Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putinova drahota

Jedním z předvolebních hesel koalice SPOLU bylo „Babišova drahota“ reagující na tehdejší vlnu zdražování. Věcně to však byl nesmysl a koalice si tak přímo říkala o to, aby pokračující drahota nesla jméno Petra Fialy.

Což by však bylo označení úplně stejně nesmyslné. Za zdražováním totiž v obou případech stojí okolnosti, které ani jedna z obou vlád ovlivnit neumí a může tak pouze mírnit jejich dopady. Kabinet Andreje Babiše zkrátka nemohl nic dělat s prudkým růstem cen energií způsobeným především neprozíravou a naivní „zelenou politikou“ EU. Této drahotě by tedy slušelo adjektivum „zelená“.

Současná vláda Petra Fialy k tomu všemu navíc čelí i dopadům agrese Ruska proti Ukrajině. Kromě vlivu na ceny ropy a plynu dochází také k omezení dodávek surovin a zboží z Ukrajiny. Odtud bereme především železo, ocel a některé zemědělské produkty. Logicky tedy rostou i jejich ceny. To vše se pak promítá do zdražování potravin a dalšího zboží a služeb. Současnou drahotu je tak podle mne adekvátní označit jako „Putinovu“. Přičemž by byla nejspíš mírnější, pokud by se země EU „neupsaly ďáblu“ zvyšováním své závislosti na Rusku. 

Současný vývoj tak hází vidle do snahy vládní koalice dostat schodek státního rozpočtu pod 300 miliard. Pan ministr financí Stanjura sice při jeho sestavování prokázal, že je opravdu kouzelník (čímž mi odpověděl na moji dřívější otázku), ovšem nyní by se měl předvést také jako věštec. Za současné situace, kdy předně není vůbec jasné, jak dlouho bude válka trvat a jaký bude její vývoj, se totiž z návrhu rozpočtu stal seznam zbožných přání. Je evidentní, že inflace nadále poroste, což by mělo něco přisypat na jeho příjmovou stránku. Jenomže se bude také utlumovat hospodářský růst, což jí zase nějakou tu kačku sebere. Trendy jsou tedy sice zřejmé, jenomže pro sestavení rozpočtu by bylo fajn znát taky čísla. Občas sice zazní nějaké prognózy, přičemž někdo připouští i recesi, ale ty nelze brát vážně. Stále totiž existuje celá řada neznámých. 

Není třeba vůbec zřejmé, jak moc zasáhne náš pracovní trh odliv Ukrajinců vracejících se domů bránit svoji zemi proti ruské agresi a jak mu naopak pomůže příliv uprchlíků. Na rozdíl od migrační vlny v roce 2015 jde totiž o lidi, kteří jsou prakticky okamžitě zaměstnatelní. Jenomže zatímco odcházejí muži, kteří pracovali převážně ve stavebnictví a ve výrobních provozech, přicházejí především ženy, které je sice mohou částečně nahradit ve výrobě, ale těžko půjdou někam zdít příčky. Mohou ale vytrhnout trn z paty zaměstnavatelům ve službách, potravinářství, zemědělství a podobných oborech. Někoho tak změna na trhu práce zasáhne negativně, jinému pomůže. Jaký to však bude mít dopad na vývoj ekonomiky je zatím ve hvězdách.

Je třeba pochopitelně počítat i se zvyšujícími se výdaji eráru. Ať už budou s válkou souviset bezprostředně, jako je například přímá finanční a materiální pomoc Ukrajině a náklady spojené s péčí o uprchlíky, nebo zprostředkovaně. V důsledku rostoucí inflace bude totiž nejspíš nutné počítat s větším navýšením důchodů, případně se zvyšováním sociálních dávek a rozšiřováním okruhu lidí, kteří je pobírají.

Suma sumárum to všechno znamená, že zatímco příjmy rozpočtu půjdou dolů, jeho výdaje zamíří směrem opačným. Tempo obojího přitom zatím nelze určit. Za těchto okolností je tak úplně jedno, jaký rozpočet vláda navrhla, protože vychází z předpokladů, které už neplatí. Co s ním ale dál (tento článek vzniká před jeho třetím čtením)? Měla by jej vláda na poslední chvíli stáhnout, přepracovat a předložit znovu, nebo pokračovat v jeho schvalování, přestože je to jen množina hausnumer? Koalice zvolila druhou možnost a podle mne je to tak správně. Protahovat období rozpočtového provizoria totiž není dobré. Navíc vychází z priorit předchozí vlády. Takhle bude sice stát hospodařit podle nerealistického rozpočtu, ale bude alespoň z pera vlády současné. Ta by pak měla předložit nový tak rychle, jak jen to bude možné. A opozice by snad nemusela dělat kolem hlasování o jeho současné verzi zbytečné ciráty.

Další otázkou je, jak bude současná vláda rostoucí drahotě čelit. A to jak z pohledu krátkodobého, tak i toho dlouhodobého. V prvním případě existují pouze řešení špatná a pak ta ještě horší. Některé země snižují DPH. To však znamená výpadek na příjmové straně rozpočtu. Na druhou stranu má však i protiinflační efekt. Další možností je cenová regulace. K ní přistoupila třeba Francie v případě elektrické energie (zde). Kritici tvrdí, že to likviduje volný trh. Což je blbost. V této oblasti už totiž není co likvidovat. 

Vláda však označila podobná řešení za populismus a zvolila jinou cestu. Zrušila povinnost přimíchávat biosložky do paliva, odpustila silniční daň za rok 2022 pro osobní a nákladní vozidla do 12 tun a chce kontrolovat pumpaře, jestli nezdražují moc (zde). Což jsou bohužel opatření, která jsou za současné situace platná jak padák v ponorce. Pomohou totiž sice trochu podnikatelům a zemědělcům, ovšem růst cen pohonných hmot nezmírní ani o haléř.

Z pohledu dlouhodobějšího jsou pak podle mne vedle naprosto evidentní nutnosti snižovat naši energetickou závislost na Rusku důležité dva aspekty. Předně se opět potvrzuje, jak je dobře, že nejsme součástí eurozóny a naše národní banka má tak stále možnost svojí měnovou politikou částečně dopady drahoty mírnit. Pokud by tomu totiž tak nebylo, nezbývalo by nám nic jiného než z povzdáli sledovat, jak dělá Evropská centrální banka měnovou politiku vyhovující především největším ekonomikám eurozóny. A přitom proklínat den, kdy jsme euro přijali.

Co ovšem s rostoucími cenami elektrické energie? Současný stav, při kterém ji vyrobíme za pár šupů, abychom si ji pak přes energetickou burzu koupili násobně dráž, je totiž na hlavu padlý. To je jak prodat živého králíka za pár korun, a pak si v supermarketu koupit za cenu násobně vyšší baleného. I když on ten příměr vlastně moc nesedí. Do ceny králíka koupeného v obchodě se totiž promítá práce související s jeho zpracováním. Tedy že ho někdo porazí, vykrví, stáhne a odstraní z něj vnitřnosti. V případě elektrické energie si však kupujeme tu samou, co jsme vyrobili, ovšem za cenu zdeformovanou emisní povolenkou.

Tento systém absolutně likvidující tržní prostředí je třeba zkrátka opustit a vláda by podle mne měla hledat možnosti, jak na to. Nejspíš asi nemáme takovou moc, abychom bruselské vrchnosti řekli „strčte si povolenky za klobouk“. Nepochybně bychom však mohli spojit síly s některými dalšími členskými zeměmi EU, kterým také leze krkem prodávat elektřinu levně a pak si ji kupovat mnohonásobně dráž jenom proto, aby si spekulanti s emisními povolenkami namastili kapsy. A nejspíš by se přidaly i některé z těch, které elektřinu pouze dovážejí. Ceny utržené ze řetězu totiž dusí i je.  

To vše je však běh na dlouhou trať a může to zabránit dalším budoucím (a horším) otřesům. V tom, co nás však čeká bezprostředně, nám to nikterak nepomůže a jsme odsouzeni k tomu si „Putinovu“ drahotu střihnutou drahotou „zelenou“ pořádně užít. 

I když lidé na Ukrajině by s námi určitě měnili...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 10.3.2022 9:01 | karma článku: 43,95 | přečteno: 6858x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,65 | Přečteno: 1212x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6710x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,33 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,43
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik