víc než jen na komunální politiku, a tak se montují i do té zahraniční. A to bez koordinace s těmi, kdo za ni zodpovídají. Což je absolutně nepřijatelné. Pokud bude pan Hřib jednou ministrem zahraničí (doufejme, že nikdy), tak ať klidně dělá na Rusko a Čínu dlouhý nos. Ale do té doby ať se stará o to, aby se co nejdříve dostavil Pražský okruh a metro D. Kvůli tomu ho totiž lidé na magistrát zvolili.

Na druhou stranu nelze nevidět, že tito tři pánové jen obsadili prostor, který jim ministerstvo zahraničí svojí benevolencí a nečinností obsadit dovolilo. Nějak jsem si totiž nevšimla, že by se pan Petříček vůči jejich aktivitám nějak zásadně vymezoval, nebo je vyzýval k tomu, aby s ním svoje kroky konzultovali. Že tyto tři nedokázal ukočírovat, je tak o důvod víc, aby si na ministerstvu začal balit svoje věci do krabice.

Na tahu je nyní pan Babiš. Dle mého soudu by měl dát pánům Petříčkovi a Zaorálkovi padáka. A pan Hamáček by mu místo nich měl předložit dvě jména nová. Pokud tedy ještě nějaká použitelná má...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 28.5.2020 9:01 | karma článku: 45.88 | přečteno: 5929x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 38.50 | Přečteno: 894 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.40 | Přečteno: 923 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.91 | Přečteno: 1057 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Istanbulská úmluva je zpět

Znáte úsloví o tom, že když někoho vyhodíte dveřmi, tak se oknem zase vrátí? Tedy, že se ho ne a ne zbavit? Platí to i o Istanbulské úmluvě. Sotva ji náš Senát shodil ze stolu, chystá se k nám zpět. Tentokrát befelem z Bruselu.

16.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.93 | Přečteno: 1326 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 297 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 440 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 855 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 603 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 274 Celková karma 42.04 Průměrná čtenost 5049

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...