Brusel chce určovat, co mohou lidé říkat

29. 04. 2021 9:01:55
Už více než rok poutá pozornost občanů EU pandemie koronaviru. Některá jiná důležitá témata tedy zůstávají stranou jejich zájmu. A tak jim uniklo třeba to, že se jim bruselští úředníci chystají diktovat, co budou smět říkat.

Evropská komise totiž hodlá zařadit tzv. „nenávistné projevy“ mezi trestné činy, které budou klasifikovány podle jednotných evropských not, a jejich výklad bude tedy pro všechny členské země EU závazný. Zařadí se tak mezi takové zločiny jako je třeba terorismus, obchodování s lidmi, praní špinavých peněz nebo obchod s drogami. Nemá ovšem jít o jen tak nějakou nenávist, ale pouze o tu založenou na „rase, náboženství, genderu nebo sexuální orientaci“ s tím, že se uvažuje i o důvodech jako „zdravotní postižení nebo věk“. S kompletním záměrem Komise i s dokumentem popisujícím detaily je možno se seznámit zde.

Ono je to s těmi „verbálními“ trestnými činy složité. Na jedné straně tu jsou skutky, u kterých je jejich společenská nebezpečnost naprosto zjevná. To je především nabádání jiných osob ke spáchání nějakého trestného činu. Pak je tu celkem široká škála skutků, které můžeme označit za „podněcováním k nenávisti“. Sem patří třeba „posílání lidí do plynu“ a podobné nechutnosti. Tedy myšlené nikoliv jako doslovný návod, ale nebezpečné svojí agresivní rétorikou a tím, že mohou násilí v nějaké formě skutečně vyvolat. I když si osobně myslím, že ten, kdo něco takového vypustí z úst, nepatří ani tak do krimu, jako do cvokárny. Nebo spíš nejdřív za katr a pak na psychiatrii.

Tyto činy se u nás v současnosti postihují podle §356 Trestního zákoníku. Ten je formulován poněkud vágně takto:

Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

Až rok navíc pak dostane ten, kdo něco takového spáchá jako člen nějaké organizované skupiny nebo prostřednictvím médií (včetně internetu). Na soudu je pochopitelně úloha zvážit nakolik byla nebo nebyla skutková podstata trestného činu naplněna a zda byla motivem nějakého projevu opravdu rasová či jiná postižitelná nenávist, nebo šlo o důvod jiný. Což nemusí být vždy úplně jednoduché.

Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že legislativní iniciativa Evropské komise nic moc nového nepřináší, protože právní řády členských zemí už nyní obdobné konání trestně postihují. Jak už tak ovšem bývá, ďábel je skryt v detailu. Tím je v tomto případě tato pasáž:

...zahrnutí nenávistných projevů a trestných činů z nenávisti do seznamu trestných činů EU umožní Komisi v druhém kroku stanovit minimální pravidla pro definici trestných činů a sankcí v oblasti nenávistných projevů a trestných činů z nenávisti, čímž je zajištěna silná společná trestněprávní reakce na tyto jevy. Toho lze dosáhnout pouze zajištěním společných norem harmonizace platných v celé EU – nelze toho uspokojivě docílit tím, že členské státy budou jednat samostatně nebo nekoordinovaně.

Jinak řečeno, o tom, co je trestné a jaká sankce za to má padnout, si už nebudou rozhodovat členské státy samostatně, ale bude to určovat Komise. Tedy v podstatě bruselští úředníci. Což je dost podstatný rozdíl, než když o definici trestného činu v zákoně rozhodují zvolení zástupci občanů v parlamentu příslušné země. A vzhledem k politickému a společenskému kurzu, který v současnosti v Bruselu převládá, to vzbuzuje oprávněné obavy z toho, že vedle skutečných projevů nenávisti budou postihovány i výroky, které jsme si zvykli označovat jako „politicky nekorektní“. Tedy takové, které obsahují věcnou kritiku aktivit, vystupování a vyjádření jak příslušníků menšin jako takových, tak třeba aktivistů usilujících o posilování jejich práv nevyváženě k právům ostatních skupin společnosti, případně legislativy, která má tato práva zajistit. Což podle mne nelze nazvat jinak než omezováním svobody slova.

Zde bych si dovolila malou odbočku. Za „politickou nekorektnost“ bývá někdy vydáváno i obyčejné hulvátství. Třeba když někdo někoho označí za „špinavou ču**u“ nebo novináře za „póvl“. Osobně považuji ty, kteří veřejně častují jiné takto hanlivým způsobem, za ubožáky. A smutné je, že jim někteří za tyto výroky dokonce tleskají a snaží se je omlouvat tím, že si oběť takovou invektivu „zaslouží“. Myslím, že jestli si tady někdo něco zaslouží, tak to jsou ti hulváti. Vykrákat za uši...

„Politická nekorektnost“ je však něco jiného. Jde o otevřená, kritická a slušnou formou podávaná vyjádření týkající se obvykle témat, která hýbou veřejností. Například když někdo jako protiváhu k heslu „Na černých životech záleží“ prohlásí „Na bílých životech záleží“. A teď nechme stranou stupidnost obou těchto výroků. Pokud totiž už má někdo potřebu definovat na jakých životech záleží, tak je podle mne smysluplné říci jedině „Na všech životech záleží“. Společenské klima je však bohužel takové, že zatímco první z výroků je veleben a fotbalisté kvůli němu padají na kolena, za ty další jsou lidé postihováni. Zatím tedy jen vyhazovy z práce a ostrakizací (zde, zde nebo zde). Pokud však nasadí bruselská vrchnost kurz odpovídající společenské atmosféře „politické korektnosti“ v podobě, v jaké je vnímána především na „západě“, tak by si mohli autoři podobně „nekorektních“ výroků jít v budoucnu i „sednout“.

Přijetí příslušné směrnice se plánuje na podzim tohoto roku. Bude o ní jednat Evropský parlament, kde však nejspíš vzhledem k aktuálnímu rozložení politických sil projde hladce. A tak jedinou nadějí, že by se podařilo celý proces ještě zastavit, je to, že návrh shodí ze stolu Evropská rada. Tam jej totiž musí schválit vrcholní zástupci všech členských států. Vzhledem k termínu projednávání nás tam už bude možná zastupovat premiér vlády vytvořené na základě výsledků říjnových parlamentních voleb. Alespoň záhy zjistíme, zda jsme dali hlas těm, kteří o svobodě nejen hovoří, ale také ji brání.

Občas bývá EU přirovnávána k bývalému sovětskému bloku. Myslím, že je to trochu přehnané. Přes všechny problémy totiž stále ještě platí, že jsme na tom násobně lépe, když máme vrchnost v Bruselu, než když jsme ji měli v Moskvě. Nicméně se obávám, že poté, co byla přijata Lisabonská smlouva, je EU na cestě k tomu, aby to platit přestalo. Zařazení „projevů nenávisti“ mezi trestné činy vykládané Evropskou komisí je dalším krokem tímto směrem...

Ostatně soudím, že EU ve své polisabonské podobě musí být zničena.

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 29.4.2021 9:01 | karma článku: 47.87 | přečteno: 13070x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.76 | Přečteno: 1158 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.97 | Přečteno: 985 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.53 | Přečteno: 1000 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.71 | Přečteno: 1117 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.51 | Přečteno: 681 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.57 | Přečteno: 2466 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 306 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 284 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 41.98 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...