Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohrožování virem HIV už nemá být trestné

Stranou řádění koronamršky a debat okolo výbuchů ve Vrběticích spatřil světlo světa dokument „Vládní strategie rovnosti a odstraňování bariér důstojného života LGBTI+ lidí“. Je to 64 stran textu, ze kterého člověku padá brada. 

Dokument vznikl pod vedením zmocněnkyně vlády pro lidská práva Heleny Válkové a v současné době je v mezirezortním připomínkovém řízení. Na jeho vytváření se podíleli jak zástupci státní správy, tak lidé z akademické sféry a nechyběli pochopitelně ani aktivisté z neziskovek. S tím, co vytvořili, se lze seznámit zde.

Materiál rozpracovává návrhy opatření v celkem šesti „strategických“ oblastech. Vedle evergreenů jako například stejnopohlavní manželství v něm lze narazit i na témata méně frekventovaná. K těm prvním toho bylo (a nepochybně ještě bude) napsáno dost a dost, a tak se tentokrát zaměřme na dvě z těch méně diskutovaných. Jde o dekriminalizaci nechráněného pohlavního styku HIV pozitivních osob a požadavek na „dobrovolně povinný“ respekt vůči příslušníkům sexuálních menšin.

Trestnost šíření viru HIV se v současné době opírá o judikaturu, podle které je nechráněný pohlavní styk HIV pozitivního člověka posuzován jako těžké ublížení na zdraví, případně jako pokus o něj spáchaný v nepřímém úmyslu. A to i v případě, že k přenosu infekce nedojde. Předkladatelé vládní strategie však usilují o to, aby byla tato praxe změněna a za nedbalostní trestní čin bylo považováno až skutečné infikování jiné osoby. Zajímavé je, čím to (mimo jiné) zdůvodňují:

Jakkoliv HIV zůstává nadále nevyléčitelné, moderní léčebné metody umožňují významně snížit virovou nálož, což nejen zlepšuje zdravotní stav pacientů, ale omezuje i riziko přenosu viru. V současnosti mohou lidé žijící s HIV víceméně vést normální život a být plně zapojeni do společnosti.

HIV v podstatě prezentují jako takovou „chronickou banalitu“, kvůli které nemá smysl omezovat HIV pozitivní osoby a chtít po nich, aby se při pohlavním styku chovali zodpovědně a používali ochranu. A že tím vystaví své sexuální partnery a partnerky riziku nákazy? Na a co... „Právo“ infikovaných na nechráněný pohlavní styk má podle autorů vládní strategie zřejmě vyšší váhu než právo ostatních na ochranu svého zdraví.

Tento návrh navíc moc nepomáhá ani gayům. Ti byli v době, kdy se virus HIV objevil, stigmatizováni jako jeho přenašeči a lidé se báli třeba jim i podat ruku. Trvalo dlouho je této nálepky zbavit a nejsem přesvědčena, že se to podařilo úplně. A tak vážně nerozumím tomu, proč se dekriminalizací rizikového chování HIV pozitivních osob zabývá zrovna materiál, který má „odstraňovat bariéry důstojného života LGBTI+ lidí“. Tím totiž jeho autoři gaye se šířením HIV mimoděk opět propojili a stigma jim zase vypálili. To se jim opravdu povedlo...

Ale pojďme k dalšímu z navrhovaných cílů vládní strategie. Je příznačně vyjádřen už svým názvem: „Respekt, nikoliv pouze tolerance“. Autoři strategie sice oceňují vysokou míru tolerance vůči sexuálním menšinám, která u nás panuje, ale zároveň tvrdí, že být tolerantní nestačí, ale je třeba jejich příslušníky respektovat. Nemá jít samozřejmě o nějaký „zákonný nárok“, ale spíše o něco, co bych označila za „dobrovolně povinné“. Třeba jako sobotní brigáda za minulého režimu. Nebyla povinnost na ni jít, ale kdo se jí nezúčastnil, měl černý puntík. Obávám se, že s respektem k sexuálním menšinám to má být podobné. Nebude sice explicitně vyžadován, ale kdo jej neprojeví, bude mít „mínus“. 

Myslím, že našinci nejsou tolerantní jen k sexuálním menšinám, ale jsou tolerantní i tak nějak obecně. Ono by to podle mne ani jinak nešlo. Jak se tak říká „každej jsme ňákej“, a bez vzájemné shovívavosti by se náš život změnil v peklo. I když i ona má svoje meze. Lze být tolerantní třeba k tomu, že si muž nesundá v restauraci pokrývku hlavy (byť mně osobně to vadí), ale určitě se nedá přehlížet, pokud svým chováním ostatní hosty obtěžuje.

S respektem je to však jinak. Ten totiž není automatický, ale člověk si ho musí zasloužit. A za zásluhu vážně nelze považovat to, že se někdo narodí jako homosexuál, jak se nám snaží vládní strategie podsouvat. Respekt si totiž člověk získává především svými postoji a konáním. U mne ho mají třeba HIV pozitivní lidé, kteří se chovají zodpovědně k ostatním a dělají vše pro to, aby nikoho nenakazili. A naopak absolutní netoleranci a opovržení cítím k těm, kteří na to kašlou a virem HIV ohrožují jiné. 

Podobných perel, jako jsou tyto dva návrhy, obsahuje materiál samozřejmě víc a jen těžko lze určit, co z nich patří na nejvyšší příčku pomyslného žebříčku největších nesmyslů. Ono se těžko vybírá i z těch dvou, které jsem zmínila. Ten první je hrou s ohněm a absolutní neúctou k právu na zdraví všech těch, kteří budou v jeho důsledku hrát s virem HIV „ruskou ruletu“. A ten druhý? Obávám se, že je medvědí službou především příslušníkům sexuálním menšin. Vyžadováním „dobrovolně povinného“ respektu totiž žádný skutečný respekt nezískají a obávám se, že jeho jediným výsledkem bude to, že naopak u části společnosti přijdou i o toleranci…

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 20.5.2021 9:01 | karma článku: 41,13 | přečteno: 1567x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,41 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6700x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,32 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,71
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik