Vytváření protibabišovských koalic nahrává ANO

12. 11. 2020 9:01:55
Opoziční strany se po úspěchu koaliční spolupráce při krajských volbách rozhodly použít obdobný recept i napřesrok pro volby parlamentní s cílem odstavit Andreje Babiše od moci. Podle mne tím však tyto volby předem prohrály.

Jednu koalici domlouvají ODS s TOP 09 a KDU-ČSL (zde), druhou pak Piráti se STAN (zde). Spolupráce je teprve na začátku, a tak není ještě ani zdaleka jasné, čím se budou obě uskupení snažit voliče oslovit. Nicméně již nyní je zřejmé, že především v případě první ze zmiňovaných bude hledání programových průsečíků hodně složité a toto uskupení tak bude ze všeho nejvíce připomínat pytel blech. Ale to nechme zatím stranou a zamysleme se nad tím, zda vůbec mají tyto dvě koalice šanci parlamentní většinu získat a společně nakráčet do „Strakovky“ hlavním vchodem. Mnohé napovídá průzkum volebních preferencí společnosti Median (zde) zveřejněný před několika dny.

Ten kromě aktuálního odhadu volebních zisků jednotlivých stran a hnutí přináší i pohled na jejich volební potenciál, který u každého subjektu ukazuje, kolik procent voličů je o jeho volbě pevně rozhodnuto („skalní“) a kolik volbu zvažuje („vlažní“). Skutečný volební výsledek by se pak měl pohybovat mezi těmito dvěma hodnotami, přičemž čím více se od sebe liší, tím méně je jistý. Pro volební úspěch koalice je pak důležitá nejen programová blízkost spolupracujících subjektů, ale také to, aby mezi jejich voliči bylo co nejvíce těch „skalních“. Ti jí totiž nejspíš dají hlas i v případě, že do ní bude patřit i strana, kterou třeba zrovna dvakrát nemusí. U „vlažných“ sympatizantů existuje naopak mnohem větší pravděpodobnost, že je to od volby odradí. Je úměrná míře kompromisů, které daná strana při sestavování koaličního programu udělá.

A jak na tom z pohledu podílu „skalních“ voličů jednotlivé strany a hnutí vlastně jsou? Asi málokoho překvapí, že nejlépe je na tom KSČM. V jejím případě patří do „pevného jádra“ zhruba dvě třetiny příznivců. Slušně je na tom také ANO, které se může spolehnout asi na 60 % potenciálních voličů a více než polovinu jich má i SPD. Všechny ostatní musí počítat s mnohem vrtkavější přízní svých sympatizantů. Třeba ČSSD jich má „jistých“ jen 40 %.

Žádná sláva to není ani u členů obou zmiňovaných koalic. Nejlépe je na tom ODS, která si může být jistá svými potenciálními voliči asi na 45 %. KDU-ČSL a Piráti se mohou spolehnout zhruba na třetinu z nich. Což překvapuje u prvně jmenované, o které se vždy tradovalo, že má své voličské jádro pevné. O něco méně než o třetinu „věrných“ se může opřít TOP 09 a nejméně pevné voliče má hnutí STAN, kterému „neuteče“ ani ne pětina z nich.

Co to ovšem pro vznikající koalice znamená? Nic moc povzbudivého. Pokud budeme předpokládat, že „skalní“ voliči zůstanou své straně věrni stůj co stůj, pak by blok ODS, TOP 09 a KDU-ČSL mohl počítat z nějakými 14 – 15 % jistých hlasů a Piráti se STAN dají dohromady 10 %. S takovou podporou se ovšem úsilí o parlamentní většinu mění na boj o to se do sněmovny vůbec dostat. Že by nakonec některá z koalic zůstala před jejími branami je však nepravděpodobné. Ony totiž nějaký ten hlas od těch, kteří k „pevnému jádru“ jejich voličů nepatří, nepochybně získají. Otázkou je, kolik jich bude. Rozhodně míň, než kolik by jich bylo, kdyby strany kandidovaly samostatně. Pro koalice totiž platí, že 1 + 1 < 2.

Dle mého soudu se Piráti se STAN nemusejí obávat přílišného úbytku voličů z důvodu programových neshod. Spojuje je výrazně proevropské směřování a shodu nacházejí i v dalších tématech. Volební výsledek jejich koalice však ohrožuje nestabilita voličské základny hnutí STAN. To se nyní veze na vlně úspěchu v krajských volbách, kdy bylo opravdu hodně vidět. Ta však zanedlouho odezní a „vlažní“ voliči se jim rozutečou. Jejich dílčí volební výsledek tak ani zdaleka nedosáhne aktuálně odhadovaných 7,5 % a bude dělat jen něco málo nad 3 % jejich „pevného jádra“. A co Piráti? Těm jejich voliči spojenectvím se STAN dramaticky neubydou, takže do koaličního součtu přispějí zhruba těmi 13 – 14 %, kolik jim volební model předpovídá dlouhodobě. Dle mého soudu je tedy reálné, že se volební zisk této koalice bude pohybovat někde kolem 17 – 18 %.

Jestliže mezi Piráty a STAN existuje programové spříznění, tak pravý opak platí pro ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Rozdíly jsou především mezi prvními dvěma stranami. Ať už jde o EU, migraci nebo problematiku klimatických změn. A na KDU-ČSL zase působí jako červený hadr na býka taková témata jako je gender nebo práva sexuálních menšin. Výsledkem může být jen absolutně bezzubý koaliční kompromis nebo to, že jedna nebo dvě strany zásadně ustoupí ze svých priorit a vymění je za příslib poslaneckých prebend. Obojí bude mít zničující dopad na ochotu jejich „vlažných“ voličů „hodit“ to i takto slepené koalici. Podle mne tak její pravděpodobný volební zisk jen o málo překoná 15 %, kolik činí součet preferencí „skalních“ příznivců všech tří stran. Viděla bych to tedy stejně jako u Pirátů a STAN na nějakých 17 – 18 %. Tedy jen kousek nad hranicí nutnou pro vstup do parlamentu.

Samozřejmě se nabízí také otázka, kam se podějí „vlažní“ voliči, kteří utvoření zmiňovaných koalic nepřekousnou a hlas jim nedají. Někteří podle mne zůstanou sedět doma, někdo to třeba „hodí“ nově vzniklému uskupení PRO ČR Mikuláše Mináře (zde) a část voličstva ODS se přesune k Trikolóře.

A co hnutí ANO? Podle posledního průzkumu agentury Median se zdá, že jej podcenění druhé vlny řádění koronamršky oslabilo jen mírně, když přišlo pouze o 1,5 procentního bodu podpory. Což je v rámci statistické chyby. Vzhledem k velkému podílu „skalních“ voličů by se tak mohl jeho výsledek opět pohybovat někde kolem 30 %. Rok je samozřejmě dlouhá doba a nikdo neví, co za tu dobu koronamrška ještě předvede a jak vláda zvládne obnovu hospodářství země. Ovšem vzhledem k tomu, že klíče od státní kasy má v šuplíku Andrej Babiš a elektronické rotačky peněz pojedou nepochybně na plný pecky, bylo by velkým překvapením, kdyby došlo k nějakému zásadnímu propadu preferencí z důvodu ekonomických dopadů koronakrize. A tak by s nimi zamávaly asi opravdu jen ty „mrazáky plné mrtvol na ulicích“.

Pro povolební vývoj je samozřejmě také důležité, zda a v jaké síle se do parlamentu dostanou i spojenci hnutí ANO. Tedy ČSSD a KSČM. Socani to mají docela nahnuté, protože mají „jistá“ jen 4 % a o ostatní musí ještě zabojovat. Vzhledem k tomu, jaké zoufalství z nich (nejen) v poslední době čiší, je otázkou, zda vůbec mají čím. KSČM může být o něco klidnější. Té stačí, když přijdou k urnám jejich „věrní“ a měla by v parlamentu usednout. A nezapomínejme ani na SPD. Ta má „jistých“ 6,5 % a v příští sněmovně by tedy také neměla chybět.

Takže si to shrňme. Oba koaliční bloky nedají dohromady víc než kolem 35 % hlasů. Dostanou za ně „zaplaceno“ poslaneckými mandáty lépe, než kdyby kandidovaly jednotlivé subjekty samostatně, a navíc nehrozí nebezpečí, že by TOP 09, STAN nebo KDU-ČSL skončily před branami parlamentu. Otázkou ovšem je, zda cena za to zaplacená není příliš vysoká. Pokud by to totiž jejich členské strany a hnutí riskly a kandidovaly samostatně, tak by mohly za předpokladu, že by se do parlamentu dostaly všechny, počítat se souhrnným volebním ziskem kolem 44 %. Což by po přepočtu na poslanecké mandáty (byť pro „slabě bodující“ strany méně výhodným) mohlo za určitých okolností na těsnou parlamentní většinu stačit.

Dle mého soudu tak strany protibabišovská opozice svým rozhodnutím vytvořit koalice svůj boj o parlamentní většinu předem prohrály. Sněmovní sesle mají sice jisté, ale cenou za to je takové jejich oslabení, že na ně opět zbydou jen ty opoziční. Na nic víc totiž oněch 35 % stačit nebude. Hrou na jistotu tak šanci na odstavení Andreje Babiše od moci předem zahodily. A ten pro to nemusel hnout ani prstem...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 12.11.2020 9:01 | karma článku: 34.29 | přečteno: 1142x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.76 | Přečteno: 1155 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.96 | Přečteno: 985 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.53 | Přečteno: 1000 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.71 | Přečteno: 1117 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 193 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 613 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 41.98 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...