Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když burger není burger a manželství není manželství

Ve Švédsku objevili způsob, jak vyrábět „mléko“ z brambor. Budou si ho tedy moci dát i vegani. V porovnání s tím živočišným má být prý i mnohem „udržitelnější“. Což je zaklínadlo, kterým se povyšuje kdejaká blbina na záslužný čin.

I když v tomto případě bych švédské společnosti „Veg of Lund“, která s výrobou „mléka“ z brambor přišla (zde), přeci jen nějaké zásluhy přiznala. Její výrobek totiž uvítají i ti, kteří nemohou konzumovat ze zdravotních důvodů mléko kravské (nebo jiné živočišné), a kteří si toto omezení, na rozdíl od veganů, nevybrali dobrovolně. Byť si myslím, že jde o zásluhy mimoděk, protože podle mne tito lidé primární cílovou skupinou výrobce nebyli.

Přestože se však tomuto výrobku říká „mléko“, pod tímto názvem jej v regálech prodejen nenajdete. Podle pravidel EU se totiž takto nesmí označovat poživatiny, které jsou rostlinného původu. Jde o podobné regule, podle kterých se nesmí říkat „rum“ ničemu, co není vyrobeno z cukrové třtiny (tedy ani tomu našemu vyráběnému shodou okolností také z brambor), a podle kterých přišlo o svůj název i „pomazánkové máslo“, protože není vyráběno z mléčné smetany.

Jenomže se ukazuje, že tato pravidla neplatí vždy a že tedy není měřeno všem stejným metrem. Na zavádějící označení totiž můžeme narazit u řady veganských potravin. Jako třeba „veganský burger“, nebo „veganský párek“. Producenti masných výrobků a uzenin na tuto podivnou praxi poukázali a jednu chvíli to dokonce vypadalo, že by se mohla situace v této oblasti narovnat. Ale pak na ně udělali europoslanci dlouhý nos (zde). Důvodem bylo to, že by prý zákaz těchto názvů „odradil zákazníky od dalekosáhlejšího přechodu k rostlinné stravě“. Když jde zkrátka o „dobrou věc“, tak je spotřebitele oblbovat dovoleno...

Je zajímavé, proč vlastně vegani tak dychtí po tom, aby si mohli dát nějakou baštu, která se tváří jako masitá, ale přitom je živočišnými surovinami absolutně nedotčená. Rozumím tomu, že když někdo nechce jíst maso, tak se cpe třeba sójou, čočkou, hrachem, salátem, klíčky a červenou řepou. Ale proč probůh konzumuje všechny tyto poživatiny ve formě připomínající burger? Je zajímavé, že analogickou potřebu nemají milovníci masa. Nebo už jste někdy viděli někoho, jak si dává hovězí roštěnou vypadající jako mrkev nebo jitrnici, která je k nerozeznání od rajčete? 

Ovšem zatímco zmatení pojmů v gastronomii a potravinářství vede tak maximálně k tomu, že si omylem koupíte nějakou více či méně zdařilou napodobeninu potraviny originální, v jiných oblastech to může mít dopady závažnější. Aktuálně se to týká třeba takového pojmu jako je manželství. Aktivisté hájící práva i „práva“ sexuálních menšin totiž usilují o to, aby se stejným termínem označovaly i svazky osob stejného pohlaví. Nelze vyloučit, že jednou příslušné změny legislativy skutečně dosáhnou. Bude však takové „manželství“ vnímáno ve společnosti jako opravdu rovnocenné tomu heterosexuálnímu, nebo jen jako ústupek ukřičeným aktivistům? Myslím, že druhá varianta je pravděpodobnější. Homosexuálové by si tedy měli položit otázku, zda jim stojí za to „tlačit na pilu“ (respektive dovolit aktivistům, aby „tlačili“ jejich jménem), když tím svoje postavení vylepší pouze formálně, ale ve skutečnosti bude jejich svazek lidmi stejně považován za „manželství druhé kategorie“ a navíc tím rozšíří řady příslušníků té části společnosti, která je vnímá negativně. 

Je signifikantní, že tendence označovat věci a jevy názvy zažitými pro jevy a věci sice zdánlivě podobné, ale svou podstatou zásadně odlišné, přicházejí obvykle z té strany názorového spektra, kterou jsme si zvykli označovat jako progresivistickou. A také to, že v těchto případech není takovéto zmatení pojmů odmítáno, ale naopak velebeno a často vydáváno dokonce za jakýsi symbol pokroku. Dokládá to ostatně výrok paní Jytte Gutelandové europoslankyně za „Progresivní alianci socialistů a demokratů“ (zde), která v reakci na výsledek výše zmiňovaného hlasování o „masových výrobcích“ bez masa prohlásila (zde): „Oslavím to veganským burgrem.“  

Ve skutečnosti však toto převracení pojmů nepřináší nic jiného než přetvářku a lhaní si do vlastní kapsy. Veganský „burger“ totiž nikdy nebude burger a svazek dvou lidí, ve kterém buď jeden muž chybí nebo přebývá, nikdy nebude manželstvím. A to ani, kdyby se paní Gutelandová a její ideoví souputníci na hlavu stavěli...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 2.9.2021 9:01 | karma článku: 43,01 | přečteno: 1878x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,58 | Přečteno: 1199x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6707x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,32 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Prokletím očkování možná je, že chrání proti smrtelným chorobám, míní Válek

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,42
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik