Nálepkování budiž pochváleno

19. 09. 2019 9:01:55
Před časem jsem dostala dotaz, jak čelím tomu, že kvůli kritice západu mohu být onálepkována jako fanynka Ruska a Vladimíra Putina. Donutil mne tím k zamyšlení se nad nálepkováním jako takovým. Došlo mi, že je vlastně přínosné.

Ono totiž dát nálepku na něco, čehož obsah není člověk na první pohled schopen zjistit, je docela užitečné. Hlavně když se potřebujete rychle zorientovat. Představte si třeba situaci, kdy máte v kuchyni několik stejných neoznačených dóz z neprůhledného materiálu, ve kterých je cukr, sůl, různé druhy mouky, krupice, rýže, čočka, fazole a další potraviny. Když si chcete osladit čaj, nebo osolit polévku, nezbývá vám nic jiného, než všechny postupně pootevírat, než narazíte na tu, kde se nachází vámi hledaný obsah. Což je dost nepraktické a zdlouhavé. Tak si na ně dáte nálepky, a když potřebujete příslušnou poživatinu, stačí jen sáhnout po příslušně označené dóze a je to. Tedy za předpokladu, že jste nálepkování neprovedli bez toho, aniž byste opravdu prozkoumali obsah dané nádoby a pochopitelně i za podmínky, že vaše schopnosti na identifikaci obsahu postačují. Jinak se vám totiž může lehce stát, že budete mít sice slaný čaj, ale zato sladkou polévku.

Úplně stejně to funguje i u nálepkování lidí. Je samozřejmě užitečné, když člověk ví, s kým má tu čest a co od něj tedy může očekávat. Díky tomu si pak lidé „stejných nálepek“ nemusí vysvětlovat svoje základní ideová východiska. A tak, když se potkají dva euroskeptici, nemusí se vzájemně přesvědčovat o tom, že současná EU není úplně to ono, nebo dva humanitární pašeráci nebudou ztrácet čas vysvětlováním si, proč je multikulturalismus bezva nápad. A je to užitečné i v případě, kdy se potkají dva názoroví odpůrci. A tak se třeba eurofederalista může připravit na reakce euroskeptika a naopak. Otázkou ovšem je, jak člověka onálepkovat správně. Poměrně dobře funguje, když si nálepku přidělí sám. Ovšem toto samonálepkování ne každý respektuje. Mnohem častější je tak situace, kdy někdo onálepkuje druhé. Taková nálepka však jen málokdy odpovídá realitě.

Pokud se vrátím k onomu příkladu v úvodu článku, tak označení někoho za příznivce Ruska, nebo prezidenta Putina jen na základě kritiky západu svědčí přinejmenším o poměrně zúženém a zjednodušeném vnímání světa nálepkovačem. Obdobně jako když někdo označí za eurohujera někoho jen proto, že prohlásí „spolupráce států Evropy je prospěšná“. V obou případech zkrátka nálepkující ono nálepkování poněkud odfláknul. Nebo na to nemá. Pokud bychom se vrátili k naší kuchyňské analogii, tak je to v podstatě to samé, jako když takový člověk označí dózu nálepkou „Cukr“ jen proto, že obsahuje něco bílého.

Podívejme se blíže, co takového nálepkovače vlastně charakterizuje. Obvykle je to jeho černobílé vidění světa. Tedy to, čemu věří on sám, je samozřejmě bílé a vše ostatní je černé. Že by mohly existovat i jiné barvy, jej nikterak neznepokojuje. Se dvěma si totiž bohatě vystačí. A tak, když třeba někdo vyjádří nesouhlas s kroky současné opozice, tak je to pro něj automaticky babišovec, stejně jako ten, kdo se vyjádří o Andreji Babišovi nedostatečně kriticky. Analogicky platí, že ten, kdo nabádá ke střízlivému a racionálnímu postupu v otázce klimatických změn, nemůže být nikdo jiný než popírač, pokud se někdo opře do Miloše Zemana, je to lepšočlověk a kdo se pustí do Ruska je pochopitelně rusofob. A tak bychom mohli pokračovat dál.

Většina lidí se nálepkování snaží vyhýbat, nebo jej používat jen velmi střídmě a opatrně. Uvědomují si totiž, jak je to povrchní a tedy ošidné. Ale jsou lidé, kteří se bez těch všech havloidů, babišovců, lepšolidí a koblih ve svých projevech neobejdou. Když si pak z jejich vyjádření všechny ty nálepky odmyslíte, obvykle zjistíte, že vlastně už nic dalšího neobsahují. Ani myšlenku. Nicméně nám tito lidé svým nálepkováním přeci jen něco říkají. Sice nic o těch, které nálepkovali, ale zato hodně o sobě. A nic moc lichotivého to není.

Nálepkování budiž zkrátka pochváleno. Jednak si díky tomu člověk neosolí čaj, a jednak mu umožní vyvarovat se výměny názorů s někým, kdo diskutovat neumí, nebo nechce, obvykle však obojí...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 19.9.2019 9:01 | karma článku: 38.34 | přečteno: 1338x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.59 | Přečteno: 1129 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.92 | Přečteno: 979 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.49 | Přečteno: 996 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.68 | Přečteno: 1115 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 42 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 159 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 127 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 337 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 41.93 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...