Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otcové povinně na rodičovskou, aneb svoboda volby po bruselsku

V tichosti a stranou mediálního zájmu byla před více než rokem přijata směrnice EU pod výmluvným názvem „o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob“. Má donutit otce, aby chodili více na rodičovskou.

Jde o další z dílů nekonečného seriálu, kterým bruselští sociální inženýři naplňují své svaté poslání pečovat o blaho nás všech a lajnovat nám proto naše životy. A to ať už se nám to líbí, nebo ne. Tentokrát došli k závěru, že není na světě nikoho, kdo by věděl lépe než oni, kdo z rodičů a jak dlouho se má starat o děti v rámci rodičovské dovolené. A tak vytvořili směrnici, ve které tyto svoje myšlenky zhmotnili. V plném znění si ji lze přečíst zde.

Neupravuje však jen tuto jedinou oblast. Jednu ze změn novopečení tatínkové dle mého soudu dokonce uvítají. Článek 4 totiž stanoví, že budou mít nově nárok na delší otcovskou dovolenou. Konkrétně místo sedmi dnů rovnou celých deset. Ovšem hned při čtení následujícího článku 5 obsahující již výše zmiňovanou úpravu dovolené rodičovské jim úsměv na tváři nejspíš ztuhne.

V něm se v bodě 1 říká, že každý pracovník má mít nárok na to, aby ji mohl čerpat v délce minimálně čtyř měsíců, přičemž není stanoven ani její horní limit a ani to, který z obou rodičů a v jakém rozsahu bude moci této možnosti využít. Ale následující bod 2 tuto zdánlivou volnost omezuje. Píše se v něm totiž to, že dva měsíce z této doby nebude možno mezi oběma rodiči převádět. Což přeloženo do srozumitelné češtiny znamená, že pokud budou chtít rodiče čerpat rodičovskou dovolenou v plné výši, bude muset každý z nich strávit doma se svým potomkem alespoň dva měsíce. Jestliže by tedy chtěla matka být doma s dítětem například dva roky, tak má smůlu, protože bude muset po 22 měsících zpátky do práce a na jejím místě ji vystřídá otec. A pokud to neudělá, hrozí oběma rodičům zkrácení doby čerpání rodičovského příspěvku (zde). Což by je v tomto konkrétním případě přišlo na 25 tisíc.

Cílem této nové úpravy má být údajně to, aby se ženám po skončení rodičovské zjednodušil návrat do pracovního procesu. Upřímně řečeno mi není úplně jasné, jak jim to, že začnou chodit do práce o dva měsíce dřív, má vlastně pomoct. Ale pokud to přeci jen bude chtít některá maminka udělat, není lepší nechat toto rozhodnutí výhradně na ní a na otci jejího dítěte? Vždyť kdo jiný by měl vědět, jak si co nejlépe uspořádat rodičovskou, aby to vyhovovalo oběma rodičům z pohledu výše jejich příjmů, charakteru a náročnosti jejich profese, potřebě si od celodenní péče o dítě na čas odpočinout, případně rozhodnutí jednoho z nich upřednostnit péči o něj před profesní kariérou. A pokud dojdou k závěru, že prostřídání se na rodičovské pro ně smysl má, tak proč ne. V tom případě je pochopitelně užitečné takovou možnost mít. Nikoliv však povinnost. Jejím zavedením totiž bruselská vrchnost nejen, že nutí otce, aby zůstávali se svým potomkem doma, ale zároveň bere možnost se o svoje dítě starat i těm matkám, které by o něj pečovaly rády.

Aplikace zmiňované směrnice do našich právních norem pomalu vstupuje do legislativního procesu, a tak lze kolem tohoto tématu nejspíš ještě očekávat bouřlivou diskuzi. Zatím vystupují na její obhajobu především Piráti. Alespoň tak lze usuzovat z vyjádření paní poslankyně Richterové (zde), která prohlásila:

"Máme šanci implementovat tu směrnici takovým způsobem, aby typicky otcové, kteří vydělávají víc, chtěli dva měsíce strávit se svým malým dítětem a využít tuhle možnost toho intenzivnějšího přizpůsobení té nové životní situaci."

Pod tou „implementací směrnice takovým způsobem“ si Piráti představují motivaci tatínků zůstávat s dětmi doma pobíráním dávky ve výši 70 % mzdy. Co už ovšem neříkají je to, že má jít jen o mzdu průměrnou. Před takovou motivací tak ti, co vydělávají „víc“, padnou nepochybně na zadek. Navíc podporou povinnosti čerpat rodičovskou oběma rodiči dávají Piráti pořádnou facku principu respektování svobody volby, kterým se jindy tak ohánějí. Třeba když před časem prosazovali, aby si ženy mohly svobodně zvolit, zda chtějí používat přechýlené nebo nepřechýlené příjmení (zde). Člověk by měl skoro pocit, jako by se jejich přístup k individuálním svobodám řídil poněkud pokryteckým pravidlem „jak se to zrovna hodí“...

Ale vraťme se ke zmiňované směrnici. Otázkou je, proč vlastně nechce bruselská vrchnost nechat rozhodnutí o tom, kdo a jak se má o dítě starat, na jeho rodičích. Dle mého soudu je tím důvodem systematická snaha o postupného stírání rozdílů mezi muži a ženami včetně těch, které vyplývají z jejich přirozené biologické role. A lze se jen dohadovat, co nás v průběhu tohoto procesu ještě očekává.

Nedejbože, aby se někdo z genderových ideologů nezačal třeba zamýšlet nad řešením situace, kdy otec nastoupí na rodičovskou dovolenou a matka bude ještě kojit. Odhaduji, že výsledkem této usilovné mentální činnosti by byla směrnice „o rovnováze v péči o dítě mezi oběma rodiči“, která stanoví, že s čerpáním rodičovské dovolené je spojena povinnost potomka i kojit. Mimo jiné by se tím zabilo hned několik much jednou ranou. Jednak by se dosáhlo pořádného pokroku v potírání genderových stereotypů a ukázal by se směr jakým postupovat i v jiných z tohoto pohledu nevyvážených oblastech. Jako je třeba těhotenství nebo porod. A v neposlední řadě by tím EU konečně překonala odborníky ze Sovětského svazu. Ti totiž dokázali rozdojit jenom kozla...

Ostatně soudím, že Evropská unie ve své polisabonské podobě musí být zničena.

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 13.8.2020 9:01 | karma článku: 40,03 | přečteno: 1291x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 37,34 | Přečteno: 1166x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6699x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,32 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 278
  • Celková karma 40,70
  • Průměrná čtenost 4987x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik