Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

USA – od demokracie k „vědcokracii“

Prezident Joe Biden se rozhodl vytvořit orgán, který má zajistit, aby se rozhodnutí vlády řídila „vědeckými poznatky“. Dále má najít způsob, jak zaručit, aby nemohli politici rozhodovat v rozporu s těmito poznatky ani v budoucnu.

Vznik takového orgánu avizoval nový americký prezident již po svém nástupu do funkce. Má mít celkem 46 členů a jeho úkolem bude prověřit minulá rozhodnutí vlády a posoudit, zda byla učiněna v souladu s „vědeckými poznatky“ (zde). Má je zatím zkoumat zpětně do roku 2009, ale hovoří se i revizi kroků vlády Ronalda Reagana v 80. letech. Dalším úkolem orgánu má být dohled nad rozhodnutími současného kabinetu a také příprava mechanismu mající zajistit, aby ani budoucí vlády nemohly dělat kroky, které budou s „vědeckými poznatky“ v rozporu.

Tento záměr je už na první pohled velmi diskutabilní a kontroverzní. Předně není vůbec jasné, na základě jakých kritérií budou členové tohoto orgánu jmenováni a jaké budou muset splňovat předpoklady. Například zda bude preferována pestrost stanovisek, nebo naopak snaha dosáhnout názorové jednolitosti. A není také zřejmé, komu se budou jeho členové za svá rozhodnutí a jejich důsledky zodpovídat. 

Celý plán je problematický také z toho důvodu, že „vědecké poznatky“ se neustále vyvíjí a vědci už několikrát názorově „obrátili“. Třeba v otázce globální změny klimatu byli ještě v 70. letech přesvědčeni o tom, že se bude klima ochlazovat a že za to může člověk tím, jak vypouští do atmosféry aerosoly (zde). Pak však zjistili, že jejich působení přecenili a začali naopak hovořit o globálním oteplování způsobeném (opět člověkem produkovaným) CO2. Kde je však psáno, že se nemýlí i tentokrát, a že za pár let nepřijdou s tím, že je přeceňován i vliv CO2 a příčiny změn klimatu jsou úplně jiné? Jak by to pak bylo s odpovědností za kroky, které vláda udělala kvůli tomu, že k nim byla dotlačena povinností držet se „vědeckých poznatků“, pokud by se ukázalo, že je činila na základě „vědeckého omylu“?

Čímž se dostáváme k vůbec nejproblematičtějšímu aspektu tohoto záměru a tím je hledisko politické. V podstatě se tím totiž degraduje význam svobodných voleb, protože zvolení politici se už nadále nebudou řídit vůli voličů, ale „vědeckými poznatky“. A místo demokracie tak vznikne jakási „vědcokracie“. V ní už nebude platit jeden ze základních principů fungování demokratické společnosti. Tedy, že politici se ucházejí o důvěru voličů a pokud ji získají, tak dělají to, k čemu se jim zavázali (nebo by alespoň dělat měli). Ve „vědcokracii“ se totiž sice také budou ucházet o důvěru voličů, ale pokud ji získají, tak budou dělat to, co řekne „rada moudrých“. A volby se změní z rozhodování o směřování země na formální proceduru k výběru někoho, kdo bude této „radě“ k ruce.

Jak by to mohlo vypadat v praxi? Představme si, že jeden z politiků bude ve své kampani prohlašovat, že „boj s klimatem“ je nesmysl, ale že je třeba se měnícím podmínkám přizpůsobit. Převážné většině voličů to bude dávat smysl, a tak jej svými hlasy podpoří. Jenomže pak nějaký nikým nevolený orgán prohlásí, že přizpůsobení se klimatu není v souladu s „vědeckými poznatky“ a že jedinou správnou cestou je s ním „bojovat“. Takže nově zvolenému prezidentovi nezbyde nic jiného než cpát další nekřesťanský prachy do něčeho, k čemu nedostal od voličů mandát, místo aby dělal to, co jim slíbil. K čemu pak takové volby jsou...

Někdo možná namítne, že tímto způsobem bude docházet k eliminaci „špatných“ rozhodnutí, protože vědci mají mnohem více informací a umí je i náležitě vyhodnocovat. Mohou tedy dospět k „lepším“ rozhodnutím. Jenomže o tom demokracie není. Demokracie je o tom, že volič má na špatné rozhodnutí právo. A pak za něj pochopitelně nese i následky. Jenomže tím, že nebude moci svým hlasem ovlivnit, jaké kroky bude budoucí vláda dělat, na něj zbydou už jen ty následky.

Vznikající orgán má mít totiž pravomoc činit rozhodnutí, která přísluší jen politikům. A to bez toho, aniž by za ně nesl odpovědnost před voliči. A to je naprosto špatně. Může samozřejmě vládě radit. Respektive měl by. Ale rozhodně ji nemůže kontrolovat, bránit jí přijímat rozhodnutí nebo tato rozhodnutí revokovat. 

Mohlo by se zdát, že kontrola kroků vlády, zda odpovídají „vědeckým poznatkům“, je pouze rozšířením již dnes aplikovaného principu kontroly kroků vlády, zda nejsou v rozporu s jinými stanovenými pravidly. Podle mne to však nelze srovnávat. Ona pravidla totiž mají podobu zákonů (nebo z nich vyplývají), které jsou přijaté demokraticky zvolenými politiky. A nad jejich dodržováním dohlíží nezávislé soudy. Někdo jiný tedy pravidla určuje a někdo jiný jejich respektování kontroluje. V případě „vědcokracie“ je to jinak. V ní totiž „rada moudrých“ stanoví, které hypotézy a teorie bude považovat za „vědecké poznatky“ a pak rozhodne, zda jsou s nimi kroky vlády v souladu. To je jako kdyby si soudce sám schválil zákon a potom podle něj soudil. 

A ještě pár slov k té „vědeckosti“. Tou se velmi často zaštiťují především totalitní režimy. Vzpomeňme jen na komunisty a jejich „vědecký světový názor“. Což není nic jiného než neuvěřitelná konstrukce demagogických plků sloužící k odůvodnění jejich „práva“ na nastolení diktatury proletariátu a podobných zvráceností. A „vědecké“ důvody pro svá zvěrstva měli ostatně i nacisté.

Ne, že by byla ustanovením tohoto kontroverzního orgánu nastolena v USA totalita. Nicméně tento krok je jen dalším střípkem do mozaiky naznačující, že používání adjektiva „demokratická“ ve spojitosti s touto zemí, ještě do nedávna oprávněně považované za baštu svobody a demokracie, postupně ztrácí na oprávněnosti. A protože platí, že blbé nápady se šíří všemi směry rychlostí světla, začínejme se pomalu obávat, až se v něčem podobném zhlédne i bruselská vrchnost a „vědcokracie“ zavládne i u nás…

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 13.5.2021 9:01 | karma článku: 45,10 | přečteno: 4859x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,62 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6710x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,33 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,43
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik