Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nenosit roušku je jako neplatit daně

Tak o sobě zase dala pořádně vědět koronamrška. Je otázkou, zda se jedná o onu avizovanou „druhou vlnu“, nebo ne. Ono je ale vlastně jedno, pod jakým pořadovým číslem na nás cení zuby. Na podstatě to totiž nic moc nemění.

To s těma zubama je samozřejmě myšleno obrazně, protože viry žádný chrup nemají. I když to vlastně nevím jistě, protože jsem žádné na vlastní oči neviděla. Respektive viděla, ale byly tak mrňavý, že se to nedalo rozpoznat.

Že se něco bude dít, začínalo být zřejmé, když se v průběhu prázdnin testovaly fotbalové a hokejové týmy a v některých z nich se našlo hned několik hráčů koronapozitivních. Pamatuji se, jak jsem si v té době krátila čas při cestě tramvají čučením na zprávy v mobilu a tam jsem na nějaký takový titulek narazila. Podívala jsem se po svých spolucestujících a hlavou mi blesklo, kolik infikovaných by se asi našlo, kdyby někdo do té tramvaje vběhnul a odběrovou tyčinkou prošťoural všem jejich čichové orgány. Nějak jsem se nemohla zbavit pocitu, že na dva až tři kousky by se tak možná káplo…

Je totiž více než jisté, že mezi námi pobíhá pěkná řádka lidí, na které koronamrška skočila a rozhodla se s nimi po nějakou dobu sdílet dobré i zlé, aniž by považovala za nutné je o tom teplotou, kašlem či rýmou informovat. A že tedy ti, kteří jsou „vytrasováni“ jako pozitivní, jsou objeveni více méně náhodou, a to jen díky tomu, že jiná koronamrška dala někomu jinému svoji přítomnost najevo. Zkrátka a dobře se podle mne dostáváme do situace, kdy je stále obtížnější dohledávat, kdo je vlastně infikovaný. A vzhledem k často bezpříznakového průběhu nákazy jsme tedy z koronapozitivity „podezřelí“ v podstatě všichni...

Tento překotný vývoj je podle mne jednoznačně důsledkem toho, že jsme přes léto až příliš polevili v opatřeních bránících koronamršce v šíření. Více než v okolních zemích. Za což je jednoznačně odpovědná vláda. A nemůže se vymlouvat vůbec na nic. Ani na to, že část veřejnosti více či méně naléhavě po zásadním rozvolnění opatření volala. Byť někdy za použití formulací poněkud ulítlých. Jen si vzpomeňme na to, kolik výkřiků o omezování svobody a div ne likvidaci demokracie jsme v souvislosti s protikoronavirovými restrikcemi slyšeli. Ale máme svobodu slova, a tak si každý může říkat co chce. Třeba i nesmysly. Na vládě je pak odpovědnost těmto výkřikům odolávat a dělat i opatření, za která jí občanstvo nezatleská. 

Nevyznamenala se ale ani opozice. Ta se totiž zmohla jen na rozšíření repertoáru svých hesel, kam vedle „stop Babiš“ přidala nově „chaos“. Netvrdím, že všechny kroky vlády byly vždy perfektně promyšlené. Respektive těch protichůdných a unáhlených bylo docela dost. Ale když minulý týden konečně zareagovala na prudce se zhoršující počty nakaženým zavedením okamžitých omezení, tak to byl sice opožděný, ale správný krok. Opoziční politici ji za to však zkritizovali a prohlásili, že tím jen vytváří „chaos“ (zde). Čímž však prokázali jenom to, že když pánbůh rozdával soudnost, tak stáli v jiné frontě. 

S rostoucím počtem koronapozitivních případů se logicky objevují obavy z toho, aby se neopakoval jarní scénář s vypnutím ekonomiky a ta tak nedostala „ránu z milosti“. Z tohoto úhlu pohledu by nás ovšem nemělo zajímat ani tak to, co se děje u nás doma, ale především za hranicemi. Proexportní ekonomika totiž potřebuje, aby byli fit i její odběratelé. Takže vážně bát bychom se měli začít až ve chvíli, když by se začala dramatizovat situace třeba v Německu. S určitým poklesem domácí poptávky se však nejspíš budeme muset smířit. I když nebude nejspíš ani zdaleka takový jako na jaře, tak je otázka jeho hloubky otevřená. V té souvislosti bychom měli věnovat pozornost „uklidňujícímu“ prohlášení paní ministryně Schillerové, podle které prý není další zadlužení problém (zde). Zní to totiž jako příprava půdy pro znovunastartování rotaček na peníze. Inu při schodcích v řádu desítek miliard se všichni přetahují o každou korunu, ale když se zatne sekera za půl biliónu, tak nějakých sto, dvě stě miliard nehraje žádnou roli...

Zpřísnění opatření sebou přinese i to, že se opět vyrojí zástupy epidemiologů–amatérů a virologů podobných odborných kvalit, kteří nás budou přesvědčovat o tom, jaký jsou roušky nesmysl. A taky těch, kteří budou tvrdit, že koronamrška nepředstavuje žádný problém, protože na rakovinu a při autonehodách se umírá mnohem víc. Což je hodně zjednodušené tvrzení zavánějící až demagogií. Nerespektuje totiž to, že nebezpečnost koronaviru a rakoviny (o autonehodách nemluvě) spočívá v úplně něčem jiném. Hrozbou současné epidemie totiž podle mne není vysoký počet obětí na životech, ale to, že má tendenci vyvolávat takovou poptávku po zdravotních službách, že může přesáhnout možnosti zdravotního systému. Což by znamenalo jeho kolaps a značně by to zvýšilo riziko následného utlumení (teď už nedobrovolného) ekonomiky. A to nedokáže ani rakovina, ani autonehody. Ty snad jedině v případě, kdyby se řidiči domluvili a začali do sebe vrážet úmyslně.

Rychle rostoucí počty nakažených nejsou rozhodně důvodem k panice a depresi. Ale berme to jako impuls k tomu, abychom se chovali zodpovědně, nosili roušky a dodržovali i ostatní omezení. Byť to nikoho netěší (i když kdo ví). I mě to leze krkem. Ale mě štve víc věcí, které musím dělat, protože mi je stát přikazuje. Třeba platit daně. Je to ale potřeba, protože stát musí taky z něčeho žít. A tak přestože mám k jeho fungování a k tomu, za co moje daně utrácí, tisíc a jednu výhradu, platím je. To samé platí i v případě povinnosti nosit roušku a dodržování dalších omezení. Pod nos mi rozhodně nejdou. To mne a ani nikoho jiného ale neopravňuje k tomu je ostentativně sabotovat nebo je jako někteří lidé obcházet (zde). Ti, kdo to dělají, jsou pak živoucím důkazem toho, že koronavirus neohrožuje pouze dýchací ústrojí. U někoho totiž zjevně napadá i orgán úplně jiný...

Ovšem tyto náznaky anarchie jsou naprosto marginálním problémem v porovnání s tím, do jaké nepříjemné epidemiologické situace jsme se kvůli zaváhání vlády a jejímu podcenění vývoje dostali. Přitom si na jaře nevedla zase až tak špatně. Byť je samozřejmě možné o některých jednotlivostech diskutovat, tak díky včasnému zavedení přísných opatření se povedlo České republice tehdejší útok koronamršky relativně dobře zvládnout. Tak proč najednou taková lehkomyslnost? Že by v tom hrály roli blížící se krajské volby? Těm totiž už od dob, kdy je socani pojali jako „referendum“ o zdravotnických poplatcích, celostátní témata dominují. Pokud tedy ANO a ČSSD nechtěly před volbami pokračováním v protikoronavirových restrikcích voliče naštvat, tak si v nich zaslouží rupnout. Ale je tu vůbec někdo, kdo by si je zasloužil vyhrát?

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 17.9.2020 9:01 | karma článku: 41,81 | přečteno: 6032x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Nebezpečná hra s ohněm

Co myslíte, že je nebezpečnější – kouřit na bedně s dynamitem, kontrolovat množství benzínu v nádrži s hořící sirkou v ruce, nebo se vojensky zapojit do války na Ukrajině? Kdo tipoval poslední možnost, podle mne trefil.

26.4.2024 v 9:02 | Karma: 31,65 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,85 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6712x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,52
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik