Koronahyenismus

12. 03. 2020 9:01:55
Tak, jako se postupně šíří koronavirus po vlastech českých a moravských, tak se po nich rozlézá i to, co lze nazvat jako „koronavirový hyenismus“. Projevuje se obvykle mimořádnou necitlivostí a bezohledností k druhým.

A to hned v několika rovinách. Například v odmítavých reakcích na jednotlivé kroky vlády snažící se preventivními opatřeními dopady šíření koronaviru pokud možno co nejvíce zmírnit. Někteří však mají svůj vlastní patent na rozum a „hrdinsky“ na ně kašlou. Lze ještě pochopit pochybnosti, zda nejsou přijatá opatření přehnaná. Ale na druhou stranu nikdo kromě vlády, hygieniků a epidemiologů nemá tolik informací, aby to mohl reálně posoudit. Proto je dle mého soudu nezbytné se ukáznit, opatření bez výjimky dodržovat a „vzdorovat“ jim tak maximálně na úrovni nespokojeného brblání.

Vedle ignorantství je obdobně neadekvátní reakcí panika. Jen má opačné „znaménko“. Byla dokonce rychlejší než samotný koronavirus. Už ve chvíli, kdy se začal šířit v Číně, vzali totiž Češi útokem lékárny a prodejny zdravotnických potřeb a vykoupili respirátory a roušky. Jejich cena tak zákonitě vystřelila raketově vzhůru. V poslední době až k hodnotám, které lze považovat za nemravné (zde). Pokud někdo namítne, že je to praktická ukázka platnosti zákona nabídky a poptávky a v tržní ekonomice je to normální, tak má v teoretické rovině nepochybně pravdu. Ale on je přeci jen rozdíl, pokud jsou tímto způsobem vyšroubované ceny za něco, co prostě lidé potřebují, aby nenakazili sebe nebo druhé, a třeba novým modelem mobilu, kde člověk zaplatí dobrovolně nekřesťanské prachy jen kvůli tomu, že ho má o něco dřív než ostatní. To první je hyenismus, to druhé rozmařilost.

Rozdílné reakce vyvolal i v úterý přijatý zákaz konání akcí s účastí více než 100 lidí. Na jedné straně možná až přílišnou opatrnost. Soudě dle toho, jak ubylo lidí třeba v MHD, na veřejných místech a v restauracích v době oběda, tak se nejspíš někteří začali místům s větší koncentrací osob vyhýbat. Pro jiné to byla zase příležitost k tomu, aby i za této situace projevili svoje antibabišovské postoje. Vítězem této hitparády se stal bezkonkurenčně pan Hrušínský považující toto opatření za útok Andreje Babiše na jeho divadlo (zde). Vysoko na tomto nelichotivém žebříčku by se však měli nepochybně ocitnout i internetoví mudrlanti (za všechny například diskutující označující se jako „Ondřej Kubát“ zde) tvrdící, že vláda zneužila koronaviru k tomu, aby potlačila „nepohodlné“ názory a zakázala demonstrace „chvilkařů“. Těm naopak slouží ke cti to, že na tuto lacinou protibabišovskou strunu nenaskočili, zachovali se odpovědně a svoje akce odložili.

A když už jsme u toho chválení, tak stejně je třeba ocenit i postoj opozice, která seznala, že je situace naléhavá, a tedy je na čase zakopat „válečnou sekeru“, neházet vládě klacky pod nohy a snažit se s ní naopak spolupracovat. A tak jestli lze na šíření koronaviru najít alespoň nějaká pozitiva, tak je to právě fakt, že naši politici, kteří by si za jiných okolností nejraději oči vyškrábali, se dokáží domluvit v okamžiku, kdy to začíná být opravdu vážné. Ale zase je moc nepřechvalme. Jen co akutní stav pomine, tak si nepochybně zase vyhrnou rukávy a pustí se do sebe.

Ale zpět k bezohlednosti a ignorantství s koronavirem spojenými. Nad všechny jejich dosud uvedené projevy ční dle mého soudu jeden jediný. Jde o opakovaná „uklidňující“ vyjádření v některých článcích (například zde), ale především v internetových diskuzích, že na koronavirovou infekci umírají především lidé nad 80 let nebo chronicky nemocní. Nejde o jejich obsah. Ten je nejspíš bohužel pravdivý. Ale ta forma... Přímo z toho totiž čpí sdělení ve smyslu „nemějte obavu, protože umírají především ti, na kterých už nezáleží“. Zkrátka hnus. Pomiňme fakt, že i ten, kdo má do tohoto věku zatím daleko, má často někoho blízkého (rodiče, prarodiče, ...), kdo do této kategorie patří. A tak mu taková „uklidňující“ vyhlášení zrovna dvakrát klidu nepřidají. Ale hlavně jde o neuvěřitelně bezcitné výroky a další z projevů mezigenerační nenávisti zakořeněné v naší společnosti. Zapadá tak do konceptu vnímání starších lidí jako těch, kteří jsou pro společnost přítěží, můžou za globální změnu klimatu, zkazili mladým budoucnost a k tomu ještě volí „špatně“.

V každém případě platí, že šíření koronaviru není ani důvod k panice, ovšem ani příležitostí hrát si na „haura“. To první vede ke smrti z vyděšení, to druhé je zase nezodpovědné k ostatním. Člověk by se měl zkrátka chovat racionálně a dospěle. A také by to chtělo projevit více empatie a citlivosti vůči těm, co jsou nákazou ohroženi nejvíce. Ona by snad nikomu ruka neupadla, kdyby si při psaní zpráv o tom, komu hrozí největší nebezpečí, dal trochu námahu a vyťukal na klávesnici třeba takovýto text: „...bohužel jsou nejvíce postiženi starší a chronicky nemocní lidé, a proto je třeba právě u nich dbát ve zvýšené míře na prevenci a ochranu..."

Přeji hodně zdraví všem.

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 12.3.2020 9:01 | karma článku: 46.58 | přečteno: 10932x

Další články blogera

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.74 | Přečteno: 1151 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 39.96 | Přečteno: 982 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Honit dnes komunisty je poněkud zpozdilé

Exsenátoři Martin Mejstřík a Jaromír Štětina navrhují zařadit komunismus mezi zločinné ideologie za jejichž propagaci by hrozil flastr. Ovšem v době, kdy se riziko jeho návratu blíží nule, jde o hodně laciné gesto.

1.3.2024 v 9:01 | Karma článku: 40.53 | Přečteno: 998 | Diskuse

Kateřina Lhotská

Nařčení z přípravy „vyhnání migrantů“ stojí na vodě

Před pár týdny se Německem prohnala vlna masových protestů proti pravicovým extremistům vyvolaných jejich záměrem „vyhnat ze země milióny lidí s migračním pozadím“. Existují však takové plány, nebo si je někdo vycucal z prstu?

23.2.2024 v 9:01 | Karma článku: 41.71 | Přečteno: 1117 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.87 | Přečteno: 511 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1773 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 271 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 203 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 41.98 Průměrná čtenost 5036

Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...