Povolenky na dýchání

16. 02. 2023 9:01:55
Na konci loňského roku se EU dohodla na rozšíření systému emisních povolenek. Vedle velkých firem je bude platit každý, kdo si u pumpy načepuje benzín či naftu, nebo si plynem či uhlím zatopí. Rodí se však i radikálnější nápady.

Rozšíření systému emisních povolenek má platit od roku 2027. Alespoň se tak pod vedením českého předsednictví dohodla Rada EU s Evropským parlamentem. Pokaždé, když se na unijní úrovni podařilo něco dojednat, tak to pan premiér Fiala neopomněl prohlásit za „úspěch“ jeho vlády. Tentokrát se však moc nechlubil. Není divu. Znamená to totiž zdražování. U benzínu a nafty se odhaduje růst cen kolem 15 %, domácnosti, co používají na topení plyn si připlatí až 20 %, a ty, co uhlí, téměř 70 % (zde). Buďme ale k Petru Fialovi spravedliví. Na rozšíření systému povolenek se totiž dohodli „velcí kluci a holky z Bruselu“ a on jenom udělal to, co se mu řeklo. Za což byl nakonec od vrchnosti pochválen (zde).

Jenomže to není možná všechno. Stranou většího mediálního zájmu totiž spatřila světlo světa myšlenka německého klimatologa Hanse-Joachima Schellnhubera na stanovení „osobního emisního limitu“ pro každého z nás. Měl by činit zhruba třetinu toho, co vyprodukujeme dnes. Tedy tři tuny CO2 na osobu ročně. A pokud by někdo limit přešvihnul, musel by si najít někoho, komu ještě něco „zbylo“ a koupit si od něj emisní povolenku (zde).

Co by to znamenalo v praxi? Na rozdíl od emisních povolenek na benzín, naftu a paliva, které lze započítat „anonymně“ do jejich ceny, by nyní musel existovat přehled o každé naší aktivitě a „uhlíkové stopě“ s ní spojené. Takže bychom byli šmírováni doslova na každém kroku. Tedy co třeba děláme, kam jedeme a jakým dopravním prostředkem, co kupujeme nebo jestli jsme si na zahradě nerozdělali oheň, abychom si opekli buřty. No a k tomu by se musel samozřejmě připočítat i objem námi vydechovaného CO2 a nejspíš i každý prd, protože ten obsahuje pro změnu metan, což je taky skleníkový plyn. A co by dělal ten, kdo limit vyčerpá a nenajde někoho, kdo mu povolenku prodá? Tak ten by snad musel přestat i dýchat...

Tato myšlenka se zatím naštěstí nesetkala s nějakou širokou podporou. Respektive ji odmítají i ti, kteří jsou jinak s panem Schellnhuberem na stejné ideologické vlně. Jako třeba německý ministr pro klima za Zelené pan Robert Habeck. Ale víte, jak to chodí. To, co dnes vypadá jako nebetyčná blbost, se zítra ukáže být zajímavou myšlenkou, pozítří plánem a další den už je to povinnost, přičemž si nikdo ani nevzpomene, že to bylo někdy jinak. Z tohoto úhlu pohledu tak může být zveřejnění nápadu pana Schellnhubera oním „lakmusovým papírkem“, kterým se jen testuje reakce veřejnosti. A na základě získaných zkušeností se bude hledat cesta, jak zavedení „osobních emisních limitů“ dříve či později prosadit.

Pan Schellnhuber není samozřejmě zdaleka prvním, kdo přichází s nápady znamenající větší míru šmírování. Na konci roku 2020 se totiž na stránkám MMF (zde) objevil například článek, ve kterém jeho autoři představili ideu, jak rozšířit stávající principy zjišťování skóringu žadatele o úvěr založené na posuzování tzv. tvrdých dat (výše příjmu, způsob jeho získávání, úvěrová historie apod.) o vyhodnocování jeho digitální stopy a historie jeho vyhledávání nebo nákupů na internetu. Takže, kdo by si kupoval „špatné“ věci, měl by potíže u takové banky získat úvěr. A co teprve ten, kdo by měl „nesprávné“ názory...

Podobné nápady nejsou zkrátka nic nového pod Sluncem. Něco podobného už ostatně po nějakou dobu funguje v Číně (zde). Pravda, tam jde o mnohem komplexnější a propracovanější systém. Šmírování totiž šlo komoušům odjakživa skvěle, a tak vedle jejich systému „sociálního skóringu“ vypadají „západní“ pokusy o totéž stejně směšně, jako vypadaly čínské kopie západního zboží v devadesátých letech minulého století. Ale podívejte se, jaký pokrok od té doby Číňané udělali.

Na „západě“ jsme však zatím ve fázi úvah, nenápadných pokusů na téma skóringu „digitálního“ a „spotřebitelského“ a teď se objevila první zmínka o „osobních emisních limitech“. Což není nic jiného než skóring „uhlíkový“. Jaký bude asi další? Řada „bojovníků proti dezinformacím“ by jistě ráda prosadila třeba skóring „názorový“. A pak už by byl jenom krůček k vytvoření skóringu „společenského“. Vlastně takového „kádrového posudku“ jako za minulého režimu. Jenom modernějšího, sofistikovanějšího a plně digitalizovaného. Pak už by se ten „západ“ od Číny v tomto ohledu vážně až tak moc nelišil.

Vzpomínám si, jak před mnoha lety někdo prorokoval, že s rozvojem technologií se budou lidem otevírat širší obzory a nové možnosti, což povede k postupnému stírání rozdílů mezi společností demokratickou a komunistickou. Dle mého soudu měl ten člověk pravdu.

Akorát si to nejspíš představoval jinak...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 16.2.2023 9:01 | karma článku: 45.70 | přečteno: 4357x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.69 | Přečteno: 1147 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.92 | Přečteno: 980 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.49 | Přečteno: 996 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.68 | Přečteno: 1115 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 143 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 20.20 | Přečteno: 759 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.77 | Přečteno: 203 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 164 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 41.95 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...