Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dezinfománie horší než dezinformace

„Jako ‚dezinformace‘ jsou často označována pravdivá tvrzení, která však nejsou v souladu s prosazovanými idejemi“. Ne, to není výrok nějakého „proruského dezinformátora“. To tvrdí ve své Výroční zprávě vojenští zpravodajci.

Dokument (zde) se samozřejmě nezabývá pouze dezinformacemi a jejich potenciálními dopady na naši bezpečnost, ale celou řadou dalších témat. Mezi nimi logicky dominuje válka na Ukrajině a s ní související kybernetické útoky a špionáž. Problematice tzv. dezinformací je pak věnována kapitola „Hybridní působení a morální panika“. Vojenští zpravodajci v ní konstatují, že působení nepřátelské propagandy není v podstatě nic nového a že se jen mění způsoby jejího šíření. Zatímco dříve se používaly letáky, vysílání zahraničních rozhlasových stanic nebo obyčejná „šeptanda“, dnes jsou k dispozici prostředky mnohem sofistikovanější a účinnější. Především tedy internet a jeho prostřednictvím provozované sociální sítě a webové portály.

Výroční zpráva následně kritizuje nadužívání pojmů jako „dezinformace“, „hybridní válka“ a „propaganda“, které tak v podstatě ztratily svůj význam a slouží především pro dehonestaci názorových odpůrců. A to nejen laickou veřejností, ale k těmto praktikám bohužel neváhají sahat ani veřejně působící lidé nebo političtí představitelé. Závažné je přitom to, že takto často označují i pravdivé informace v případě, že nejsou v souladu s jimi prosazovanými idejemi. Čímž vyřazují část naprosto legitimních hlasů z politické a společenské debaty. Dále zpráva konstatuje, že česká společnost je sice zranitelná působením zahraniční propagandy, nicméně nelze určit nakolik to veřejnou debatu ve skutečnosti zasahuje. A také se v ní dočteme, že čtenářů tzv. „dezinformačních“ či „prokremelských“ webů jsou pouze vyšší desítky tisíc, přičemž lze zpochybnit i tvrzení o tom, že tyto portály šíří výhradně cizí propagandu.

Tolik ve stručnosti Výroční zpráva vojenských zpravodajců. Co k tomu dodat? Dle mého sodu jde o výstižný popis zhoubných dopadů panující dezinfománie. Urážky názorových odpůrců a jejich nálepkování jako „dezinformátorů“ se už bohužel staly běžnou součástí společenské „diskuze“ u nás. Respektive spíše společenského poštěkávání. Ne že by se mezi lidmi žádné nesmysly nešířily. Ale ve chvíli, kdy se za „dezinformaci“ označí v podstatě každý kritický názor, stírá se rozdíl mezi legitimní oponenturou a záměrně šířenými bludy. Logicky to vede k tomu, že lidé pak popřávají sluchu i skutečné lži, protože zkrátka neví, jestli její označení za „dezinformaci“ není jen snahou o vyřazení nepohodlného názoru z diskuze, nebo jde o skutečně nepravdivé tvrzení. Jinak řečeno všichni ti, kteří označují za „lži“ i oponentní a kritické názory a jejich nositele dehonestují jako „dezinformátory“, šíření skutečných dezinformací napomáhají.

Působením „dezinformací“ bývá také často zdůvodňováno to, že nějaké volby dopadly „špatně“. Byli jme toho svědky při hlasování o brexitu, při vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách nebo před několika dny při hodnocení výsledků slovenských parlamentních voleb (zde nebo zde). Což je poněkud zjednodušující hodnocení bránicí tomu, aby byly analyzovány a identifikovány důvody skutečné. Tedy ne, že by se ve volebních kampaních nelhalo. Ale dělají to úplně všichni. Stačí ostatně porovnat předvolební výroky současných vládních politiků s jejich povolebními kroky. A tvrdit, že nemohli nic tušit o tom, že Rusko napadne Ukrajinu, jsou jen výmluvy. Už před volbami bylo totiž zřejmé, že se roztáčí inflační spirála a že se ceny energií v důsledku zpackané „zelené“ politiky EU utrhly ze řetězu, a přesto jsme z úst dnešních vládních politiků poslouchali kecy o nezvyšování daní a důchodového věku nebo o „odpovědné“ rozpočtové politice.

Ale zpět k Výroční zprávě Vojenského zpravodajství. Myslím, že trefila hřebíček na hlavičku. „Boj proti dezinformacím“ se totiž poněkud vymknul a vede k omezování svobodné diskuze tak potřebné pro hledání společensky konsenzuálních řešení naléhavých ekonomických, sociálních, environmentálních a dalších problémů. Což podle mne přináší škody mnohem závažnější než skutečné dezinformace. Odpovědnost za to nesou všichni ti, kdo se pořád dokola ohánějí termíny jako právě „dezinformace“ nebo „hybridní válka“ a zneužívají je k dehonestaci svých názorových oponentů. Obvykle proto, aby tím zakryli svoji argumentační nouzi nebo v případě politiků i svá vlastní selhání. Bude tedy zajímavé, jak na závěry vojenských zpravodajců zareagují právě oni.

Soudím, že v duchu toho, jak zacházejí s kritickými názory, je nejspíš označí za „dezinformace“…

Autor: Kateřina Lhotská | pátek 6.10.2023 9:01 | karma článku: 45,64 | přečteno: 4775x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Nebezpečná hra s ohněm

Co myslíte, že je nebezpečnější – kouřit na bedně s dynamitem, kontrolovat množství benzínu v nádrži s hořící sirkou v ruce, nebo se vojensky zapojit do války na Ukrajině? Kdo tipoval poslední možnost, podle mne trefil.

26.4.2024 v 9:02 | Karma: 33,38 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,85 | Přečteno: 1237x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6715x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,75
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik