Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Podívejte, lidé chodí k volbám a jsou dost svéprávní přebrat desítky politických programů, podívat se na diskuze atd, ale najednou nedokážou správně nastudovat jednu otázku a vyjádřit své ano či ne? A i kdyby k parlamentním volbám v ČR přišel jeden volič a platně zvolil jednu stranu, bylo by to platné a v pořádku

Měli bychom pořádat ale nejprve více referend s méně ožehavými tématy, jako je třeba změna času atd, abychom si princip dostatečně vyzkoušeli

0 0
možnosti

Nerozumím, proč by většina 50,01 % neměla stačit u všeho....? A úsměvné je, že ve volbách do obou komor parlamentu může být účast klidně pár procent voličů...

0 0
možnosti

P15e38t20r 91B20u39r42i15a96n

31. 3. 2019 14:51

Souhlasím, karma.

3 0
možnosti

Je nechápu, proč, když by 54% bylo pro vystoupení (např.) z EU a 46% pro setrvání, proč by nemělo být řešeno podle vůle většiny občanů. Proč bychom měli být v systému, který odmítá o 8% lidí víc. Taky nevidím důvod pro ony kvóra platnosti, proč by pro odmítnutí otázky v referendu mělo stačit zůstat sedět doma? Ať klidně rozhodne jeden jediný účastník referenda. Ti ostatní svým počinem (neúčastí na referendu) prostě hlasují s vítězem (bez ohledu na to, která varianta zvítězí). A že by hlasovali jinak? To měli zvednout zadek a přijít k urně. Kro se nezajímá, kdo na to kašle, nemá právo si stěžovat.

3 1
možnosti

Kolik lidí by si tu Lisabonskou smlouvu přečetlo a porozumělo by jí?

2 0
možnosti
Foto

Takový prezident Klaus přečetl, porozuměl, nesouhlasil......a.... PODEPSAL!!;-D;-D;-D

1 0
možnosti

S referendem, s výjimkou zásadních záležitostí, jako naše členství v NATO a EU, či daňové otázky nemám problém. Ani s tím, že musí být podpořeno poměrně početnou občanskou peticí (kolik přesně, to je otázka), protože jde o poměrně drahou záležitost a není možné ho uspořádat kvůli každé pitomosti, na kterou si vzpomene pár nadšenců. Pokud jde o to schválení Lisabonské smlouvy, myslím si, že jiná možnost ani nebyla (koneckonců ji podepsal sám euroskeptik Klaus). Kdybychom trvali na svém a neratifikovali ji, nejspíš by nám EU ukázala dveře, protože zase až tak vzácný kus jsme pro ni nebyli.:-)

1 0
možnosti

Početná občanská petice ale znamená, že referendum je/bude jen pro bohaté. Nebohaté subjekty nebudou mít dostatek financí a zorganizování celého toho cirkusu.

1 0
možnosti

Pohrdání s názorem občanů je největší urážka našich občanů a pohrdání Lidským právem občanů, rozhodovat o své budoucnosti a o budoucnosti společnosti ve které žijí.

Kladení těžko překonatelných podmínek pro vyjádření názoru většiny občanů, je útokem na základní práva občanů.

Ústava státu má být schválena referendem občanů a pro politiky a senátory, bez rozhodnutí referendem občanů, nedotknutelná.

Dočkáme se vůbec v současné pokřivené demokracii, Ústavy schválené referendem občanů?

Karma!!!

3 3
možnosti

Nenechte se vysmát. Jak byste chtěl dát dohromady Ústavu jen na základě referenda? A kdo by vytvořil její základ pro referendum? Taky lid?;-D

4 1
možnosti
Foto

Když se mluví o referendech a nezralosti lidí rozhodovat, tak se mi vždy vybaví někdejší ministryně obrany Parkanová, trestně stíhaná, která se ani netajila tím, že tomu rezortu obrany vůbec nerozumí.

5 0
možnosti

Jen bych rád věděl, jak se odpůrci referenda dívají na bezreferendové rozdělení Československa. Z diskuzí mám takový pocit, že to jsou právě ti, kteří nejvíce halasí, že referendum je špatně.

Za blog samozřejmě R^.

5 0
možnosti
Foto

No tak já, jako odpůrce referenda, mohu říci, že rozdělení Československa bylo jednou z nejlepších věcí, kterou Klaus udělal. A způsob, jakým bylo provedeno, byl excelentní. Stačí?

5 3
možnosti

P16a63v44e51l 14V85é91b41r

30. 3. 2019 20:06

Můj názor je, že bez referenda není demokracie. Čistě zastupitelská tzv. demokracie je autokracií, která se od diktatury, monarchie a podobně liší pouze způsobem dosazování vládce - někde se dostane k moci násilím, jinde se do vládnutí narodí a jinde je sice zvolen, ale tato volba je stejně zmanipulovatelná, jako možno manipulovat referendem.

Referendum má rozhodovat o zásadních otázkách, jako je vystoupení z EU, kdežto volení zástupci mají rozhodovat ... třeba o rychlosti v obci a podobně.

Možná v referendu učiní občané nevhodné rozhodnutí, ale stejně nevhodné rozhodnutí mohou (a často činí) ve volbách. Kromě toho je to jejich rozhodnutí, ne rozhodnutí někoho jiného, kterému sice vložili ve volbách do rukou právo rozhodovat o některých věcech, ale on si osobuje právo rozhodovat úplně o všem a výhradně ve svém zájmu.

5 2
možnosti

Referendum je vítězstvím kolektivní nezodpovědnosti! Klasický případ je dnes v GB, kde staletími ověřený demokratický systém se zavedením cizorodého prvku referenda dostal do ústavní krize!

Vládní stranu, která špatně rozhodne, můžete potrestat tím, že ji příště nezvolíte, ale jak chcete potrestat voliče, kteří na základě lží a manipulací špatně rozhodnou a tu jen nepatrně menší polovinu, která byla proti zatáhnou do průšvihu?

Rádo se tu argumentuje příkladem Švýcarska, ale víte o tom, že díky referendu, bylo Švýcarsko jednou z posledních zemí, kde získaly ženy volební právo? O půl století později než v Československu! Až když už měli světovou ostudu, tak to v referendu schválili!

0 0
možnosti
  • Počet článků 277
  • Celková karma 41,01
  • Průměrná čtenost 5005x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik