Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neudržitelná „udržitelnost“

Když člověk jen tak brouzdá po internetu, poslouchá zprávy, nebo sleduje v televizi nějaký pořad a při reklamách neodejde od obrazovky, docela často na něj odněkud vybafne výraz „udržitelnost“. A vyskočit na něj může i odjinud.

Třeba z lednice. Stačí, když ho nějaký výrobce umístí na etiketu svého zboží s tím, že „udržitelný“ je buď obsah, nebo obal, případně obojí. Někdy má zkrátka člověk pocit, že před tímto pojmem nemá šanci utéct, a že je kolem něj tak nějak „přeudržitelno“. Kdo chce být zkrátka „in“, tak je „udržitelný“.

Pojem „udržitelnost“ však není chápán pouze ve svém původním environmentálním významu, ale poněkud nám nabobtnal o aspekty sociální a společenské. Což je klasickou ukázkou toho, jak se může původní dobře myšlený záměr zvrhnout. Před drahnou řádkou let to začalo smysluplným a vítaným úsilím o to, abychom dýchali čerstvý vzduch, řeky nepřipomínaly stoky a nežili jsme uprostřed měsíční krajiny. A došlo to až k pokusům poroučet větru a dešti ve jménu záchrany lidstva před jeho usmažením se. Alespoň tak zní jeden z cílů architekty „udržitelnosti“ veřejně prezentovaný. Ve skutečnosti však podle mne pouze hledají způsob, jak se napojit na veřejné i privátní penězovody a pořádné se napakovat.

Že to celé bude stát balík, je přitom jasné. V případě programu Green Deal, který tvoří její podstatnou a nejviditelnější část, se hovoří o bilionu eur (zde). Kde je vzít a nekrást? Evropská ekonomika na to nevydělá. Ta totiž skomírá, když ji vedle aktuálně extrémních cen energií dlouhodobě trápí neefektivita, přeregulovanost a vysoká závislost na dodávkách nejen surovin, ale už i technologií ze zemí, které nám rozhodně nejsou příliš nakloněny. To všechno má samozřejmě vliv i na ceny zboží v zemích EU vyráběném a požadavky na jeho „udržitelnost“ je jen zvyšují.

A aby toho nebylo dost, tak evropská vrchnost postupně likviduje i ta hospodářská odvětví, která v Unii doposud docela slušně fungovala. Jako třeba automobilový průmysl. Od roku 2035 totiž nebude nejspíš možné koupit v EU nový vůz se spalovacím motorem (zde). Pokud to takhle půjde dál, tak se v ní časem nebude vyrábět nic, co by mělo šanci uspět na světových trzích. Nikdo totiž nebude mít zájem nakupovat předražené unijní zboží jen proto, že je „udržitelné“. 

Z čeho tedy bude „udržitelnost“ financovaná? Na Green Deal mají jít peníze z rozpočtu EU a dále ze soukromých a veřejných zdrojů, pro které se má vytvořit „rámec“, aby mohly být investovány „snadněji“. Což je eufemismus pro roztočení rotaček na „tištění“ peněz, z nichž část poteče přes unijní rozpočet a část přes privátní či veřejné subjekty. Půjde přitom o tak obrovský balík, že vedle něj jsou debaty o tom, zda je největším „rozpočtovým zločincem“ Andrej Babiš se svými 900 miliardami souhrnného schodku (zde) nebo Petr Fiala, který nás plánuje zatížit celkově ještě o 300 miliard víc (zde), malichernými hádkami o drobné.

Jenomže ani masivní „tištění“ peněz nebude na financování toho všeho stačit. A tak chtějí architekti „udržitelnosti“ získat nějaké prostředky i od drobných investorů. Světlo světa tedy spatřily „udržitelné investice“ mající sloužit k financování firem a projektů, které jsou „šetrné k životnímu prostředí, společensky přínosné a sociálně odpovědné“ (zde). Víte, co mají všechny tyto projekty a firmy společného? Bez subvencí z veřejných peněz by nepřežily ani den a investice do nich budou mít nějakou hodnotu pouze do okamžiku, než tato podpora skončí. A až to přijde, zůstanou investorům jenom oči pro pláč...

Subvencovat „udržitelnost“ nelze zkrátka do nekonečna a sama si na sebe nevydělá. Natož aby generovala profit. Což je dáno tím, že nevznikla z nějaké přirozené a spontánní potřeby, ale vychází ze „zelené“ ideologie a sociálního inženýrství. A ty na žádných tržních ani ekonomických pravidlech založeny nejsou. Navíc znevýhodňuje tu část světa, která ji vzývá, protože ji činí vůči jeho zbytku nekonkurenceschopnou. 

„Udržitelnost“ je prostě neudržitelná…

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 9.6.2022 9:01 | karma článku: 45,64 | přečteno: 6117x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,59 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6710x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,32 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,42
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik