Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fremr příštím prezidentem?

Aktuální kauza kolem (ne)jmenování Roberta Fremra soudcem Ústavního soudu opětovně otevřela zásadní otázku: „Mají být ti, kteří si příliš zadali s minulým režimem, v doživotní klatbě, nebo mohou být vzati na milost“?

Před stejnou otázku jsme byli přitom postaveni docela nedávno. A odpověď zněla jasně. Letos v lednu při prvním kole prezidentské volby se totiž zhruba 70 % hlasujících voličů vyjádřilo, že problematická minulost na překážku není. To když dalo hlas Petru Pavlovi nebo Andreji Babišovi. Prohřešky prvního z obou pánů nespíš vadí o něco méně, protože pak s převahou vyhrál i kolo druhé.

Nutno dodat, že šlo o vítězství naprosto legitimní, stejně jako na jeho základě získaný prezidentský mandát. A stejně legitimní bylo i vítězství Andreje Babiše v parlamentních volbách před šesti lety a jeho následné premiérování. Škraloupy obou pánů byly totiž v okamžiku voleb moc dobře známé, a přesto jim voliči svoje hlasy dali. Tím však zároveň nastavili laťku toho, co všechno je ještě přípustné a co už je diskvalifikační. Nutno podotknout, že velmi nízko, protože pro výkon vysoké politické funkce evidentně není na závadu ani to, když si daný člověk až příliš zadal s komunistickým režimem.

Osobně si myslím, že by tomu tak být nemělo, a tedy jak pan Babiš, tak i pan Pavel by se měli pakovat. Což samozřejmě neznamená, aby se stali vyděděnci na okraji společnosti. Ať si žijí svoje životy, ať podnikají, vydělávají peníze, pracují v armádě, ať píší nebo veřejně vystupují. Ať si prostě dělají, co uznají za vhodné. S jedinou výjimkou. Ať se necpou do vysoké politiky. Neměli by se zkrátka stávat ani prezidenty a ani premiéry. Voliči však rozhodli jinak, a to je třeba respektovat. Jak v případě Petra Pavla, tak i v případě Andreje Babiše.

A co tedy s panem Fremrem? V zemi, kde je bývalý komunistický rozvědčík prezidentem, a kde byl člověk silně podezřelý ze spolupráce s StB premiérem, zkrátka neobstojí argument, že nemůže svoji funkci vykonávat někdo jenom proto, že bolševikovi sloužil až příliš horlivě. Dle mého soudu zkrátka nelze měřit dvojím metrem, a především v případě některých podporovatelů současného prezidenta působí neuvěřitelně směšně, jak něco takového odmítají připustit. Podle nich si totiž Petr Pavel svoje prohřešky „odpracoval“, když například zastupoval Česko v mezinárodních vojenských strukturách a institucích, zatímco poklesky pana Fremra se „odpracovat“ nedají. I ten přitom reprezentoval Česko v mezinárodních orgánech. Jako třeba u Mezinárodního soudního tribunálu pro Rwandu nebo u Mezinárodního trestního soudu (zde).

Podobně rozporuplných a pokryteckých vyjádření jsme v poslední době zaznamenali celou řadu. V nějaké televizní debatě jsem třeba zaslechla názor, že přeci „pana Fremra nikdo nenutil stát se trestním soudcem“. A pana Pavla snad někdo nutil ke kariéře v komunistické rozvědce? Nebo někdo přemlouval Andreje Babiše k tomu, aby pracoval v podniku zahraničního obchodu, když se dalo čekat, že to nebude „zadarmo“?

Proč tedy najednou u pana Fremra neprojde to, co lidé především u současného prezidenta naopak omlouvají? Dle mého soudu je celé tajemství v tom, že do obrazu Petra Pavla jako „polepšeného hříšníka“ bylo zkrátka nainvestováno neuvěřitelné úsilí a spoustu peněz a ty se podařilo dokonale zhodnotit. Nutno uznat, že z profesionálního pohledu šlo o marketingový majstrštyk. Obraz pana Fremra naopak nikdo uměle nevylepšoval. Proč taky. Takže vypadá zhruba stejně, jak by podle mne vypadal obraz Petra Pavla, pokud by kandidoval bez onoho balíku marketingových peněz.

Být po mém, tak nemá nikdo z trojice Petr Pavel, Andrej Babiš a Robert Fremr v nejvyšších politických nebo státních funkcích co pohledávat. Zamazali si ruce tak, že se to umýt zkrátka nedá. Pokud si ovšem lidé myslí, že u prvních dvou jsou špinavé ruce akceptovatelné, neexistuje relevantní argument, proč by to nemělo být akceptovatelné i u pana Fremra. Bohužel…   

Jestli se nakonec opravdu ústavním soudcem stane nebo ne, je ve hvězdách. Za sebe si myslím, že pravděpodobně ne. Zvlášť když oznámil, že to nespíš sám zabalí (zde). Ale může třeba zkusit štěstí za čtyři roky v prezidentských volbách. Nebyl by bez šancí. Stačí najít někoho, kdo do něj vrazí ranec peněz, z nich zaplatí šikovné marketéry a může se opakovat příběh, který tak důvěrně známe z voleb nedávných. Když zkrátka báchorky o „napraveném hříšníkovi“ zafungovaly jednou, co by nezabraly podruhé.

Obzvláště když je laťka toho, co všechno jsou lidé ochotni skousnout, tak nízko…

Autor: Kateřina Lhotská | pátek 11.8.2023 9:01 | karma článku: 45,55 | přečteno: 4570x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Nebezpečná hra s ohněm

Co myslíte, že je nebezpečnější – kouřit na bedně s dynamitem, kontrolovat množství benzínu v nádrži s hořící sirkou v ruce, nebo se vojensky zapojit do války na Ukrajině? Kdo tipoval poslední možnost, podle mne trefil.

26.4.2024 v 9:02 | Karma: 32,43 | Přečteno: 745x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,85 | Přečteno: 1237x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6714x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,64
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik