Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kampaň skončila, kampaň začíná

Tak to máme konečně za sebou. Myslím volby. Respektive předvolební kampaň. Byla, jak už se stalo bohužel pravidlem, mimořádně nechutná a hnusná. K úlevnému oddechnutí si však není důvod. Další kampaň se totiž nezadržitelně blíží.

K právě proběhlým komunálním a senátní volbám už byla zveřejněna celá řada analýz a komentářů, a tak si dovolím jen pár postřehů. Asi málokdo čekal, že se do senátních lavic posadí právničky Jana Zwyrtek Hamplová a Daniela Kovářová a pak také historik Martin Krsek. Kandidovali totiž bez podpory rozsáhlých stranických struktur, a tedy i jejich pokladen, a lze tak o nich hovořit jako o nezávislých osobnostech. Respektive nezávislých na rozhodujících politických silách u nás.

Paní Hamplová zvítězila velmi těsně v Kroměříži, a byť tato dáma není mým šálkem kávy, je třeba uznat, že reprezentuje objektivně existující názorový proud v naší společnosti sdružující lidi velmi nespokojené se současnou situací, kteří se neztotožňují ani s táborem „babišovským“ ani s „antibabišovským“. Svoji nespokojenost projevili velmi jasně a srozumitelně na dvou nedávných demonstracích na Václavském náměstí. Sice není úplně jasné, jaký podíl ve společnosti tvoří, ale dá se předpokládat, že jich nebude zrovna málo a rozhodně se tedy nejedná o žádný „okrajový jev“. Proto si myslím, že mají právo na to, aby i jejich hlas byl na půdě Parlamentu slyšet. To je zkrátka demokracie a je třeba to respektovat.

Nicméně ne každý je toho schopen, což na vlastní kůži pocítila právě i paní Hamplová. Ta musela v průběhu kampaně čelit několika hrubým a vulgárním útokům (například zde nebo zde), za které by byl jejich autor vykázán i z hospody IV. cenové skupiny. Našli se prostě hulváti, kteří neodolali možnosti dát světu najevo, že opravdu hulváty jsou. 

V Plzni zvítězila paní doktorka Kovářová. Neskrývám, že mám z jejího vítězství radost. Jsou mi sympatické její názory a myslím si, že její volební heslo „Jsem normální“ ji naprosto přesně charakterizuje. Někteří ji nálepkují jako „antisystémovou“ (zde), ale tomu se lze jenom zasmát. Nejspíš těmto lidem vadí právě její naprostá normálnost. Jako třeba když tvrdí, že za „sexuální násilí“ nelze považovat to, když muži projevují o ženy přirozený zájem, všímají si jich a jsou v této oblasti aktivnější. Ostatně si milé dámy přiznejme, že pozornost mužů dělá dobře i nám. Dokážete si představit, jak smutný by byl svět, ve kterém bychom byly obklopené samými nevšímavými bábovkami? A co je špatného na tvrzení paní Kovářové, že děti mají otce a matku a nikoliv „rodiče 1“ a „rodiče 2“? Pokud je tedy paní doktorka kvůli úplně normálním názorům nálepkována jako „antisystémová“, tak z toho lze učinit jen jeden jediný logický závěr – že „systém“ není normální.

To pan Krsek, nový senátor za Ústí nad Labem, žádnou nálepku nemá. Vlastně o něm a jeho postojích nic moc nevím. Shodou okolností jsem však byla v den konání prvního kola voleb do Senátu v Ústí. Bylo, stejně jako i jiná města, zaplaveno předvolebními billboardy, na kterých nějaký člověk sliboval, že za něj „bude líp“, další že to „SPOLU zvládneme“ (nebo snad „SPOLEčně“) a někdo jiný tvrdil, že prý „zkrotí ceny“. Některá ta hesla se týkala voleb komunálních, jiná senátních, ale tak nějak to celé splývalo v jeden velký „volební smog“. Vedle nich jsem pak zahlédla několik nenápadných plakátů, na kterých se psalo, že prý nějaký „Krsek patří do Senátu“ (nebo něco v tom smyslu). Napadlo mne, že je to škoda peněz, protože proti těm obrovským billboardům slibujícím všechno všem nemá šanci. Jaké však bylo mé překvapení, když jsem si večer přečetla, že lidé v Ústí došli k závěru, že ten, co tvrdí, že to „SPOLU (nebo SPOLEčně) zvládnou“, nezvládne nic, a ten, co sliboval „zkrotit ceny“, kecá. A tak se pan Krsek ocitnul ve druhém kole. Nicméně jsem mu v něm valné šance nedávala. Přeci jenom, co je to, že „někdo patří do Senátu“ proti tomu, že „bude líp“? Ústečané mne však vyvedli z omylu.

Všem těmto třem nově zvoleným senátorům upřímně gratuluji a přeji jim, aby se jim v Senátu dařilo, své voliče, aby nezklamali a u svých nevoličů získali respekt a uznání. A před všemi třemi dělám uctivé pukrle. Zaslouží si to. Od nikoho nedostali nic zadarmo a svoje vítězství si opravdu poctivě odpracovali. Docela bych si proto přála, aby se podobní lidé objevili i mezi těmi, co mají reálnou šanci vyhrát volby prezidentské. I když tam je to asi trochu jiné kafe. Ty se nedají vyhrát osobními kontakty, povídáním si s lidmi po hospodách, chozením „od voliče k voliči“ a jejich přesvědčováním o tom, proč to mají hodit právě dotyčnému. 

Kampaň k těmto volbám už nějakou dobu běží a bude postupně nabírat na obrátkách. Téměř jistě v nich nebude kandidovat Andrej Babiš. Což jsem tvrdila už před více než rokem (zde). Už tenkrát mi bylo totiž jasné, že prezidentování není nic pro člověka jeho naturelu. On je zkrátka šéf, a tak musí něco řídit. A jako hlava státu by mohl mistrovat tak maximálně hradního kuchaře. A protože nikdo můj přesný odhad neocení, tak to udělám sama: „Katko, zase si měla pravdu“…

Nicméně nekandidatura pana Babiše není dobrou zprávou ani pro pana generála Petra Pavla. Dramaticky totiž snižuje šance i na jeho zvolení. Podle mne by totiž byla celá řada lidí ochotna zkousnout jeho problematickou minulost a volit ho jen proto, aby se nestal prezidentem právě Andrej Babiš. Prostě podle pravidla „volby menšího zla“. Opakovala by se tak situace z před pěti let, kdy to bylo Jiřímu Drahošovi ochotno hodit řada lidí jen proto, aby na Hradě opět neusednul Miloš Zeman. Takto motivovaných voličů měl téměř dvakrát více než jeho soupeř (viz str. 13 zde). Myslím, že jeho volební tým na taktiku zvítězit díky negativním hlasům dost sázel. Jak se ukázalo, byla to strategická chyba a pro usazení pana Drahoše na Hrad to chtělo přitlačit i na něco pozitivního.

Ale zpět k prezidentským volbám nastávajícím. Neúčast pana Babiše v nich by totiž mohla mít ještě jeden dopad – vzhledem k tomu, že volební klání bude postrádat onen výbušný prvek ve formě souboje světa „antibabišovského“ a „babišovského“, mohla by být předvolební kampaň přeci jen o něco klidnější. Obávám se však, že toto očekávání nebude naplněno. Na příkladu toho, co se odehrávalo kolem kandidatury paní Hamplové, je totiž vidět, že hulváti si příležitost projevit se jako hulváti prostě ujít nenechají. Jsme zkrátka odsouzeni k tomu si další kampaň opravdu pořádně užít.

A pište si, že bude opět hodně nechutná…

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 6.10.2022 9:01 | karma článku: 39,38 | přečteno: 1106x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,58 | Přečteno: 1199x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6707x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,32 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V Česku stále chybí vakcíny proti černému kašli. Válek mluví o aktuální situaci

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:36

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

Vědce konec Langšádlové mrzí. Obávají se omezení rozpočtu na výzkum

25. dubna 2024  12:33

Demise ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) vědce i vysoké školy...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,42
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik