Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo nemá svůj „hate klub“, jako by nebyl...

O fanklubech už asi každý slyšel. Jde o formální nebo neformální sdružení obdivovatelů populárních osobností. Typicky umělců či sportovců. Co je to ale „hate klub“? V něm se naopak sdružují lidé někoho bytostně nenávidící.

Členy fanklubů se stávají lidé, které spojuje obliba nějakého populárního člověka, obvykle umělce či sportovce, nebo třeba i sportovního klubu. Ty si samozřejmě svých fanoušků váží, přičemž jako projev přízně pro ně pořádají všelijaké akce a nabízí jim různé výhody. Jako například přednostní možnost získat lístky na představení, koncerty či sportovní utkání a podobně. Fanoušci nedají na své idoly samozřejmě dopustit a usilují o to, aby si i oni všimli jich. A tak jim udělá radost, když s nimi mohou prohodit pár slov, získat jejich podpis, nebo si spolu udělat „selfíčko“ Ovšem i fanouškovství se může někdy vymknout. Pak se mění v až fanatickou posedlost ústící v pronásledování a obtěžování dotyčného idolu.

Jde však naštěstí spíše o výjimky. Na rozdíl od „hate klubů“, kde je fanatická posedlost někým naprosto běžná a jde v podstatě o jeden z jejich základních rysů. Tyto kluby, na rozdíl od těch fanouškovských, nejsou nikterak formálně organizovány. Není to však jediná odlišnost. Zatímco fanoušci obvykle projevují určitý typ „věrnosti“ a svoji přízeň tedy věnují jen jednomu idolu, „hateři“ jsou často členy více klubů spojující to, že jejich „antiidoly“ jsou osobnosti reprezentující obdobné postoje či názory. Kdo je zkrátka členem „hate klubu“ Andreje Babiše, patří zpravidla i mezi ty, kteří bytostně nenávidí Miloše Zemana. Dříve se takto člensky překrývaly například „hate kluby“ pánů Kalouska a Topolánka. Ona se vůbec tato neformální uskupení zaměřují nejčastěji na politiky, pak na novináře, komentátory a glosátory a někdy dokonce i na běžné účastníky internetových diskuzí. Zkrátka na lidi, kteří se veřejně vyjadřují k různým společenským tématům ať už z titulu své funkce, pro svoji obživu, nebo zkrátka jen proto, že jim to nedá.

Členové fanklubů projevují náklonost svému idolu třeba poslechem jeho písniček, návštěvou koncertů, sportovních utkání, ale třeba i stylem oblékání. Projevy nenávisti členů „hate klubů“ jsou také různorodé. Často jsou velmi aktivní na sociálních sítích, nebo v internetových diskuzích, kde využívají každé příležitosti, aby to svému „antiidolu“ pořádně nandali. Za což jsou svými „spoluhatery“ odměňováni fanatickým potleskem ve formě „lajků“ či jejich ekvivalentů. Přičemž čím méně argumentů jejich příspěvky obsahují, tím jsou razantnější, nesmlouvavější a často i vulgárnější. A tím více jsou i „lajkovány“. 

Ale čert vem nějaké nadávky na internetu nebo na demonstracích. Jsou v podstatě neškodné a mnohem více toho vypovídají o svých autorech než o těch, kterým je v nich spíláno. Jenomže existují projevy i mnohem závažnější. Třeba stavění šibenic pod okny dotyčného „antiidolu“, volání po jeho smrti, případně projevy lítosti nad tím, že ještě neumřel. Obzvláště zavrženíhodné je pak to, když tito „hateři“ ventilují svoji nenávist i proti jeho rodinným příslušníkům. A jen o málo méně odporné jsou pak projevy zdánlivě umírněných členů „hate klubu“ omlouvající takové jednání výroky typu: „Sice je to přehnané, ale kdyby ten šmejd (ne)udělal to či ono, tak by se to nestalo. Takže si za to může sám“.

Stejně jako členové fanklubů usilují o to, aby si jich jejich idol všimnul, tak i členové „hate klubu“ usilují o pozornost svého „antiidolu“. Bombardují jej proto jedovatými slinami, co to dá a doufají, že se proti tomu třeba ohradí. A pokud to skutečně udělá, tetelí se blahem, přičemž někdy mohou být jejich pocity až euforické. Hlubokým zklamáním je pro ně naopak to, když vyjde jejich snaha vniveč a jejich „antiidol“ je ignoruje. 

Existence „hate klubů“ je zkrátka realita, se kterou musí počítat každý člověk, který nese svoji kůži na trh tím, že veřejně prezentuje svoje názory a postoje. Je to pro něj vlastně i jakési potvrzení toho, že je skutečnou osobností. Nějaký nýmand by totiž „haterům“ nestál za tu námahu dávat mu své opovržení najevo. Jak ostatně říká i můj brácha: „Když mě lidí pomlouvají, tak je to pořád ještě lepší, než kdyby na mě kašlali“. I když ona ta citace není úplně přesná. Místo „kašlali“ používá totiž brácha poněkud jadrnější výraz...

A tak nechť je každý na svůj „hate klubu“ pyšný, hýčká si ho a jeho členům poskytuje dostatek příležitostí, aby se mohli svými projevy nenávisti vůči němu realizovat ke své spokojenosti.

Vždyť jen máloco přináší člověku větší potěšení, než když dělá radost druhým...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 25.8.2022 9:01 | karma článku: 39,26 | přečteno: 1245x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,65 | Přečteno: 1212x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6710x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,33 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,43
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik