Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

Což se dá říci i o výzvě „Zrušme komunisty! aneb Kdy skončí Listopad“, se kterou se její signatáři obrátili na senátory. Jsou pod ní podepsáni mimo jiné Dominik Hašek nebo David Koller (zde). Nejde zdaleka o první výzvu tohoto typu, a tak je zřejmé, že bude následovat osudu těch předchozích. Pár lidí bude opět dávat svůj odpor proti komunismu na odiv a tím to celé skončí. Tedy ne, že by byli rudí soudruzi nějací bezva týpci. To ani náhodou. A nikdy nebyli a ani nikdy nebudou. Jenomže dnes si na nich honit triko je zhruba totéž, jako ve 30. letech minulého století vystupovat proti jezuitům za to, že pálili zakázané knihy, když jich tou dobou v Německu naházeli nacisté do ohně desetitisíce.

Jinými slovy, to, že komunisté už dnes nejsou hrozbou, neznamená, že k návratu nesvobody a totality nemůže dojít. Jenomže v tom by už neměli prsty oni. Není to samozřejmě proto, že by najednou prozřeli a napříště se z nich stali vzorní demokraté. Ale už dlouho k tomu nemají sílu a postupně ji dál ztrácejí. Už se o nich nedá říct ani to, že sice štěkají, ale nekoušou. Oni totiž už ani neštěkají. Navíc nemají ani žádného silného zahraničního ideologického souvěrce, který by je držel u moci tak, jako tomu bylo po čtyři desetiletí u nás, kdy budovali reálný socialismus pod kuratelou Moskvy.

V současnosti je tak dle mého soudu tou nejvážnější hrozbou pro svobodu a demokracii progresivismus. Jeho vyznavači volí sice jiné metody než komunisté, ale cíle mají stejné. Těmi je ovládnutí společnosti a přetvoření občanů v poslušnou uniformní masu veřejně zastávající jednotný názor a vyznávající stejné „hodnoty“. A držící ústa a krok. Na rozdíl od komunistů, však nevolí násilný a rychlý převrat s fyzickou likvidací odpůrců, ale změny prosazují postupně a zdánlivě nenápadně. Pro tento proces se vžilo příznačné označení „vaření žáby“.

Nejspíš prvními viditelnými projevy progresivismu byly různé nesmysly ve jménu „politické korektnosti“. Ze začátku vypadaly především směšně a zdály se být pouhými módními výstřelky, které časem upadnou v zapomnění. Nic z toho se však nestalo a důsledkem je, že část společnosti ve jménu „politické korektnosti“ zblbla a přijala hru na prznění jazyka, odstraňování „škodlivých“ stereotypů, historickou vinu bílého heterosexuálního muže, gendery a podobné koniny. A usiluje o to, aby zblbli i ostatní.

Nicméně mnohem závažnější dopady mají ideologické zásahy do oblasti hospodářství, kde dochází k postupné likvidaci základních ekonomických pilířů kapitalismus, jako je volný trh a svoboda podnikání. Ve jménu „zelené transformace“ se totiž mění tržní hospodářství v přeregulovaný dotační socialismus, ve kterém jsou ceny uměle pokřiveny, podnikatelské záměry se řídí tím, na co je možné získat dotace, a kdy, stejně jako za minulého režimu, píší firmy ideologická hlášení „nahoru“. Říká se tomu ESG reporting a obsahuje přehled o plnění nařízení o „udržitelnosti“, o počtu žen na manažerských pozicích nebo o diverzitě zaměstnanců. Důsledky těchto zásahů do hospodářství jsou nevyhnutelné – ztráta konkurenceschopnosti, přesun firem někam, kde „je svět podnikání ještě normální“ a přímá cesta do chudoby. Pravda, zatím je ještě z čeho brát, takže chudnutí není tak zřetelné. Jenomže to nebude trvat věčně.

Nedílnou součástí a vlastně i poznávacím znakem každé nesvobody je pak cenzura. I s tou máme bohužel tu čest. Potlačování „nesprávných“ názorů se projevuje jednak jako tzv. „cancel culture“ (zde), nebo se skrývá za „bojem proti dezinformacím a nenávisti“. Na rozdíl od komunistické totality však její hlavní těžiště nespočívá v přímých oficiálních zákazech, ale ve vyvolávání a posilování obav lidí vyjadřovat se otevřeně. Každý, kdo si dovolí opak, pak musí počítat s tím, že bude samozvanými „strážci pravdy“ onálepkován v lepším případě jako „dezinformátor“, „lhář“ nebo „rasista“, v horším pak jako „putinovec“ nebo „ruský šváb“ (respektive úderněji jako „russký šváb“). A tak není divu, že u nás si už více než polovina lidí pořádně rozmyslí, než řekne něco na veřejnosti (zde). Říká se tomu autocenzura a je ještě zákeřnější než cenzura otevřená. Zdánlivě je totiž svoboda slova zachována.

Ale zpět k výzvám a iniciativám typu „zatočme s komunisty“. Vystupovat proti nim bylo hrdinstvím před 35 lety, počátkem 90. let pak naprosto legitimní snahou zabránit jejich návratu k moci a opětovné ztrátě svobody. Dnes je to však, vzhledem k jejich reálné síle a nebezpečnosti, už jenom póza. Ztráta svobody ovšem hrozí i dnes. Ale už ne od nich. Na místě jsou tedy úplně jiné výzvy.

Například „Zrušme Green Deal!“

Autor: Kateřina Lhotská | pátek 1.3.2024 9:01 | karma článku: 41,54 | přečteno: 1107x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Nebezpečná hra s ohněm

Co myslíte, že je nebezpečnější – kouřit na bedně s dynamitem, kontrolovat množství benzínu v nádrži s hořící sirkou v ruce, nebo se vojensky zapojit do války na Ukrajině? Kdo tipoval poslední možnost, podle mne trefil.

26.4.2024 v 9:02 | Karma: 32,88 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,85 | Přečteno: 1237x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6715x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,67
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik