Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Salámovou metodou k federalizaci EU

Víte, co to je „salámová metoda“? Je to strategie, při které se dosahuje stanoveného cíle postupnými a relativně nenápadnými kroky. Přičemž lze „krájením koleček salámu“ dospět třeba i k federalizace EU.

Že je větší integrace EU snem celé řady našich i evropských politiků, není žádným tajemstvím. Naznačuje to i volání po úpravě unijních smluv od šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Konkrétně by mělo jít o změny ve způsobu hlasování v otázkách týkajících se obrany a zdravotnictví, kdy by už na základě požadavku na „zjednodušení a zrychlení rozhodování“ neměla napříště platit podmínka jednomyslnosti, ale rozhodovalo by se většinově (zde). Dále by se měl změnit i systém evropských voleb, kde by existovala vedle národních kandidátek i jedna „genderově vyvážená“ (sic!) celounijní (zde). 

Tomuto návrhu nepřekvapivě zatleskal francouzský prezident Emanuel Macron. Jeho země společně s Německem by tak totiž EU v podstatě ovládly, protože by dokázaly prosadit svou i v oblastech, kde se jim to doposud kvůli podmínce jednomyslnosti nedařilo. A stejně pochopitelný je i zdrženlivý postoj zemí, které by tak svůj vliv na fungování sedmadvacítky naopak ztratily. Ty sestavily otevřený dopis, ve kterém před unáhleným přijímáním podobných změn varují. Vládu Petra Fialy ctí, že naše země patří mezi jeho signatáře.

A proč jsou vlastně změny způsobu hlasování od jednomyslného k většinovému a vytváření celounijních volebních kandidátek kroky k federalizaci? Oslabují pravomoc a postavení členských států a byť neznamenají posun zásadní, jsou oním příznačným „vstrčením dvou prstíčků do světničky“. Po nich by pak následovaly další znamenající postupný přesun kompetencí do Bruselu ve jménu ještě výraznějšího „zjednodušení a zrychlení rozhodování“ (přičemž nejefektivnější model rozhodování a řízení má diktatura), až by jich bylo tolik, že by dříve či později přišel někdo s myšlenkou na vytvoření „evropské federální vlády“. Zlatým hřebem by pak bylo ustanovení funkce „evropského prezidenta“, protože šéf Evropské komise je přeci jenom „pouhý úředník“ a v čele „Evropské federace“ by měl stát někdo, kdo má mandát politický.

Cesta k federalizaci EU je však naštěstí ještě dlouhá. Proto volí evropská vrchnost jiné formy, jak už nyní svůj vliv na členské státy posílit a jak v nich prosazovat svoji vůli. A to i v oblastech, ve kterých v současnosti žádné formální kompetence nemá. Jako je třeba vzdělávání.

Výsledkem je pak Zpráva o provádění opatření v oblasti vzdělávání, kterou přijal Evropský parlament počátkem dubna. Kromě obecných proklamací o důležitosti vzdělávání obsahuje i partie, ve kterých se hovoří o výchově k „evropskému občanství“. Ta by měla začít už ve školkách a neměl by ji zajišťovat jen tak někdo, ale tzv. „euroučitelé“ (sic!), kteří prošli speciální přípravou. Jedním z často omílaných výrazů dokumentu je pak pojem „udržitelnost“ a to nejen ve smyslu klimatickém, ale i sociálním, společenském, ekonomickém a kdoví jakém ještě. Prostě tak, aby byl dostatečně gumový a požadavkem na dosažení „udržitelnosti“ se dalo přebít prakticky cokoliv.

V těch z nás, kteří chodili do školy ještě za minulého režimu, to celé vyvolává nepříjemné asociace s tehdejší výukou „Občanky“. Jen jsme tenkrát nebyli vychováváni k „evropskému občanství“, ale ve jménu „socialistické morálky, proletářského internacionalismu a revolučních tradic dělnické třídy, která pod vedením komunistické strany ztratila své okovy“. Teď se budou děti ve jménu „udržitelnosti“ všeho druhu učit o nutnosti přestat zítra jezdit autem, jinak se pozítří uškvaříme, o prospěšnosti sestěhování lidí rozdílných kultur na jedno místo v očekávání, že si padnou kolem krku (a zamlčení, že si po něm naopak půjdou) nebo o tom, že cena zboží má být určována „férovostí“. Tedy tím, zda je, či není jeho výrobce nějak „znevýhodněn“.

Pravda, na nás ten výplach mozků nezanechal žádné zvláštní stopy a tomu, jaké blbosti nám tenkrát tloukli do hlavy, se dnes už jenom smějeme. Poděkujme za to svým rodičům, kteří nám doma opatrně, aby to naše hlavičky pochopily, vysvětlovali, že soudružka učitelka nemusí mít ve všem tak úplně pravdu, ale při zkoušení jí to nemáme říkat, protože si tím ušetříme problémy. Podobný úkol podle mne nyní stojí i před rodiči školáků současných a doma se tak bude mluvit zase jinak než ve škole.

Zmiňovaná zpráva však obsahuje i humorné pasáže. Tedy alespoň na první pohled. Jako je třeba toto ustanovení:

„... vyzývá Komisi, aby zvážila možnost podpory vytvoření památníku Evropské unie v každé obci každého členského státu, který by byl pro občany vizuálním symbolem evropské integrace.

Pokud má někdo po přečtení tohoto bodu pocit, že zpráva musela být schvalována na apríla, nebo že europoslanci nemohli být při hlasování v nejlepší duševní formě, tak se mýlí. I když si jsem jistá vlastně jen tím prvním. To druhé totiž posoudit neumím, neboť nemám schopnosti paní Džamily Stehlíkové diagnostikovat psychické poruchy na dálku.

Nápad s výstavbou památníků EU je zkrátka myšlen smrtelně vážně. Pravda, u nás v Česku by to nemusel být zase až tak velký problém. Po minulém režimu nám tu zůstala celá řada prostranství, kam dříve chodili lidé povinně uctívat Lenina, Gottwalda nebo jiné komunistické modly, takže se přímo nabízí, aby se tam teď chodili klanět zase. Ale nejsou zdaleka všude. On totiž ani bolševik neměl tu drzost stavět památníky komunismu v každé vesnici.

Evropská vrchnost je v tomto směru nejspíš přeci jen o něco zpupnější. Mám pro ni tedy tento vzkaz:

Památníky EU jsou zbytečné. Pokud bude EU lidem sloužit a nikoliv naopak, budou ji podporovat i bez nich. A pokud lidem sloužit nebude a bude jim otravovat život, tak to žádné památníky nezachrání...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 12.5.2022 9:01 | karma článku: 46,20 | přečteno: 6875x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Důchodová nereforma s jepičím životem

Vláda schválila návrh novely zákona o důchodovém pojištění zvyšujícím věk odchodu do penze. Říká tomu „důchodová reforma“, ale ve skutečnosti jde jen o parametrickou změnu. A nejspíš bude mít i jepičí život.

3.5.2024 v 9:02 | Karma: 32,31 | Přečteno: 875x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Nebezpečná hra s ohněm

Co myslíte, že je nebezpečnější – kouřit na bedně s dynamitem, kontrolovat množství benzínu v nádrži s hořící sirkou v ruce, nebo se vojensky zapojit do války na Ukrajině? Kdo tipoval poslední možnost, podle mne trefil.

26.4.2024 v 9:02 | Karma: 34,59 | Přečteno: 976x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,94 | Přečteno: 1259x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,12 | Přečteno: 6737x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

  • Počet článků 280
  • Celková karma 39,19
  • Průměrná čtenost 4952x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik