Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

- Datovku lze dneska zřídit za cca 10 minut díky bankovní identitě.

- Zařídit si možnost korespondečně hlasovat by byla podle vás tak náročná, že by to nejspíš pro Čechy žijící v cizině musel někdo zařídit a ten by za to chtěl aby hlasovali pro někoho konkrétního - to myslíte vážně? Co by z toho ten hlasující teda ve výsledku měl? Pokud tedy ještě nepočítáte navíc pro hlasujícího nějaký úplatek. Kvůli jednomu hlasu takové složitosti, náklady a tak obrovské riziko prozrazení?

- v roce 2017 byly u TOP09 náklady na jeden hlas (nejméně efektivní kampaň ze všech stran) celých 240Kč (cena kampaně vs počet získaných hlasů). Třeba Piráty (nejefektivnější kampaň) stál jeden hlas 15Kč. Vy si opravdu dovedete v těchto částkách představit nějaký finančně efektivní způsob podvodu do kterého by navíc museli být zapojeni lidé z ambasád?

Lidi zkuste prosím trochu kriticky myslet a nežerte ty konspirační teorie tolik ;-D

2 1
možnosti

Je zajímavé, že zrovna ty dvě/ Pekarová a Adamová/ tak hájí korespondeční hlasování. Zapomněly, nebo chtějí zapomenout, jak to byly s předposledním hlasování, kdy najednou spadl server, v tom momentu chybělo pár procent Top09 a ejhle, znovu naběhl a zázrakem???? se načetly chybějící %, ale zrovna ty ze zahraničí!

3 3
možnosti

Lez.

V zahranici hlasovalo cca 10 tisic lidi, TOP 09 prekrocila limit o 13 tisic a ze zahranici dostala jen 2738 hlasu.

1 1
možnosti

J11o45s19e34f 35S42u55k

22. 1. 2022 13:57

Korespondenční hlasování nechci, protože nechci umožňovat hlasovací podvody a kupčení s hlasy. Pokud má občan v zahraničí tak silnou touhu ovlivnit dění doma, ať tomu tedy věnuje trochu svého času a úsilí. Bez podvodů.

9 2
možnosti

V Čechách jdou lidi při volbách pár desítek metrů do nejbližší školy - a přesto jich tam skoro půlka nedokáže / nemá motivaci dojít.

Na zahraničních stážích, studiích, pracovních cestách atd., budou sice asi spíše lidé průměrně více společensky uvědomělí, motivovaní, zodpovědní atd., ale nutnost cestovat kolikrát i stovky kilometrů dokáže myslím celkem spolehlivě odradit. Proto je také volební účast v zahraničí tak nízká.

Popište mi prosím někdo jak si konkrétně takový způsob podvodu představujete, tak aby byl pro jakoukoli stranu finančně efektivní (náklady srovnatelné s volební kampaní - tj kolem cca 150Kč / hlas) a dostatečně bezpečný, aby se takové straně vyplatilo riskovat. V případě odhalení jsou totiž rizika obrovská (vězení pro jednotlivce, zničení konkrétní strany...).

Bavíme se dejme tomu o tisícovkách hlasů na které máte řekněme stovky tisíc korun. Nezapomeňte že ty hlasy musíte rozprostřít nějak rovnoměrně po světě, aby to nebylo nápadné - takže ne že dáte půl miliónu jednomu člověku na ambasádě v Německu aby připsal TOP09 5.000 hlasů, když ostatní strany tam budou mít max desítky hlasů. To by bylo trochu moc nápadné a určitě by neuniklo bystrým očím strážců "demokracie". ;-D

1 1
možnosti

Nemůžete hned předpokládat podvody. To by lidi nemohli dělat nic, protože podvod se dá udělat se vším.

3 2
možnosti

J10o47s14e43f 68S37u17k

22. 1. 2022 13:46

příležitost dělá zloděje i podvodníka

4 1
možnosti

V USA byly korespondenční volby zavedeny během války Severu proti Jihu, kdy byla řada voličů na frontě. Pokud někoho tehdy vůbec napadlo riziko zneužití, bylo toto riziko menší než to, aby se vojáci na frontě nemohli voleb účastnit vůbec. Také je tam volba veřejná. U nás je historická zkušenost jiná a zachování průkaznosti, dobrovolnosti a tajnosti voleb by dle mého názoru mělo být nadřazené.

Jinak, kromě prezenční volby ve volební místnosti máme i dnes možnost mobilní volební komise, která může za voliči přijít domů. Nevím, nakolik je u tohoto způsobu realizována "plenta" a předpokládám, že mobilní volební komise obsahuje jen některé zástupce.

Tento způsob řeší omezení vyplývající z místa, avšak pro volby v zahraničí jej využít nelze. Tam by spíš pomohlo řešení problému času - umožnit volbu například už měsíc před volbami; vybraní zástupci volební komise by mohli docházet na úřad 2-3 týdně na 2 hodiny, bylo by třeba zabezpečit uložení volební urny.

Extrapolací tohoto je pak přechod na průběžnou volbu https://machotka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=769346, pro kterou je důležité vyřešit problém sestavování kandidátek a změnit způsob, jak se hlasy přepočítávají na mandáty (z jednorázového na kumulativní).

0 0
možnosti

Ten útok na konkrétní politickou stranu jste si v textu o nedostatcích korespondenční volby mohla odpustit. Ale to byste nebyla Lhotská...

3 6
možnosti

Jsem rád, že jste tak krásně popsala jak těžké by bylo zfalšovat něčí hlas. Máte pravdu, nebylo by to nemožné, ale hodně hodně těžké. A že by to někdo podstupoval kvůli zmanipulování jednoho hlasu z několika milionů? A zmanipulování deseti hlasů by bylo samožřejmě ještě desetkrát těžší. Takže je jasné, že s korespondenční volbou by žádný praktický problém nenastal.

5 3
možnosti

V Rusku musí být to korespondenční hlasování strašně oblibz

0 0
možnosti
Foto

J73a87n 90S61v86a82t44e79k

21. 1. 2022 17:42

No on hlavní důvod, proč obskurní hnutí SPD bojuje proti korespondenčnímu hlasování občanů v zahraničí, spočívá v tom, že tito občané museli prokázat jisté schopnosti se uživit a prosadit v zahraničí (a to není vždy snadné) a že často jde o lidi s vyšším vzděláním.

A protože voličstvo SPD pochází spíše z řad lidí se vzděláním základním, tak si Okamura jako rozený obchodník snadno spočítal, že mezi voliči v zahraničí mu pšenka nepokvete... oni totiž voliči v zahraničí nejsou tak ovlivněni případným strachem z migrantů například.

A v tom je jádro pudla. Kdyby mezi voliči v zahraničí byla nějaká významnější skupina, podporující SPD, on by ten Okamura hned změnil názor a z odmítače by se stal rázem největší přívrženec korespondenční volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR!

14 6
možnosti

Ministerstvo zahraničí MZV eviduje při volbách do Poslanecké sněmovny 2021 u Čechů žijících v zahraničí, 2.418 lidí.

Pro tento počet nemá smysl měnit volební systém.

A jaké byly výsledky ?

Piráti 50 %

Spolu 34 %

ANO 5 %

SPD 2,1 %

O zbývajících 9 % se podělily zhruba stejným 1,5 % podílem strany Přísaha,

Zelení, ČSD D

;-)

0 0
možnosti

Já bych šel ještě dál a to tak, že volit by mohli čeští občané s trvalým pobytem na území ČR minimálně rok před volbami.

Nevidím jediný důvod, aby někdo kdo žije trvale mimo ČR rozhodoval o tom jak máme v ČR žít a sám se na to díval jen z povzdáli a důsledky jeho volby pak nesli jiní.

22 3
možnosti

...naprostý souhlas Jiří....

1 1
možnosti
  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,48
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik