Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P84e72t17r 38S68k80á76c68e49l

20. 6. 2021 23:33

Zatím jsem se nikde nedozvěděl, kdo v Bruselu za EU nese odpovědnost za udělené dotace. Kdo? Nebo je stav takový, že se udělí dotace tomu, kdo odpoví na různé otázky, něco slíbí, apod. Pana Babiše jsem v politice nevítal, ale když je u nás někdo úspěšný a využívá zákonů na hraně, je zranitelný. Podobně jako pan Čuba a jeho JZD Slušovice.

1 0
možnosti

Pokud jste se to zatím nedozvěděl, potom jste neschopný si to dohledat.

A Babiš zákon přímo porušuje.

0 3
možnosti

K pojmenování Babiše jako vlastníka byl Agrofert donucen novým zákonem o evidenci skutečných majitelů.

Podmínky, za jakých je možné firmě zakázat dotaci nebo zakázky, však stanoví jiný zákon, o střetu zájmů a ten nepracuje s pojmem „skutečný majitel“, nýbrž se souslovím „ovládající osoba“, které zase vychází z definice v zákoně o obchodních korporacích.

„Ovládající osobou je osoba, která může v obchodní korporaci přímo či nepřímo uplatňovat rozhodující vliv,“ uvádí předpis. To znamená, že ovládající osoba například může prosadit obměnu představenstva nebo dozorčí rady dané společnosti.

Podle Ministerstva spravedlnosti, které má výklad střetu zájmů v kompetenci, neznamenají výrazy „skutečný majitel“ a „ovládající osoba“ totéž.

„Pojem skutečného majitele je v případě fyzických osob širší, a tedy nikoliv každý skutečný majitel inkriminované obchodní společnosti je také její ovládající osobou. Nebude tomu tak právě v případech, kdy skutečný majitel tímto statusem disponuje z titulu svých koncových příjmů, nikoliv z titulu možnosti uplatňovat koncový vliv.

Vysvětlení ministerstva, že pojmenování skutečného majitele není pro určení střetu zájmů rozhodující, vyhovuje Babišovi i Agrofertu. Když vedení holdingu samo oznámilo, že připsalo Babiše jako skutečného majitele, zdůraznilo současně, že střet zájmů je nadále „jednoznačně vyloučen“.

Auditoři Evropské komise ( kde prim hrají Babišovi odpůrci ) však došli k opačnému závěru. Podle nich si Babiš zajistil, aby měl své firmy dál pevně pod kontrolou i prostřednictvím svěřenských fondů.

Podle českých zákonů se zdá, že Babiš je v právu. Podle Babišových odpůrců však ne. Kdo rozhodne na čí straně je právo ?

:-/

1 0
možnosti

P28e92t42r 97B18u92r73i30a51n

19. 6. 2021 14:43

Naprosto smyšlená pseudofakta. Nikoliv, právě naopak. Vlastníkem podle Zákona o evidenci skutečných vlastníků byl Andrej Babiš už dřív a to z pozice obmyšleného. V roce 2020 pod rouškou nouzového stavu se to Babiš snažil zhatit tím, že tajně prosazoval jeho novelu ve smyslu, že obmyšlený ve svěřenských fondech není pravý vlastník. Ovšem díky bdělosti IT a Milionu chvilek mu to nevyšlo. Tak stejně není pravda, že by Zákon o střetu zájmů pracoval jen s pojmem "ovládající osoba". Ne, pracuje také s pojmem "zájem přinášející zvýšení majetku". A když už jste to takhle hezky nakousl, tak ve střetu zájmů je i skrze svou manželku Moniku, a své přímé spolupracovníky Zbyňka Průšu a Alexeje Bílka, což jsou všechno správci fondů v poměru: manželka, osoba blízká, osoba ovládaná. Takže je ve střetu zájmů hned 4x, když nepočítám ta média. S nimi 5x.

Zde:

STŘET ZÁJMŮ

§ 3

(1) Veřejný funkcionář je povinen zdržet se každého jednání, při kterém mohou jeho osobní zájmy ovlivnit výkon jeho funkce. Osobním zájmem se pro účely tohoto zákona rozumí takový zájem, který přináší veřejnému funkcionáři, osobě blízké veřejného funkcionáře, právnické osobě ovládané veřejným funkcionářem nebo osobou blízkou veřejného funkcionáře zvýšení majetku, majetkového nebo jiného prospěchu, zamezení vzniku případného snížení majetkového nebo jiného prospěchu nebo jinou výhodu; to neplatí, jde-li jinak o prospěch nebo zájem obecně zřejmý ve vztahu k neomezenému okruhu adresátů.

Všimněte si: je povinen zdržet se každého jednání, při kterém mohou jeho osobní zájmy, osobě blízké, zvýšení majetku...

0 1
možnosti

Befel z Bruselu probíhá tak, že Babiš nebo někdo z jeho vládních podúředníků jede do Bruselu (na Radu premiérů nebo ministrů) a tam se dohodnou, co se dá befelem členským zemím.

Kdyby autorka alespoň rozuměla fungování Unie.

1 3
možnosti

I57v18o 15B68o81u90š10e

18. 6. 2021 16:34

To by neměla o čem psát.

0 2
možnosti

Paní má něco společného s ANO? Její zaslepený textový projev tomu totiž naprosto odpovídá. Rv

4 2
možnosti

Lhotská na stará kolena teroristkou ?

0 1
možnosti

Ostatně si myslím, že bez Unie by autorka umřela hladem.

Jinak klasický anonystický výkrut Cizí peníze v podobě dotací brát plnými hrstmi, ale nikdo nám roduvěrným Čechům nebude do toho jak je rozkrademe, strkat nos.

7 9
možnosti

přečtěte si to ještě jednou,třeba to pochopíte.Nebo chcete být ponížený služebníček?

8 4
možnosti

J61a19n 64P26a31v59l43í87k

17. 6. 2021 17:59

Nevím, co má na mysli autorka, když hned v perexu lže o tom, že dostáváme z Bruselu něco befelem (to vzala asi z pomůcky pro žáčky základní školy befelemepesseveze), nicméně srdnatě bojuje za rozkrádání evropských i našich peněz. To je celý článek: lži a obrana zlodějny.

12 16
možnosti

asi každý nechce být ponížený služebníček

3 4
možnosti

Používat dotace k regulaci politiky (tedy, k vydírání) je ukázkový příklad porušování právního státu ...

19 1
možnosti

Tedy jinak, dejte nám peníze, my si je rokradem a nekecejte do toho.

4 10
možnosti

Pokud Babiš může ovlivnit - a to skutečně může - přidělování dotací firmám z Agrofertu, a pokud je Babiš jediným příjemcem užitků z Agrofertu - a to je i dle Lex Babiš - potom máme v právním systému velkou díru. Ergo nejsme právní stát. S tím na počátku svého textu souhlasíte, tak co se Vám nezdá?

9 5
možnosti

Ne, to se mýlíte. Pokud to náš právní řád umožňuje a chovám se podle toho, jsme právní stát. Tím bychom nebyli, kdyby si něco "přihrál" a pak "rozhodl", že se to nebude řešit. Je třeba rozlišovat mezi neexistencí právního státu a nadostatečným právem.

6 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS