Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Genderově (ne)vyvážení bojovníci za genderovou vyváženost

Genderoví aktivisté důrazně prosazují vyvážené zastoupení a zajištění rovných příležitostí mužů a žen ve společnosti a snaží se bourat zažité představy o jejich úloze. Oni sami však medicínu, kterou ordinují ostatním, neužívají. 

Organizací, komisí a vzdělávacích institucích usilujících o dosažení tzv. „genderové vyváženosti“, je hned několik. Jednou z nich je například neziskovka s názvem „Fórum 50%“. Ta mimo jiné tvrdí (zde): „Pokud se při rozhodování a plánování uplatňuje pouze perspektiva mužů, je to jako dívat se na svět s jedním okem zavřeným.“ Na tomto výroku je nepochybně hodně pravdy. Jenomže při pohledu na organizace zabývající se problematikou genderové vyváženosti se nelze zbavit dojmu, že jim k pohledu na svět stačí také jen jedno oko. Akorát při něm zavírají to druhé než ti, které kritizují.

Tak například samotné „Fórum 50%“. V jeho správní radě to je sice fifty fifty a v dozorčí radě dokonce dva ku jedné ve prospěch členek (při lichém počtu to jinak ani nejde), ale jeho tým tvoří výhradně ženy (zde). Nebo třeba společnost „Gender studies“. Ta sice chce odstraňovat (zde) „genderovou nerovnost“, „genderové stereotypy“ a „diskriminaci na základě pohlaví a věku“, jenomže sama příkladem genderové vyváženosti také zrovna není. Když se totiž podíváme na členy jejího týmu (zde), tak v něm najdeme osm žen a jen jednoho jediného muže. Ještě výraznější nepoměr pak panuje ve správní a dozorčí radě společnosti. Oba orgány jsou totiž výlučně ženskou záležitostí. 

S genderovou vyvážeností jsou na štíru i studijní obory, které se na problematiku genderu specializují. Kupříkladu program „Genderová studia“ na Fakultě humanitních věd Univerzity Karlovy zajišťuje tým, ve kterém je šestnáct žen a jen dva muži (zde). Kolik studentek a studentů jej navštěvuje sice není veřejně známo, ale podle této společné fotografie (pravděpodobně) posluchačů a vyučujících je zřejmé, že ani zde se rozhodně „na svět s oběma očima otevřenýma nedívají“.

O něco lépe je na tom z tohoto pohledu parlamentní „Komise pro rovné příležitosti“, která má problematiku genderové vyváženosti takříkajíc ve svém „referátu“. Z jejích šestnáct členů totiž tvoří muži celou čtvrtinu (zde). Lze tedy konstatovat, že se „dívá na svět jedním okem otevřeným a druhým přivřeným“.

Genderovou otázkou se zabývají i jednotlivá ministerstva. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo dokonce „akční plán“ jak rovnost pohlaví ve svém resortu zajistit (zde). Pojmy jako „rovné zastoupení“, „rovný přístup“ a „rovné možnosti“ se v něm skloňují snad ve všech pádech. Poněkud podivně však působí to, že v sedmičlenném týmu, který dokument vypracoval, byl jen jeden jediný muž.

Jedním z úkolů, které zmiňovaný plán vytýčil, je splnění cíle „Obsah učebnic je v souladu s principy rovnosti žen a mužů“ (viz bod F.2). Pravděpodobně půjde o aktualizaci dokumentu (zde) „POMŮCKA PŘI POSUZOVÁNÍ GENDEROVÉ KOREKTNOSTI UČEBNIC“, který pochází z roku 2004 a genderoví vyvažovatelé jej zřejmě považují za překonaný. Mimochodem i ten byl připravován „jednookým“ týmem. A zkuste si tipnout, zda šlo o oko mužské nebo ženské...

Čeho všeho se bude tato aktualizace týkat a jak bude rozsáhlá, se dozvíme až koncem roku 2023, kdy má být dokončena. Bylo by však naivní si myslet, že dojde ke zmírnění stávajících pravidel. Spíše to bude naopak a otázkou je, kam až to dojde. Třeba v takové matematice. Nepochybně bude nutné přizpůsobit znění slovních úloh tomu, aby vedle procvičování početních dovedností pomáhaly dětem ve vytváření genderově vyváženého pohledu na svět. Tato náročná kritéria by mohla splnit třeba tato úloha: „Do dolu sfáralo 40 lidí. Kolik z nich bylo hornic, když horníků bylo 20?

Větší výzvou však bude dosažení genderové vyváženosti v naší mateřštině (pokud se tedy na „index“ nedostane i tento výraz a nebude nahrazen třeba slovem „rodičovština“). Nepochybně bude zapotřebí sáhnout do jejích pravidel a zajistit genderovou korektnost přímo v nich. Třeba taková shoda několikanásobného podmětu s přísudkem. Přednost rodu mužského je totiž přímo ukázkovým příkladem genderové nespravedlnosti. Napravit by to šlo například tím, že se napříště budou oba rody pravidelně střídat. Mohlo by to pak vypadat nějak takto: „Genderoví aktivisté a genderové aktivistky se se sešli před Ústavem pro jazyk český a požadovaly zavedení genderově neutrálních jazykových pravidel“. 

Čeština a matematika nebudou samozřejmě jediné předměty, do jejichž výukových plánů a učebních osnov požadavky na dodržení genderové korektnosti zasáhnou. Co udělají třeba s takovou biologií se však bojím domýšlet...

Myslíte si, že přeháním? Nejspíš máte pravdu. Ale na druhou stranu si vzpomeňme, jak před časem dokázala genderové aktivistky rozpálit do běla báseň Jiřího Žáčka „Maminka“ (zde). Takže ta moje nadsázka možná není zase až tak moc velká. Bojovníci, respektive bojovnice za genderovou korektnost jsou totiž lajnováním životů ostatních přímo posedlé. Samy se však svými vlastními pravidly neřídí. Na svět se zkrátka „dívají jen jedním okem“ a nemohu se zbavit pocitu, že o pohled tím druhým ani moc nestojí. Viděly by totiž to, co vidět nechtějí...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 28.1.2021 9:01 | karma článku: 47,33 | přečteno: 9587x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,58 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6704x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,32 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,73
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik