Volba mezi špatným svědomím a katastrofou

28. 04. 2022 9:01:55
Rusko zastavilo dodávky plynu Polsku a Bulharsku poté, co za něj obě země odmítly platit v rublech. Putin tak dokázal, že nemluvil do větru, když tímto krokem vyhrožoval. Čas na rozhodnutí, čím za plyn platit, se však krátí i nám.

Řešení jsou pouze dvě. Buď přistoupit na ruskou podmínku platit za něj v rublech, nebo nikoliv. Můžeme sice protestovat a vykřikovat něco o tom, že jde o porušení smluvních podmínek, podle kterých máme platit v eurech, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat. O dodávkách totiž rozhoduje ten, kdo má ruce na kohoutech. Tedy Rusko. A nějaké porušení smlouvy? Tím požadavek na platby v rublech nepochybně je. Ale pokud nemáme v ruce účinný nástroj, kterým bychom Rusko k jejímu dodržování donutili, tak to jsou jenom plané řeči. Bez něj je totiž naivní si myslet, že lze přimět k respektování pravidel někoho, kdo v jiných situacích opakovaně prokázal, že mu jsou nějaké zásady úplně ukradené?

Před naší vládou teď leží zásadní dilema, jak se v dané situaci zachovat. Podle zdrojů z agentury Bloomberg má, stejně jako jiné země, čas na rozmyšlenou zhruba do půli května (zde). Přistoupit na platbu za plyn v rublech, jak před časem připustilo třeba Slovensko (zde), poněkud šalamounsky řeší Maďarsko (zde) a podle informací zmiňované agentury Bloomberg i Rakousko? Nebo trvat na znění smlouvy a vystavit se tak s největší pravděpodobností tomu, že nám Rusko plynové kohouty zavře? Pravda, do této nezáviděníhodné situace se současný kabinet nedostal svojí vlastní vinou. Pan premiér Fiala má totiž pravdu v tom, že otázku naší energetické bezpečnosti předchozí vlády hrubě podcenily (zde). A neomlouvá je ani to, že má v této věci máslo na hlavě i EU a její naivní „zelená“ politika.

Současná vláda tedy za situaci sice nemůže, ale musí jí řešit. A bude tedy sklízet i „plody“ svého rozhodnutí. Bez ohledu na to, jakou cestu zvolí, budou nejspíš mimořádně trpké. Pokud totiž Rusku ustoupí a bude platit za plyn v rublech, dostane se pod palbu kritiky celé řady lidí (včetně velké části svých podporovatelů) vnímající to jako podraz na Ukrajinu a zradu hodnot, kterými se tak často ohání. V důsledku toho jí prudce poklesne podpora a politici vládních stran tak mimo jiné mohou zapomenout na úspěch v podzimních komunálních a senátních volbách.

Co však nastane, pokud si vláda „zachová tvář“ a platit v rublech odmítne? Zastaví se dodávky plynu a my se budeme muset spolehnout především na naše zásoby. Hovoří se sice o nějakém „evropském řešení“, ale na to se podle mne moc sázet nedá. EU totiž už několikrát prokázala, že je spolkem pouze do pěkného počasí, ale kdykoliv se obloha zatáhne, je v koncích. Když zkrátka někdo selže při krizi finanční, migrační i covidové, není jediný důvod si myslet, že to tentokrát dopadne jinak.

Takže se oprostěme od snění o „unijní záchraně“ a vraťme se do reality. Ta hovoří o tom, že naše zásoby plynu by nám měly vystačit zhruba na tři měsíce (zde). Takže s nimi bude třeba šetřit. Což mají podle vládního plánu jako poslední pocítit domácnosti a jako první průmysl (zde). Ten tak zůstane při naší téměř úplné závislosti na dodávkách plynu z Ruska prakticky na suchu. To bude znamenat zavírání podniků (zde) vedoucí podle mne k hluboké ekonomická recesi, prudkému růstu nezaměstnanosti a sociálním dopadům, které známe jen z filmů o období Velké hospodářské krize. S nadsázkou by se tak dalo říci, že si lidé sice budou moci na sporáku pod rendlíkem zapálit, ale už do něj nebudou mít co dát.

V tu chvíli opustí „hrdinství“ i ty, kteří dosud vyzývali vládu razantně k tomu, ať Rusku neustupuje. On je totiž dost podstatný rozdíl mezi tím, když člověk říká, že nemá „problém se uskromnit“, a tím, když zjistí, že to „uskromnění“ secsakra bolí. Výsledkem tak bude i v tomto případě významný pokles voličské podpory pro vládní strany a razantně nižší šance jejich politiků uspět v zářijových volbách.

To, že vláda nemůže tuto situaci „vyhrát“, by ji však mohlo oprostit od uvažování typu „co je pro ni lepší“ (nejen) ve vztahu k blížícím se volbám a rozhodovat podle toho, co je lepší pro Českou republiku. Jenomže to je právě ta otázka. Je lepší udržet v chodu hospodářství i za cenu „ztráty tváře“, nebo se stát těžce zkoušenými „morálními vítězi“? A pokud zvolí druhou cestu, jsou lidé opravdu připraveni vyrovnat se s problémy, o kterých se zatím jen teoretizuje, ale v praxi si je drtivá většina z nich neumí ani představit? Nedošlo by pak mezi nimi k tak obrovské nespokojenosti, která by vynesla k moci takové politické kreatury, vedle kterých by nám připadaly všechny dosavadní vlády ODS, ČSSD i ANO jako naprosto super?

Umí si však na otázku, kterou bude muset vláda dříve či později rozlousknout, odpovědět také každý z nás? Je totiž sice fajn ohánět se „čistým svědomím“, ale ono se o něm krásně hovoří a velmi lehce se zastávají ty „správné postoje“, když je člověk v teple a pohodlí. Ovšem ve chvíli, kdy na něj důsledky jeho rozhodnutí začnou opravdu dopadat a jemu je najednou ouvej, tak jsou zpravidla jeho „morálně volní vlastnosti“ a „hrdinství“ vystaveny tak těžké zkoušce, že v ní zdaleka ne každý obstojí.

Už brzy bude mít každý z nás možná šanci zjistit, zda obstojí i on sám...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 28.4.2022 9:01 | karma článku: 45.91 | přečteno: 8381x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.76 | Přečteno: 1159 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.97 | Přečteno: 985 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.53 | Přečteno: 1000 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.71 | Přečteno: 1117 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 908 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1581 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 41.98 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...