Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Senioři – menšina, vůči které je dovoleno cokoliv

Člověk vyjadřující se v dnešní době kriticky k nějaké menšině riskuje, že se na něj sesypou její zastánci, obviní jej z podněcování nenávisti a nazvou jej nějakým tím „fobem“. Na jednu menšinu však nasazovat lze – na seniory.

Možná, že jste zaznamenali nový seriál kriminálních příběhů pod názvem „Hlava medúzy“, který začala ČT vysílat minulé pondělí. Pokud ne, o nic jste nepřišli. Podle mne jde totiž o neuvěřitelnou slátaninu, za jejíž shlédnutí by měla naše veřejnoprávní televize vracet divákům koncesionářské poplatky. Před pár dny se k němu v obdobném duchu vyjádřil i filmový kritik Kamil Fila (zde). Pojal však hodnocení tvorby ČT poněkud obšírněji, přičemž vypustil z úst i tuto větu: „Zaměřila se na starší diváky, kteří oceňují spíš jednoduchý, možná dokonce něčím hloupoučký děj.

Na rozdíl od pana Fily si myslím, že filmových i televizních dílek, která by se dala označit adjektivem „hloupoučká“, se (nejen) v ČT točí mraky a že zdaleka nejsou určena jen pro starší diváky. Více či méně primitivní brak totiž chrlí naše i světová studia jako na běžícím pásu a cílí s ním na všechny věkové kategorie. Často pro něj platí, že o co stupidnější a jednodušší obsahuje děj, o to více se snaží ohromit diváky vizuálními efekty. Navíc žijeme v době, kdy se ve filmové tvorbě cení místo kvalitních příběhů rasová a genderová vyváženost (zde). Přednost má zkrátka angažovaná tvorba. Stejně prázdná a ubohá jako ta, jaká byla u nás produkována v 50. letech. Jen místo dělníků v montérkách jsou jejich hrdiny příslušníci různých menšin.

Takže pokud podle pana Fily oceňují „jednoduchý a hloupoučký děj“ především starší diváci, tak musí být velcí světoví producenti cílící svůj filmový šunt i na jiné věkové kategorie asi padlí na hlavu. Ale především tím svým výrokem pan Fila říká, že diváci této věková skupiny jsou (eufemisticky řečeno) natolik neinteligentní, že nic jiného, než slabomyslné slátaniny nejsou schopni pobrat. Což je od něj docela nehoráznost a ukázkový příklad dehonestace starších lidí. Jako by jí nebylo i bez toho dost. Například v souvislosti s řáděním koronamršky. Jen si vzpomeňme na výroky typu „proč se omezovat kvůli seniorům, když tak jako tak brzy umřou“, nebo, že „koronavirus je ideálním řešením důchodové reformy“. 

Pokud něco takové vykřikuje na internetu někdo „anonymní“, tak je to sice hnus, ale berme to jako daň za otevřenost tohoto komunikačního kanálu dávající prostor k vyjádření i hulvátům. Na pováženou ovšem je, když na strunu mezigenerační nenávisti zabrnká někdo veřejně známý. Jako třeba protagonistka pořadu 168 hodin Nora Fridrichová. Ta při kritice Václava Klause v souvislosti s jeho odmítáním protiepidemických opatření prohlásila mimo jiné toto (zde): „Klausovi je 79 let a právě kvůli ochraně lidí jeho věku je zavřená celá země, lidi nesmějí chodit do práce, děti do škol a to vše jen a právě proto, abychom chránili ty nejvíc ohrožené, tedy lidi z Klausovy generace (průměrný věk covid úmrtí je 79-80 let, zdroj MZ).“ Prostě příklad přihřívání nenávistné polívčičky vůči seniorům přímo učebnicový.

Očekávala bych, že se po výrocích pana Fily a paní Fridrichové vynoří zástupy „bojovníků proti nenávisti“ a oběma jim pořádně vycinkají budku. Je ale ticho po pěšině. Že by snad neměřili všem stejně? Tedy že vůči některým menšinám si lze dovolit cokoliv, zatímco jiné je nepřijatelné kritizovat snad i v myšlenkách? Dokáže si někdo představit, co by asi následovalo, kdyby v podobném duchu někdo prohlásil, že „televize točí hloupoučké pořady pro černochy“, nebo že „kvůli ochraně sexuálních menšin je zavřená celá země“? To by byl virvál. Nepochybuji o tom, že by se všichni ti „bojovníci proti nenávisti“ na takového člověka slétli jako vosy a předháněli se v tom, kdo mu to pořádně nandá.

Výroky pana Fily a paní Fridrichové jsou zkrátka jen dalšími kamínky do mozaiky vykreslující starší lidi jako „hlupáky, co věří dezinformacím, volí špatně, ostatní omezují a jsou prostě na obtíž“. Myslím, že by proto nezaškodilo, kdyby si ti, kdo takto seniory vnímají, přečetli „Dědovu mísu“ od Jana Nerudy. Pak možná pochopí, co je čeká, pokud svůj pohled na ně nezmění. Na světě je totiž jen málo jistot. Jednou z nich je to, že i oni jednou zestárnou...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 21.1.2021 9:01 | karma článku: 43,22 | přečteno: 2023x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,51 | Přečteno: 1180x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6700x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,32 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Seniorka po pádu z tramvaje zemřela, z jejího usmrcení policie obvinila řidiče

24. dubna 2024  13:51

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  13:49

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,72
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik