Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ono nejde o to jestli je Západ schopný nebo neschopný. Jde o to, že signalizuje slabost a to posiluje sebevědomí Ruska, že může zkusit úplně všechno - vyhrožování, vydírání a stálé lži a oddalování řešení. Postkomunistické země s ním mají reálnější zkušenost, takže vystupují razantněji. A také k našim hranicím má válka blíž... Ale bez podpory Západu to nejde zvládnout...

1 1
možnosti

Skvěle napsáno, myslím pořád na to samé...

0 0
možnosti

Nebýt NATO, na které s chutí plivete, už by hořey i naše domy.

3 1
možnosti

Mít názor neznamená plivat. Já jsem rád že jsme v NATO a nepřijde mi, že by autorka na NATO plivala. Má jen jinou představu o tom, jak by se v konfliktu RF-UA mělo chovat ...

2 1
možnosti

M85i45l95a25n 10K26e39s92l

31. 3. 2022 22:30

Kdo garantoval po válce neutralitu Rakouska.Nebyl to : SSSR,USA,Velká Británie a Francie?No a jakou dobu to již funguje.Ovšem Rakousko je přísně neutrální.Co to opakovat.

2 1
možnosti

Rakouská neutralita funguje jen proto, že mezi Ruskem a Rakouskem je několik tisíc km a několik zemí.

4 0
možnosti
Foto

Zajímalo by mě, jak by si autorka představovala realizaci zničení celého Ruska, které zmiňuje v pasáži o jaderných zbraních.

7 1
možnosti

P76a85v66e41l 92T40a32j14č

31. 3. 2022 22:02

Autorka je frustrovaná z toho, že Západ podle ní dělá příliš málo. Asi nezná historii podobných konfliktů, kdy SSSR a jeho satelity včetně ČSSR podporovaly severní Vietnam a Amíci to pak Sovětům oplatili podporou mudžahedínů v Afgánistánu, ale nikdy tam prostě nejdete přímo.

3 0
možnosti

J42a51n 58J37i36r66k39a

31. 3. 2022 21:04

Katerina Lhotska si ocividne nenecha ujit jedinou prilezitost namydlit Zapadu, EU a NATO to... zadek. Jelikoz uz neni mozne naprimo blouznit o Vychodu jako o "Tretim Rimu", tak se z ni alespon stala takova "alelistka". Karel Capek jim rikal "alelide".

"Rusko je sice bidak, ALE Zapad, EU a NATO nas dennodenne presvedcuji o sve neschopnosti, a tudiz zbytecnoati, a tudiz by mely byt zniceny!"

No jo no. Katerina Lhotska.

Az tu ten neschopny Zapad (ona rika "zapad"), EU a NATO nebudou, tak mame Putina okamzite na dvorku, Katerino Lhotska.

7 4
možnosti

P71a13v73e92l 40T89a87j45č

31. 3. 2022 21:19

Kde píše, že "Rusko je sice bidak, ALE Zapad, EU a NATO nas dennodenne presvedcuji o sve neschopnosti, a tudiz zbytecnoati, a tudiz by mely byt zniceny!" ??? Asi máte halucinace a blouzníte.

3 3
možnosti

A jak k tomu Krymu prisla Katerina Velika? Jen kradezi, puvodniho obyvatelstva se neobtezovala zeptat.

2 0
možnosti

P60a95v64e40l 77T64a33j55č

31. 3. 2022 21:06

Chápu, že jste, narozdíl ode mě, fanouškem jedné ze stran a snažíte se svou stranu křečovitě hájit, ale pokud nemáte žádný inteligentní argument, je lepší neříkat nic. Ano, oni to území dobyli a předtím ho dobyl někdo jiný a my jsme to naše sebrali Keltům atd., prostě půjdeme do pravěku, abysme dokázali, že máme za každou cenu pravdu, i když ji nemáme? Hej lidi, proberte se vážně.

3 1
možnosti

P73a43v81e49l 41T59a41j85č

31. 3. 2022 20:32

Budapešťské memorandum je zajímavá věc.

Vrácení jaderných zbraní z Běloruska, Kazachstánu a Ukrajiny bylo v zájmu celého světa, protože jinak by je měl dnes kdekdo. Proto to také Západ uvádí jako z části svůj úspěch.

Měly Ukrajina, Bělorusko a Kazachstán svůj vlastní a na Rusku nezávislý jaderný program? Myslím, že ne, ale opravte mě. V archivu clintonwhitehouse se píše: "Persuaded Ukraine, Belarus and Kazakhstan to return former Soviet nuclear weapons to Russia and to forswear nuclear weapons forever". Return. Ty země vrátily ruské rakety Rusku a za to si směla Ukrajina nechat ruský Krym. Taková dohoda by dnes neprošla. Krym byl ruský od dob Kateřiny Veliké a Ukrajině byl nějak divně darován sovětským komunistickým diktátorem, i když Ukrajina říká, že to nylo jinak, ale podstata je, že se to stalo během éry SSSR, během vlády komunistů a bez souhlasu ruského národa, referenda atd.

1 0
možnosti

Bohužel v současné chvíli také přichází na řadu úvaha o tom, zda členství v NATO je opravdu bezpečnostní záruka. Ještě před měsícem by mě nenapadlo o tom pochybovat (asi jako většinu lidí), ale dnes, když vidíme reakce okolních zemí, už si nejsem tak jistý.

Samozřejmě, Ukrajina v NATO není, ale představme si, že by podobnou taktiku zkusil Putin následně třeba proti Estonsku (někdo by řekl, že na zemi NATO si Putin netroufne, ale třeba frontální útok na UK také skoro nikdo nečekal...). V Estonsku je skoro 1/4 obyv. ruská. Vyberou si nějaký okres na východě země, tam si odhlasují osamostatnění na Estonsku, vyhlásí nějakou "lidovou republiku" a ihned pojedou do Moskvy pro uznání svrchovanosti, což jim Putin podepíše. Estonská vláda to prohlásí za nesmysl, který ihned zatrhne, oni ale hned požádají Putina o podporu a Rusové tam v mžiku vjedou s tanky, které budou čekat za rohem v Bělorusku. Prostě tam vjedou a budou tam stát a nic dalšího nedělat. Putin řekne, že nejde o invazi, protože to je na žádost vedení svrchované země (z jeho pohledu skutečně ano), a západ ať nic nezkouší, máme jaderné zbraně...

Tak a teď máme výchozí situaci a co bude dělat "západ"? Estonsko aktivuje článek 5. Jenže tady je první problém - země musí prokázat, že se jedná o vnější napadení. Jenomže Rusové tam jen vjeli, nic neostřelují, nezabíjejí, nestřílí raketami, jen stojí. Je to napadení? Některé země se začnou kroutit. Vždyť i u Ukrajiny trvalo např. Turecku asi 2 týdny, než vůbec jejich právníci uznali, že se jedná "o válku". A bod druhý, i když to útok bude, tak země NATO musí pomoci "dle svého uvážení", ale nemusí to být armáda, může to být klidně jen vojenský materiál, takže někdo pošle třeba helmy a bude mít pomoc odškrtnutou. Estonsko je co do obyvatelstva zhruba jako Praha a určitě si některé země řeknou, zda kvůli malému okresu v Estonsku rozpoutat jadernou válku. A Američani řeknou, že sami do toho nepůjdou, Estonsko nechť si pomůže samo. A máme po iluzích o NATO.

1 0
možnosti
Foto

S Ruskem se mělo jednat a hledat řešení, dokud byl mír. V dnešní situaci už každý ústupek bude chápán jako prohra.

4 1
možnosti

J29i94r94i 44T80i67c73h97y

31. 3. 2022 17:02

Takze jake reseni navrhuje tento (tato) analytik a strateg?

2 0
možnosti
  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,48
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik