Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Promiň Ukrajino...

Po týdnech předpovědí, že invaze Ruska na Ukrajinu začne co nevidět, k ní skutečně došlo. Ačkoliv neexistuje nic, co by odpovědnost Ruska za tento krok snížilo byť jen o jeden jediný malý kousíček, máslo na hlavě má i „západ“.

Člověk si přitom klade otázku, jak je vůbec možné, že „západ“, který před více než třemi desítkami let vyhrál studenou válku proti protivníkovi neskonale silnějšímu, než je současné Rusko, najednou nepůsobí jako síla, která by dokázala případného agresora od jeho nekalých úmyslů odradit. Dle mého soudu je odpověď jednoduchá. Už to zkrátka není ten „západ“ jako tenkrát.

V té době stáli v jeho čele takové politické persóny jako Margareth Thatcherová, Ronald Reagan či George Bush starší. Tedy lidé, kteří budili oprávněný respekt, a kteří svými činy opakovaně prokazovali, že jejich slova je třeba brát vážně. Byli to právě oni (a nejen oni), kdo má neoddiskutovatelné zásluhy na rozpadu sovětského impéria a vymanění se jeho satelitů z moci Moskvy. A kdo stojí v čele „západu“ dnes? Do Bílého domu posadili Američané člověka, o jehož mentální způsobilosti teď sami pochybují (zde), a aktuální šéfka EU se stihla zesměšnit ještě předtím, než na svůj post nastoupila (zde). Čímž trumfla drtivou většinu ostatních politiků, kteří se obvykle znemožní až v průběhu svého působení ve funkci.

Ani vojenská síla „západu“ a hlavně schopnost ji použít už nepůsobí tak odstrašujícím dojmem jako dříve. Jen si vzpomeňme, jak dokázal před třiceti lety rychle a nekompromisně zareagovat na agresi Saddáma Husajna do Kuvajtu a během krátké doby jej zahnat zpět. A porovnejme si to s fiaskem, které zažily „západní“ armády vloni v Afghánistánu. Nejde ani tak o to, že z něj odešly. Říct Afgháncům, že už je na čase, aby se konečně o sebe starali sami, bylo podle mne v pořádku. Ale je rozdíl mezi poklidným předáním moci následovaným spořádaným odchodem a chaotickým úprkem připomínajícím zdrhání křižáků před husity v bitvě u Domažlic.

Svoji roli hraje pochopitelně i závislost „západu“ na Rusku. Respektive na jeho dodávkách strategických surovin jako je především zemní plyn. A tato závislost se bude ve jménu „zelené transformace“ zvyšovat, protože právě tato surovina má hrát důležitou úlohu v dekarbonizaci výroby elektřiny v zemích EU. 

„Západ“ sice v reakci na vpád Ruska na Ukrajinu hovoří o sankcích, ale ty Moskvu nejspíš moc nezabolí. Například zamezení přístupu na západní finanční trhy vyřeší tamní banky a oligarchové realizací transakcí přes prostředníky. A že by kvůli tomu dostali zaracha i oni? Zlatý voči. Těžko lze totiž věřit tomu, že by někdo udělal dlouhý nos na toho, kdo přes něj protáčí takový prachy, že si je normální smrtelník nedokáže představit ani ve snu.

Hovoří se také o možnosti odpojení Ruska od mezinárodního transakčního systému SWIFT (zde). Pokud by se tak stalo, neznamenalo by to pouze to, že by jeho prostřednictvím nemohlo Rusko platit, ale žádné transakce by nepřitékaly ani na jeho účty. Včetně plateb za plyn a ropu. Logicky by tedy tyto suroviny přestalo i dodávat. Je na to však „západ“ připraven? Znamenalo by to další růst cen energií, další roztáčení inflační spirály, tím pádem i další ránu evropským ekonomikám nadechujících se po koronavirové pandemii a pád dalších vrstev lidí do „energetické chudoby“. Což by je dost možná vyhnalo do ulic. Kdepak, do tohohle dobrodružství se nikdo pouštět nebude…

Prý je také ohroženo spuštění plynovodu NordStream 2. Což by pro „zelenou transformaci“ EU znamenalo obrovskou komplikaci blížící se polibku smrti. Na to však do ní bylo nainvestováno až příliš mnoho úsilí a je až příliš mnoho těch, kteří se těší, jak si na ní namastí kapsu, než aby někdo „zezelenání“ EU jen tak lehce odpískal. V té souvislosti se hovoří také o možné náhradě ruského zemního plynu americkým břidlicovým. To však podle mne není řešení. Jednak není pro jeho přepravu připravena dostatečně kapacitní infrastruktura (zde) a přes noc se postavit nedá. A jednak se ukazuje, že se při jeho těžbě uvolňuje metan v takové koncentraci a s takovými dopady, že emise CO2 jsou proti tomu neškodná banalita (zde). To už je snad ekologičtější i uhelná elektrárna stojící uprostřed Národního parku Šumava. Tudy zkrátka cesta aktuálně nevede a je otázkou, jestli v dohledné době vůbec povede. Takže zatímco se vypouští mediální bubliny o tom, jak bude NordStream 2 zastaven, v zákulisí se dle mého soudu horečně přemýšlí o tom, čím jeho spuštění ospravedlnit. Nejspíš to dopadne nějakým výrokem typu „Záchrana klimatu je nejvyšší prioritou a tomuto cíli je třeba přinášet oběti“. Přičemž se taktně zamlčí, že tou obětí má být Ukrajina.

Vladimír Putin prostě moc dobře ví, že proti sobě nemá politiky, ale jejich karikatury, že akceschopnost NATO už není taková, jako bývala, a že díky vlastnictví kohoutů k plynovým rourám má „západ“ v hrsti. Ten navíc tím, jak propadl v „zelené blouznění“, dělá všechno pro to, aby svoji závislost na jeho zemi ještě zvýšil. 

Rusku je zkrátka jasné, že si může vyskakovat, přičemž kromě rozhořčených výkřiků a razantních prohlášení mu za to v podstatě nic moc nehrozí. A co na to „západ“? Obávám se, že se bude opakovat to, co po ruské anexi Krymu. Tedy přes všechny silácké proklamace nechá nakonec Ukrajinu na holičkách. Což bude nebetyčná ostuda. O to větší, že v ní dříve vzbudil naději, že by snad mohla být jednou součástí NATO, ačkoliv svoji nabídku nemyslel vážně (zde).

Za sebe tak říkám alespoň prosté: „Promiň Ukrajino…“

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 24.2.2022 9:01 | karma článku: 42,24 | přečteno: 3132x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,58 | Přečteno: 1204x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6709x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,32 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,42
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik