S „cancel culture“ totalitě vstříc

29. 10. 2020 9:01:55
Rozmohl se nám tu takový nešvar. Snaha „vymazat“ z povědomí veřejnosti ty, jejichž názory nezapadají do současného progresivního vnímání světa. Není to nic nového. Totéž dělali i komunističtí „čističi“ názorového spektra.

Říká se tomu „cancel culture“, a byť není tento pojem zatím úplně přesně definován, obvykle se tím myslí ignorování a bojkot nějaké osoby proto, že udělala nebo řekla něco, co je považováno za „nevhodné a urážlivé“ (zde). Primární význam tohoto označení je odvozen z aktu jejího „vymazání“ ze sociálních sítí. Tento pojem lze však vnímat i v jeho přeneseném významu zahrnujícím různé způsoby bránění nějakému člověku v prezentaci svých názorů a vedoucí k jeho „vymazání“ z obecného povědomí. Což je praxe v demokratické společnosti absolutně nepřijatelná. Omezuje totiž svobodu slova a likviduje společenskou diskuzi zvrhávající se tak v diktaturu jediného „správného“ pohledu na svět, se kterým lze jen „svobodně“ souhlasit, ale nikoliv polemizovat.

Je zřejmé, že „cancel culture“ je zbraní v rukou těch, kteří definují to, co je tím „nevhodným a urážlivým“. V poslední době je hodně spojována s takovými tématy jako rasismus, gender, LGBT a klimatická změna. Přičemž za „nesprávné“ jsou v těchto případech označovány především názory stavící se k těmto otázkám konzervativně a odmítající radikální přístupy k jejich řešení. A tak byli třeba „vymazáni“ z vyučování žáci za to, že odmítali teorii o existenci více než dvou pohlaví (zde nebo zde). Nebo ze svého postu vyletěla děkanka americké univerzity v Massachusetts Leslie Neal-Boylanová, která si dovolila prohlásit, že na životech černochů záleží stejně jako na životech ostatních lidí (zde). A vyznavači teorie o antropogenní příčině klimatických změn by zase nejraději umlčeli ty, kteří volají po silnějších důkazech o vlivu člověka na klima, než je pouhé konstatování, že to nemůže být jinak (zde).

Před časem byl v magazínu Harper’s zveřejněn otevřený dopis (zde), který tuto praxi kritizuje a vyzývá k tomu, aby veřejná debata byla otevřenější a k odlišným názorům tolerantnější. Tedy aby se z ní nestávala monoideologická exhibice. Pro našince, kteří zažili období budování socialismu a pamatují si z něj víc než jen to, jak tahali kačera, však není „cancel culture“ nic nového. Už to tu totiž jednou bylo a jen se tomu říkalo jinak. Tenkrát se „nevymazávalo“, ale nositel nesprávných názorů byl zkrátka „zakázanej“.

Naši soudruzi v tom měli velký vzor v soudruzích sovětských. Ti byli opravdovými mistry. Třeba když nechávali mizet (nejen) z fotografií se soudruhy Stalinem a Leninem ty, kteří upadli v nemilost (zde). Svoje umění pak předávali naši tuzemským soudruhům především v 50. letech. Možná si někteří z vás vzpomenou na scénu z filmu Vracenky, ve které děti podle instrukcí soudružky učitelky vytrhávají z učebnice fotografie Rudolfa Slánského, protože „zradil“. Hlavní hrdina desetiletý Honzík Domnosil přitom omylem vytrhne i fotografii Stalina. Čímž poněkud předběhne dobu. I když ten vlastně „vymazán“ nikdy nebyl. U někoho, kdo zanechal v historii takovou stopu, to totiž jde docela blbě...

Velká vlna „vymazávání“ nastala po roce 1968. Lidí, kteří se „provinili“, bylo zkrátka hodně. Někteří z nich emigrovali, jiní přišli o práci. Všichni pak zmizeli z televizních obrazovek, pláten kin, pultů knihkupectví nebo stránek novin. Tyto události však většina z nás zná pouze z vyprávění. Ovšem pamětníků 80. let je mezi námi docela dost. Možná si vzpomenou na to, jak komunističtí čističi „vymazali“ třeba Waldemara Matušku poté, co v roce 1986 emigroval do USA. Z vysílání televize dokonce musel zmizet i každoročně reprízovaný seriál Chalupáři, k jehož titulkům zpíval své nezapomenutelné „Když máš v chalupě orchestrióóón...“. Později se sice na obrazovky vrátil, ovšem titulky doprovázela jen melodie bez zpěvu a část, ve které se jméno Waldemara Matušky objevovalo, byla vystřižena.

Po roce 1989 všechno tohle ustalo. „Vymazané“ osobnosti mohly opět veřejně působit, na televizních obrazovkách se znovu objevily filmy, které měly zmizet navždy a na pultech knihkupectví knihy, které měl potkat osud obdobný. Na čas naopak zmizela televizní a filmová dílka vytvořená v období budování reálného socialismu. Důvodem ovšem nebyla podle mne snaha je „vymazat“ navždy, ale to, že jich lidé měli plné zuby a o jejich sledování nebyl zkrátka zájem. Ovšem po nějaké době se na televizní obrazovky vrátila. A tak i dnes má člověk možnost podívat se na případy majora Zemana, Annu Holubovou za pultem v obchodě přeplněném zbožím (prostě takové sci-fi), nebo sledovat, jak muž na radnici dělá vše pro to, aby bylo historické jádro jeho města zbouráno a nahrazeno nevzhlednými škatulemi.

Žijeme zaplať Bůh ve společnosti, kde může každý říkat svoje názory svobodně, a i přes některé výstřelky mu za to žádné „vymazání“ nehrozí. Zmiňovaný otevřený dopis však dokazuje, že v zemích na západ od nás tomu tak evidentně není. Neprošly si zkrátka totalitou, a tak jen málo lidí v nich žijících je schopna znaky jejího plíživého nástupu rozpoznat. Přičemž prosazování jednoho názoru cestou umlčování těch nesouhlasných, je jedním z nich. „Cancel culture“ není zkrátka nic nového pod sluncem a bez ohledu na to, jak se tomu kdy říkalo, šlo vždy o nástroj sloužící těm, kteří chtěli ovládnout společnost nedemokratickou cestou.

Pravda, jedna odlišnost tu je. Dříve byl jejím nositelem stát, respektive jeho represivní složky a cenzorský aparát, zatímco v současnosti jde o aktivity nemající oficiální statut. Silné podhoubí má přitom na akademické půdě (zde). A v tom dle mého soudu spočívá největší nebezpečí pro budoucnost. Právě tam se totiž připravují na život lidé, kteří později stanou v čele společnosti. A pokud se tam nenaučí úctě k názoru jiných, myslíte si, že ji získají poté, co školu opustí? Kdepak. Jestliže v nich bude zakořeněno, že problém „nepřijatelných“ názorů se řeší tím, že se prostě „vymažou“, už se toho v životě nezbaví. A společnost pod jejich vedením pak postupně opustí svůj demokratický vývoj a zamíří nezadržitelně k totalitě.

U nás zatím dle mého soudu akutní nebezpečí podobného zvratu nehrozí. V naší společnosti je totiž stále poměrně silně zastoupena věková skupina pamatující „cancel culture“ v podání komunistických strážců jediného „správného“ světového názoru. To ovšem nebude trvat věčně. Co nastane, až bude dnešním padesátníkům o dvacet víc, je tak ve hvězdách. A v zájmu zachování duševního zdraví je nejspíš dobře, že v nich neumíme číst...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 29.10.2020 9:01 | karma článku: 47.26 | přečteno: 9874x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.69 | Přečteno: 1146 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.92 | Přečteno: 980 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.49 | Přečteno: 996 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.68 | Přečteno: 1115 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 141 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 147 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 212 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 382 |
Počet článků 275 Celková karma 41.95 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...