Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čas na SPOLUvládu s ANO

Stává se čím dál reálnější, že nás energetická krize zasáhne měrou, kterou jsme si nedokázali představit ani v těch nejčernějších snech. A vládní recepty na její řešení se ukazují být obdobně účinné jako aspirin na zlomenou nohu.

Ceny energií se již definitivně zbláznily a na to, jak se budou vyvíjet dál, by nikdo nevsadil ani zlámanou grešli. Jasné je jen to, že pokud se nám nepodaří dostat je pod kontrolu, jsme ve velkém průšvihu. Vláda pro to nedělá nic moc. Vždyť její doposud největší šlágr jménem „úsporný tarif“ neznamená nic jiného než rozdávání peněz, které lidem předtím sebrala. Něco podobného teď slíbila i firmám (zde). Jenomže tím řeší pouze následky, a nikoliv příčiny vysokých cen energií. A kompenzovat je navíc nejde do nekonečna. Dříve či později totiž vláda narazí na strop svých možností.

Firmám zatím slíbila 28 miliard. Bude to však stačit? Je jim totiž hodně ouvej a některé už začaly propouštět (zde), případně rovnou „zavřely krám“ (zde nebo zde). A další to nejspíš brzy čeká. Čímž by se spustil dominový efekt krachů dalších a dalších firem, jehož důsledkem by bylo hospodářství v troskách. K čemu pak bude lidem, že dostanou od státu pár tisícovek, když budou bez práce? A že mají v tom případě nárok na sociální podporu? Zlatý voči. Z čeho ji asi tak bude stát vyplácet, když na ni nebude mít od koho vybrat?

Situace je zkrátka natolik vážná, že podle mne nazrál čas k tomu, aby politici zapomněli na svoje vzájemné nesváry, na to, kdo si kolik nakrad, co si o sobě řekli nehezkého a kde si navzájem šlápli na kuří oka. Je totiž třeba přijímat závažná rozhodnutí a hledat řešení, která se nepochybně zásadně dotknou každého z nás a bez nichž bychom byli všichni v pytli. K tomu je ovšem třeba konsenzu všech rozhodujících politických sil. Současná vládní koalice však reprezentuje jen zhruba polovinu voličů, zatímco zájmy té druhé hájí opozice. Ta však nemá v podstatě žádnou možnost vládní politiku ovlivnit. Což je stav, který je v demokracii normální a za „standardní“ situace společensky bezproblémový. My ale ve „standardní“ situaci rozhodně nejsme. Mezi lidmi to totiž vře tak, že už i vládní politici připouštějí nebezpečí nepokojů, které mohou současný společenský řád smést (zde). Je to zkrátka úplně něco jiného, než když dříve vláda „na sílu“ prosadila třeba poplatky ve zdravotnictví, II. pilíř důchodového systému nebo EET, aby to pak některý z následných kabinetů zrušením „napravil“. Teď totiž žádná druhá šance na opravu nebude...

Dle mého soudu jsme zkrátka v situaci, kdy by se měli řízení země ujmout politici těch stran a hnutí, které v posledních volbách získaly největší podporu a zároveň hovoří jménem širokého spektra občanů. Konkrétně tedy SPOLU a ANO. Při této představě se nejspíš zapřisáhlým příznivcům, a ještě zapřisáhlejším odpůrcům obou těchto uskupení naježily všechny chlupy na těle. Podle mne však existuje pro společné vládnutí SPOLU a ANO hned několik dobrých důvodů.

Vláda Petra Fialy je vládou „akademiků“, která by možná docela dobře fungovala za „pěkného počasí“, ale do současné situace se prostě nehodí. „Akademici“ jsou zkrátka „akademici“. Umí sice krásně teoretizovat, aly my teď potřebujeme praktiky, kteří budou jednak vědět, co dělat, jednak budou mít odvahu jednat, a taky budou schopni předstoupit před lidi, svoje kroky jim vysvětlit a získat pro ně jejich podporu. Pro tuto chvíli nechme stranou, jaké kroky by to měly být.

Do řešení krize je pak třeba zatáhnout i opozici, respektive hnutí ANO. A to nejen kvůli tomu, že má na současné situaci svůj díl odpovědnosti. Když ještě vládlo, tak totiž podcenilo naši energetickou bezpečnost. Takže ať si to taky „vyžere“. Navíc si myslím, že hlas zhruba poloviny společnosti, které je opozice bližší, nemůže být v takto závažných otázkách ignorován.

Kabinet Petra Fialy ztrácí důvěru i kvůli celé řadě skandálů spojených s hnutím STAN. Jsou všechny notoricky známé a došlo to až tak daleko, že je dle mého soudu neudržitelné, aby v čele resortu, který má pod palcem Policii tyto aféry vyšetřující, byl předseda tohoto uskupení Vít Rakušan. Obzvláště když se v poslední době změnil ve fňukala tvrdícího, že všechno je „účelovka“ s cílem „ho odstranit“ (zde). Čímž jednak opisuje od Andreje Babiše a jednak dal vzpomenout na Stanislava Grosse a jeho kampaň „Myslím to upřímně“.

Pokud by tedy vznikla vláda SPOLU a ANO, vyřešil by se tím i tento problém. Otázkou je pochopitelně její personálního obsazení. Nemohl by v ní být Petr Fiala. Dokázal totiž, že to nedokáže. A ani Andrej Babiš, protože tato vláda by měla problémy řešit, a ne si na další zadělávat. Osobně by se mi v jejím čele líbil třeba Martin Kuba z ODS, který jako jihočeský hejtman opakovaně o svých schopnostech přesvědčuje. Vhodným ministrem financí by pak mohl být jeho spolustraník Jan Skopeček. Je to podle mne nejlepší ekonom ODS, kterého je na postu místopředsedy sněmovny, kde může tak maximálně vyhlašovat přestávky na oběd, zkrátka škoda.

Za ANO mi pak připadá jako velmi zajímavý kandidát třeba Karel Havlíček, který by mohl zastávat důležitý post ministra průmyslu a obchodu. Už to ostatně dělal, a navíc má velké zkušenosti z podnikatelského prostředí, a tedy i s reálným byznysem. A na ministerské křeslo by podle mne měl usednout i Patrik Nacher. Je to člověk vybavený mimořádnou schopnosti hledat konsenzus, což je dovednost, která by v takto ideologicky rozděleném kabinetu byla nepochybně velice užitečná. A jistě se najdou i další zajímavá jména.

Jenomže si obávám, že je to všechno fikce. Politiky SPOLU totiž ovládá „antiBabišismus“ tak silně, že jen stěží dokáží překročit svůj stín. A ANO? To se taky do ničeho nepožene. Nic by totiž účastí v této vládě nezískalo. Takhle si bude v pohodě a klídku ostřelovat kabinet současný, který mu k tomu bude svými zoufalými kroky dávat čím dál tím více munice. A pak vítězně vkráčí do Strakovky. Zatímco vstupem do vlády se SPOLU by za budoucí vývoj převzalo spoluzodpovědnost. A to by poslalo jeho šance na (nejspíš) jasné volební vítězství v příštích volbách do říše snů.

Jistě si pamatujete na minulou volební kampaň. V ní, stejně jako ve všech předchozích, měli politici plná ústa toho, jak jim jde o Českou republiku a o její občany. Byli zvoleni proto, aby svá slova přetavili v činy. Ovšem zatím od nich vidíme jenom prázdná gesta, kecy, výmluvy a vzájemné útoky. Nebylo by tedy od věci připomenout jim to, proč v parlamentu sedí, parafrázi výroku Karla Havlíčka Borovského:

Kéž by vám Pán Bůh všelikou tu starostlivost o Česko a jeho občany z huby do rukou vraziti ráčil!

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 1.9.2022 9:01 | karma článku: 37,58 | přečteno: 1100x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Nebezpečná hra s ohněm

Co myslíte, že je nebezpečnější – kouřit na bedně s dynamitem, kontrolovat množství benzínu v nádrži s hořící sirkou v ruce, nebo se vojensky zapojit do války na Ukrajině? Kdo tipoval poslední možnost, podle mne trefil.

26.4.2024 v 9:02 | Karma: 19,82 | Přečteno: 275x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,68 | Přečteno: 1219x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6711x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

  • Počet článků 279
  • Celková karma 37,98
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik