Netolerancí za toleranci

19. 05. 2022 9:01:55
Aktivisté lobující za práva i „práva“ sexuálních menšin a prosazující co nejliberálnější přístup k potratům se často dovolávají tolerance od ostatních lidí. Sami jsou přitom často ukázkovým příkladem netolerance k názorům jiných.

Naposledy se to ukázalo před několika týdny, když jejich zástupci poslali otevřený dopis ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi s výzvou, aby ukončil spolupráci s Hnutím pro život (zde), což je organizace poskytující všestrannou podporu těhotným ženám a ženám po potratu, které se v souvislosti se svým stavem ocitly v nějaké obtížné situaci. Jde o pomoc psychickou, sociální, bytovou, právní nebo třeba se splácením hypotéky (zde). A to vše bez jediné koruny podpory od státu. Té se ostatně netěší ani druhá organizace, která je solí v očích aktivistů. Jde o Alianci pro rodinu, hájící tradiční pojetí manželství jako svazku muže a ženy (zde).

V otázce umělého ukončení těhotenství zaznívají jak názory ultrakonzervativní, které vylučují tuto možnost dokonce i v případě, kdy těhotenství ohrožuje život matky a jeho pokračováním by tak k záchraně života nenarozeného dítěte stejně nedošlo, až po ultraliberální považující potrat za specifickou metodu „post-antikoncepce“. Jak už to tak v těchto situacích bývá, oba tyto krajní postoje jsou absurdní, ideální řešení neexistuje a to nejméně špatné leží někde mezi nimi. Nicméně pro vyváženost diskuze je nutné, aby dostávali prostor prezentovat své postoje zastánci různých názorových stran. Požadavek na „umlčení“ jedné z nich je pak alarmujícím pokusem tuto vyváženost porušit. A přímo skandální je i jeho zdůvodnění. Aktivisté totiž uvádějí, že jde o názory „v rozporu s postoji širší veřejnosti“. Co je to sakra za důvod? Není snad právo prezentovat i menšinové názory jedním ze základních rysů svobodné společnosti?

Vystrnadit své oponenty z diskuze o uzákonění stejnopohlavních manželství se snaží i LGBT aktivisté. Už před časem se například pan Kryštof Stupka rozčiloval nad tím, jak je možné, že je zástupkyně Aliance pro rodinu paní Jana Jochová vůbec pozvaná do televizní debaty (v čase zhruba 16:50 zde). Nyní aktivisté požadují po Ministerstvu práce a sociálních věcí, aby s touto organizací ukončilo spolupráci. Svůj požadavek přitom zdůvodňují její údajnou „homofobností“. Což ovšem nevyjadřuje vůbec nic, protože podle nich je homofobem každý, kdo stejnopohlavní manželství odmítá. Dokonce i současný premiér Petr Fiala (zde).

Kroky a vyjádření aktivistů tedy rozhodně tolerancí vůči názorům jiných neoplývají. Dokážete si však představit, co by se asi spustilo za virvál, kdyby to bylo obráceně a někdo chtěl podobným způsobem vylučovat z veřejné diskuze je? To by bylo „bití na poplach“, to by bylo výkřiků o „homofobii“ a o „útoku na svobodu“, to by se politici předháněli v tom, kdo takový požadavek odsoudí co nejrazantněji.

Pravdou však je, že i ve většinové společnosti se vyskytují jedinci, kteří to dávají gayům a lesbičkám pořádně „sežrat“. Jsou to zkrátka hulváti, a tak se jako hulváti také chovají. Na rozdíl od LGBT aktivistů se však nedovolávají jejich tolerance. A pravdou také je, že netolerance a nenávist vůči názorům jiných není projevem homosexuální komunity, ale některých aktivistů osobujících si právo jejím jménem mluvit. Čímž bohužel vnímání gayů a lesbiček většinovou společností moc nepomáhají, přestože si myslím, že velká většina z nich s jejich počínáním nesouhlasí a tuto netoleranci odsuzují. Až na výjimky však není jejich hlas zatím moc slyšet (zde).

Ve svobodné a demokratické společnosti má každý právo vyslovit svůj názor, stejně jako má každý právo názoru jiného oponovat. Tolerance k něčímu názoru totiž neznamená s ním automaticky souhlasit, ale nebránit tomu, aby mohl zaznít. Takže ať si každý klidně říká, že je pro uzavírání stejnopohlavních sňatků, nebo že je proti nim. A stejně jako může kdokoliv lobovat za co nejliberálnější přístup k potratům, někdo jiný může požadovat jejich zákaz. Nikdo však nemá právo nikoho z diskuze vylučovat, natož aby nabádal kohokoliv, aby tak učinil z titulu pravomocí mu svěřených. A pokud si k tomu ještě stěžuje na projevy netolerance vůči sobě, tak už jde o nestydatost naprosto neskutečnou.

Musím se přiznat, že titulek dnešního článku „Netolerancí za toleranci“ není z mé hlavy. Už ani nevím, kde jsme toto heslo viděla poprvé, ale zaujalo mne svojí výstižností. Netolerancí k názorům jiných aktivisté samozřejmě žádné tolerance nedosáhnou. Právě naopak. Navíc tím podněcují jeden druh netolerance, který je však podle mne v demokracii dokonce žádoucí.

Netoleranci k netoleranci vůči názorům jiných...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 19.5.2022 9:01 | karma článku: 39.67 | přečteno: 1314x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.69 | Přečteno: 1139 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.92 | Přečteno: 979 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.49 | Přečteno: 996 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.68 | Přečteno: 1115 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 11.07 | Přečteno: 150 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 10.59 | Přečteno: 293 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 41.95 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...