Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EU zatočí s diskriminací podle věku

Bruselská vrchnost pracuje na nové regulaci, pomocí které chce jednou pro vždy vyřešit problém diskriminace podle věku. Při jejím návrhu se inspirovala opatřeními, která se tak osvědčila při řešení otázky genderové diskriminace.

Pro začátek uveďme, že jde zatím jen o teze, které se podařilo agentuře KACHNA získat od nejmenované bruselské uklízečky. Podívejme se tedy na nejzajímavější pasáže dokumentu.

Jedním z hlavních záměrů navrhovatelů je odstranit stereotyp a předsudek, že senioři jsou lidé, kteří potřebují něčí péči, a naopak upravit vnímání seniorů ve společnosti jako sebevědomých a soběstačných lidí. K tomu mají napomoci různá opatření.

Jedním z nich je třeba odstranění vyhrazených míst na sezení v dopravních prostředcích. Senioři tak budou chráněni před ponižováním tím, čemu se dříve pokrytecky říkalo slušnost. Když jim bude například někdo chtít (vlivem špatných návyků získaných v minulosti) uvolnit místo k sezení, budou mít právo jej žalovat z důvodu „věkem podmíněného diskriminačního chování“. Alternativně ho můžou i přetáhnout holí. Tedy jen do chvíle, než budou hole zakázány jako společensky nepřijatelný atribut spojující daného člověka s vyšším věkem.

Zároveň budou zrušeny všechny slevy pro seniory a zastaveno vyplácení penzí. Sociální dopady tohoto opatření pak budou řešeny tím, že každý bude pracovat až do své smrti a místo malé penze tak bude pobírat velký plat. Aby se předešlo možným problémům se zaměstnáváním seniorů a zároveň se překlenulo období, než se společnost sama dobrovolně zbaví historických předsudků, tak se stanoví věkové kvóty pro všechny profese. Tedy od leteckých posádek až po pracovníky v dolech.

Zajímavým detailem je například opatření v oblasti nošení inkontinenčních pomůcek. Aby nebyli starší lidé znevýhodňování nutností je používat, budou je povinně nosit všichni občané EU. Toto opatření má hned několik pozitivních vedlejších efektů. Jednak se podpoří odvětví výroby těchto pomůcek a tím i zaměstnanost v daném oboru (struktura zaměstnanců pochopitelně musí odpovídat předepsaným věkovým kvótám). A jednak se nebudou muset rodiče nadále zdržovat učením svých ratolestí dělat bobečky na nočníček. Takto ušetřený čas pak budou věnovat rozmluvám se svými dětmi na téma „jaký si vybereš gender“.

Těch navrhovaných opatření je mnohem víc. Zasahují různé oblasti lidského života a na detailnější seznámení s nimi není v tomto článku bohužel prostor. Nicméně jde zatím jen o první krok v boji s věkovými předsudky. Dalším je prohlášení věku za společenský konstrukt s tím, že každý se bude moci přihlásit k určitému věku dle svého uvážení. Řazení obou kroků je logické a opět se v něm projevuje moudrost bruselských úředníků. Kdyby totiž nedošlo k tomu prvnímu, tedy k odstranění všech diskriminačních výjimek pro věkovou skupinu seniorů, hrozilo by, že by se neuvědomělá část společnosti prohlásila hromadně za seniory, což by vyvolalo velkou nestabilitu v celé společnosti. Třeba v tom, že by byl nedostatek vyhrazených míst pro seniory v tramvajích, nebo by začaly být vlaky přeplněné „novoseniory“ jedoucími za čtvrtinové jízdné rozfofrovat svoji penzičku „za hranice všedních dnů“.

Čeká nás krásná doba. Společnost bude jednak bezpohlavně mnohopohlavní a jednak věkově bezvěká. Bude tak připravena k dosažení dalšího pokrokového cíle. Sjednocení intelektuálních schopností blbců a zbytku společnosti…

Autor: Kateřina Lhotská | neděle 2.12.2018 19:00 | karma článku: 34,33 | přečteno: 1505x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Nebezpečná hra s ohněm

Co myslíte, že je nebezpečnější – kouřit na bedně s dynamitem, kontrolovat množství benzínu v nádrži s hořící sirkou v ruce, nebo se vojensky zapojit do války na Ukrajině? Kdo tipoval poslední možnost, podle mne trefil.

26.4.2024 v 9:02 | Karma: 32,00 | Přečteno: 699x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,85 | Přečteno: 1237x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6712x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,57
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik