Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo nosí roušku, podporuje Andreje Babiše

Na sociálních sítích se občas objeví názor, že kdo nosí roušku i v situaci, kdy je to podle názoru pisatele zbytečné, tím vyjadřuje podporu vládě pana Babiše. Dle mého soudu tím však na sebe mnohé vyzrazuje především onen pisatel.

Nevyjadřují se tak však jen autoři více či méně anonymní, ale občas něco podobného zazní i od osobnosti veřejně známé. Jako například od pana profesora Žaloudíka, toho času senátora a dříve ředitele Masarykova onkologického ústavu v Brně. Ten ve svém rozhovoru pro magazín Echo24 nejdříve zpochybnil účinnost nošení roušek z pohledu ochrany před šířením koronaviru a pak konstatoval toto: „Celkově roušky považuji spíš za symbol občanské loajality, respektive poslušnosti vůči celku. Zpočátku symbol víry. A taky je díky nim už na dálku vidět, jestli hrajete hru nebo ne.

Při vší úctě k panu profesorovi, ale tohle je poněkud přes čáru. Jakápak „loajalita“, jakápak „poslušnost vůči celku“? Jakou „hru“, že to údajně hrajeme? Abstrahujme nyní od faktu, že nošení roušek na veřejnosti je povinné, takže lidem nic jiného než „hru hrát“ nezbývá. Ovšem s respektem k nezpochybnitelnému právu pana profesora na vlastní názor ohledně smysluplnosti nošení roušek nelze než se ohradit vůči takové nehoráznosti, jako je označení lidí, kteří roušku na obličeji mají, za „poslušné vůči celku“ a „hrající hru“. To už totiž není vyjádření odborné, ale politické a vůči lidem, kteří nemají jinou možnost než roušky nosit, krajně urážlivé. Pan profesor je navíc senátorem za ČSSD, která má na zavedení této povinnosti nesmazatelný podíl, a o to větší neomaleností jeho prohlášení je.

Navíc si myslím, že tentokrát selhal i jako lékař. O účinnosti, respektive neúčinnosti nošení roušek totiž nepanuje konsenzus ani mezi experty. A snad právě proto by se měl jako odborná autorita ve svých vyjádřeních držet roviny věcné a nepodporovat svoje názory lacinými proklamacemi a hraním na emoce. Ostatně není to tak dávno, kdy u nás probíhala poměrně bouřlivá diskuze ohledně zákazu kouření v restauracích. V jejím rámci se objevovaly i názory zpochybňující škodlivost pasivního kouření. Tedy jednoho z hlavních argumentů zastánců protikuřáckého zákona. Docela by mne proto zajímalo, jak by se pan profesor jako onkolog tvářil, kdyby tenkrát někdo prohlásil třeba toto: „Celkově považuji dodržování zákazu kouření v restauracích spíš za symbol občanské loajality, respektive poslušnosti vůči celku. A díky tomu na každém poznáte, jestli hraje hru nebo ne.“ Troufám si tvrdit, že by takového člověka (eufemisticky řečeno) moc nechválil...

Ale pan profesor byl ještě poměrně umírněný, a navíc se vůči vládě pana Babiše vymezil jen nepřímo. Což se ovšem nedá říct o jiné veřejně známé osobnosti – šéfredaktorovi internetového deníku Forum24 panu Šafrovi. Ten si totiž servítky rozhodně nebral. Na svém twitteru prohlásil konkrétně toto: „Je potřeba zahájit chození bez roušek. Roušky jsou potupným výrazem loajality vůči vládě estébáka a zločince. Svobodný člověk nosí roušku v obchodech, v tramvaji a v nemocnici. Nikdy ji nemá v lese, na návsi a v parku. Vládní nařízení je třeba masově bojkotovat. A už se to děje.

Před časem jsem při jiné příležitosti prohlásila, že by lidé měli při svých veřejným vyjádřením poněkud „zklidnit hormon“ a ubrat na razanci, protože čím jsou jejich výroky radikálnější, tím jsou také hloupější. Myslím, že prohlášení pana Šafra je toho učebnicovým příkladem. A to hned ve dvou rovinách. V tom, co sdělit chtěl a v tom, co sdělil mimoděk. 

Zastavme se nejdříve u té první. Je asi zřejmé, že smyslem druhé části jeho sdělení není taxativně vyjmenovat, kde by člověk roušku mít měl (v obchodě, v tramvaji a v nemocnici) a kde ji naopak mít nemá (v lese, na návsi a v parku), ale to, že člověk by měl mít takovou svobodu, aby se mohl sám rozhodnout, kdy si ji nasadí a kdy sundá. Jenomže tento přístup ignoruje jedno ze základních pravidel svobodné společnosti a tím je respektování svobody ostatních. Neboli „moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda tvoje a naopak".

On totiž každý člověk nasazením roušky nechrání svoje právo na zdraví, ale právo na zdraví těch ostatních. Jak to ostatně říká známý a dle mého soudu i mimořádně povedený slogan: „Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mne“. Takže by se v tomto případě neměl ani tak řídit svým pocitem ohrožení, ale respektovat to, jak se cítí ohroženi druzí. Jenomže každý člověk vnímá tyto situace jinak a nepochybně jsou takové, kdy se na účelnosti používání roušek lidé prostě neshodnou. Asi málokdo bude rozporovat, že jejím sejmutím uprostřed lesa nikdo nikoho neohrozí a stejně tak se drtivá většina lidí (až na pana profesora Žaloudíka) shodne na tom, že je třeba ji mít nasazenou v tramvaji. Ale co třeba na ulici? Je to zbytečné, není to zbytečné? Na to jsou zkrátka názory různé. Z požadavku na právo na vlastní svobodné rozhodnutí se tak vlastně stává požadavek na právo chovat se bezohledně k ostatním. A onen slogan by v podání pana Šafra měl znít spíše takto: „Tvoje rouška chrání mne, ale já na tebe kašlu a říkám tomu svoboda.“ 

Je tu však ještě druhá rovina onoho prohlášení. Tedy ta, kterou pan Šafr nejspíš příliš ventilovat nechtěl. Jako šéfredaktor portál Forum24 se velmi často ohání tím, jak mu leží na srdci svoboda a demokracie. Ovšem tady lidem přímo upírá právo svobodně se rozhodnout, jestli roušku nosit, nebo nikoliv. Nepovažuje to totiž za projev svobodné vůle a odpovědnosti vůči ostatním, ale za politický postoj vyjadřující podporu, nebo nepodporu vládě Andreje Babiše. Což je demagogie, která se jen tak nevidí. Před odpůrce vlády totiž staví dilema, zda si roušku třeba z ohleduplnosti k jiným nasadit a vystavit se tak tomu, že budou označeni protibabišovskými fanatiky za „koblihy“, nebo ve jménu odporu vůči vládě „držet hubu a krok“, roušku si nevzít a ohrozit tak druhé. To je panečku svoboda, o které nepochybně všichni svobodomyslní lidé sní…

Svět podle pana Šafra je zkrátka černobílý a jeho výzva ze všeho nejvíce připomíná dělení lidí podle hesel „kdo není s námi, je proti nám“ a „každý se musí rozhodnout, na čí straně stojí“. Což mimo jiné vrhá trochu odlišné světlo na otázku, čí vinou je naše společnost rozdělená. Odpůrci Miloše Zemana a Andreje Babiše tvrdí, že za to mohou právě tito dva pánové. Dle mého názoru nelze rozhodně popřít, že oba svými kroky zaujímání vyhraněných postojů ze strany veřejnosti silně podněcují. Ovšem lidé jako pan Šafr jim v tom rozdělování společnosti nepochybně zdatně sekundují... 

Přeji pevné zdraví všem.

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 30.4.2020 9:01 | karma článku: 48,08 | přečteno: 18321x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Nebezpečná hra s ohněm

Co myslíte, že je nebezpečnější – kouřit na bedně s dynamitem, kontrolovat množství benzínu v nádrži s hořící sirkou v ruce, nebo se vojensky zapojit do války na Ukrajině? Kdo tipoval poslední možnost, podle mne trefil.

26.4.2024 v 9:02 | Karma: 34,52 | Přečteno: 949x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,91 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6733x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,87
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik