NATO řeší gender, aneb další rána Rusku

10. 02. 2022 9:01:55
Na ukrajinsko-ruské hranici to houstne a země NATO si s Ruskem vyměňují ostré vzkazy. Obě strany se snaží mít navrch, přičemž Rusku nahrává fakt, že ovládá kohouty od rour s plynem. NATO však vytáhlo trumf – genderovou diverzitu.

Severoatlantická aliance už dnes bohužel nepůsobí jako ta obrovská odstrašující síla, která před více než třemi desítkami let držela v šachu celý východní blok a měla neoddiskutovatelný podíl na vítězství „západu“ ve studené válce. V současnosti je z něj uskupení, ve kterém půl miliardy Evropanů prosí 300 miliónů Američanů o ochranu před 150 milióny Rusů. To se však v nejbližší době změní.

NATO se totiž rozhodlo, že už se nadále nemůže stavět nečinně k těm výzvám dneška, které dělají z celého „západu“ rozhodujícího hybatele globálního vývoje. Jako jsou například otázky týkající se genderu a klimatické změny. A došlo už i na konkrétní činy. Počátkem února totiž proběhlo v centrále NATO setkání na téma „Gender a hybridní hrozby“ (zde). Cílem bylo zahájit diskuzi o tom, jak tato problematika ovlivňuje vojenské operace aliance, odstranit „zranitelnost“ plynoucí z genderové diverzity a udělat z této rozmanitosti naopak „silnou stránku“ NATO.

Detaily jednání nejsou pochopitelně známy. Ale nejspíš půjde o uplatnění bohatých zkušeností z vytváření genderově vyvážených pracovních kolektivů v civilním prostředí a jejich pozitivního vlivu jak na efektivitu, tak i na kvalitu práce. Je tedy na čase, aby se tyto principy začaly uplatňovat i v armádě a jednotky změnit na genderově vyvážené. Ovšem vzhledem k tomu, že genderů je v současné době 56 a nové stále přibývají, to nebude úkol jednoduchý. Jak třeba dosáhnout potřebné diverzity u posádky tanku? Když byla pohlaví jenom dvě, šlo to lehce. Ale dostaňte do tanku 56 lidí. Leda by každý z členů posádky zastával genderů více. Což by přinášelo další výraznou výhodu – mohl by je v závislosti na vývoji situace pružně měnit a nepřítele tak zmást.

Název dalšího diskuzního setkání „Gender a pružnost“ ostatně napovídá, že jeho předmětem by mohla být právě flexibilita střídání genderu v bojových operacích. Poté má následovat diskuze na téma „Gender a odstrašování“. V jejím rámci se bude nejspíš řešit to, k jakým odstrašujícím koncům ignorování problematiky genderu v armádě vede. Nepochybně tím také dá pádnou odpověď všem nepřátelům pokroku, kteří šíří dezinformaci, že na armádu má údajně odstrašující dopady to, když společnost z genderu zblbne.

Zlatým hřebem však bude setkání na téma „Gender a klimatická změna“, které se má konat v březnu. Přestože i v tomto případě je program jednání tajný, je zřejmé, že v podmínkách současného „západu“ se nemůže zabývat ničím jiným, než vytvořením „genderově vyvážené uhlíkově neutrální armády“. Evidentně se tedy stane ještě více „zelenou“. Vedle označení barvy vojenské techniky bude totiž tento výraz symbolizovat i její odpovědný přístup k boji za záchranu klimatu.

Takže například místo klasických tanků bude NATO odstrašovat nepřítele elektrotanky. Budou poháněné pochopitelně zelenou energií vyráběnou mobilními větrnými případně solárními elektrárnami. A když nebude svítit nebo foukat, tak se po dohodě s nepřítelem bojové operace odloží. Velkým problémem se však jeví zajištění nulové uhlíkové stopy v případě střeliva. Jako řešení se nabízí přezbrojit z palných zbraní na luky a šípy a vytvořit tak jednotky lučištníků. Mělo by to výhodu i v tom, že jde o zbraň nehlučnou a takto vyzbrojení vojáci by se tak nepříteli neprozradili střelbou. A místo děl by se daly používat katapulty. Samozřejmě ne nějaké primitivní stroje používané ve starověku a středověku ke ztékání hradeb. Jsme přeci jen ve 21. století, takže by mělo pochopitelně jít o zbraně moderní se satelitním naváděním metaného šutru na cíl.

Co však s vyřazenou vojenskou technikou? Nabízí se ji prodat. Existuje totiž celá řada kupců, kteří po ni ještě rádi skočí. Třeba takové Rusko, Čína, Írán, Afghánistán nebo Severní Korea. Čímž NATO zasadí těmto nám nepřátelsky naladěným režimům další ránu. Zvýší se tím totiž jejich uhlíková stopa.

Jenomže to není všechno. Ten nejvíce ničivý důsledek všech těchto opatření zůstává zatím pochopitelně utajený. Až se totiž nepřátelé domáknou, jakými tématy se NATO zabývá, umřou smíchy...

Poznámka: text obsahuje ironii a nadsázku. Z toho, co NATO řeší, je však člověku spíše smutno...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 10.2.2022 9:01 | karma článku: 47.78 | přečteno: 13782x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.78 | Přečteno: 1161 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.99 | Přečteno: 986 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.55 | Přečteno: 1001 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.72 | Přečteno: 1118 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 12.26 | Přečteno: 122 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 109 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.99 | Přečteno: 916 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 34.01 | Přečteno: 3398 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 41.62 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...